Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

TOVÁBB JAVULT KISPEST KÖZBIZTONSÁGA

2016. április 25. - Prusi

A kispesti rendőrkapitányság évértékelő értekezletén kiderült, hogy csökkent a Kispesten ismertté vált bűncselekmények száma, a XIX. kerület eredményességi mutatója pedig fővárosi átlagban is kiemelkedő. A kispesti kapitányság kimagasló eredményeket ért el a vagyon elleni bűncselekmények felderítésében, a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök létszámának és óraszámának növelésével pedig a közterületi bűncselekmények megelőzése és felderítése is könnyebbé vált. A rendőri munka hatékonyságát az önkormányzat által korszerűsített, bővítés alatt álló térfigyelő kamerarendszer is növeli, a kapitányság sikereiben jelentős tényező az önkormányzattal való szoros együttműködés. Plánk Róbert rendőr ezredest, kapitányságvezetőt az eredményes rendőri munka hátteréről és Kispest közbiztonságának alakulásáról kérdeztük.

20160425_illusztracio.JPG

– Mely területeken javultak a közbiztonsági mutatók Kispesten a korábbi évekhez képest?

– A bűncselekmények száma az előző évhez képest gyakorlatilag nem változott, amely kifejezetten biztató eredménynek tekinthető, ugyanis 2014-ben jelentős csökkenés történt, és ezt sikerült szinten tartani. Más kerületekhez viszonyítva nagyon kevés közterületen elkövetett bűncselekmény történt Kispesten, és ez kétségtelenül pozitív hatást gyakorol a szubjektív biztonságérzetre. A vagyon elleni bűncselekményeken belül külön kezeljük a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekményeket, valamint a betöréses lopásokat és a rablásokat. Ezen a területen elmondható, hogy a rablások száma negyedével csökkent, a gépkocsi-feltörések száma pedig felére esett vissza. Munkánkat azonban nemcsak a bűncselekmények számának alakulása tükrözi, hanem a nyomozások eredményességének vizsgálata is, ahol jelentős emelkedés történt 2014-hez képest. Az ismertté vált ügyek több mint 46 százalékát sikerült felderíteni Kispesten, és ez más fővárosi kerületekhez viszonyítva rendkívül jó eredménynek számít.

– Léteznek-e jellegzetesen Kispesten elkövetett bűncselekmények?

– Különbséget inkább a bűncselekmények egyes típusainak területi megoszlásában lehet tenni. Több olyan helyszín is található a kerületben, amelyekre nagyobb figyelmet kell fordítanunk, például a bevásárlóközpontokra és a tömegközlekedési csomópontokra. A Fővárosi Autópiacon és a használtcikk-piacon az átlagosnál gyakrabban előfordul csalás, okirat-hamisítás vagy egyedi azonosítójel megváltoztatása. Megint más jellegű feladataink adódnak sporteseményeken, labdarúgó-mérkőzések biztosításánál, ahol rendzavarásra, garázdaságra kell felkészülnünk.

– Az elmúlt hónapokban a kerületben is megjelentek az úgynevezett „unokázós” csalók. Mit kell tudni erről a módszerről?

– Az elsősorban nyugdíjasok sérelmére elkövetett csalások elkövetői úgy tévesztik meg az időskorúakat, hogy – jellemzően a késő esti órákban vagy az éjszaka közepén – telefonon keresik őket azzal a hírrel, hogy valamelyik családtagjuk bajba került, és sürgősen segítségre, pénzre volna szüksége, amit természetesen majd ők átvesznek, és eljuttatják hozzá. Bár sokszor felhívtuk már a figyelmet az „unokázósokra”, sajnos még mindig előfordulnak olyan esetek, amikor a sértettek pillanatnyi megdöbbenésükben és kétségbeesésükben rossz döntést hoznak, és hajlandóak nagyobb összegeket is átadni teljesen idegen személyeknek anélkül, hogy előtte felhívnák az említett hozzátartozójukat, és ellenőriznék az állítások valóságtartalmát. Ráadásul az elkövetői csoportok gyakran változatják a bűncselekmények helyszíneit, hogy ezzel is megpróbálják csökkenteni a lebukás veszélyét.

– Az évértékelőn elhangzott, hogy a kispesti kapitányság sikereihez az önkormányzattal való szoros együttműködés is hozzájárul.

– Szakmai tanácsokkal segítjük az önkormányzat által üzemeltetett térfigyelő kamerarendszer fejlesztését és bővítését, a Kispesti Rendészeti Központban pedig a nap 24 órájában hivatásos rendőr figyeli és ellenőrzi a kamerák felvételeit, aki munkaidőn kívül, megbízási jogviszonyban látja el ezt a feladatot. A közterületi bűncselekmények megelőzésében és felderítésében rendkívül nagy segítséget nyújtanak az adott helyszínen készült felvételek. Emellett Budapesten az elsők között telepítettünk olyan rendszámfelismerő kamerákat, amelyek az áthaladó forgalmat ellenőrzik, ennek köszönhetően sikerül kiszűrni a körözés alatt álló és a forgalomból kitiltott járműveket.

– Gyakrabban lehet találkozni a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrökkel is.

– Valóban kiemelt célunk volt a közterületi jelenlét növelése, amely nem csupán a szubjektív biztonságérzetet fokozza, hanem a bűncselekmények megelőzéséhez és a gyors intézkedéshez is hozzájárul. Hozzátenném, hogy a fővároson belül Kispesten a legjobb a reagálási idő, így ha valaki a segélyhívón keresztül kér segítséget, akkor átlagosan tíz percen belül a helyszínre érünk. A kerület legforgalmasabb csomópontjain biztosított a folyamatos rendőri jelenlét, s mivel az európai terrortámadásokat követően Budapesten is magasabb készültségi fokozat lépett életbe, kollégáink fokozottabban figyelnek a potenciálisan veszélyt jelentő személyekre és helyzetekre.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A KISPESTI MAGAZIN 2016. ÁPRILISI SZÁMÁBAN

FOTÓ: ERDŐS LÁSZLÓ

süti beállítások módosítása