Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ÜZENET A METEORITON

2014. november 20. - Prusi

Nem mindennapi eseményről tájékoztatta olvasóit 1865 őszén a Daily Missouri Democrat című amerikai napilap, amely egy különös katasztrófáról közölt érdekes beszámolót. A korabeli újsághír szerint egy helyi prémvadász egy félelmetes fény- és hangjelenség kíséretében lezuhant tárgy maradványaira bukkant a Sziklás-hegységben, és a roncsokon titokzatos hieroglifákat fedezett fel. Mindez azt sugallta, hogy akár egy idegen civilizáció is állhat a rejtélyes katasztrófa hátterében…

20141120_illusztracio_1.jpg

20141120_illusztracio_2.jpgAz elmúlt évtizedekben szerencsétlenül járt ufókról számos meggyőző dokumentum és tanúvallomás látott már napvilágot, de az évszázadokkal korábban történt hasonló eseményekről kevés hiteles információ áll rendelkezésre. Ezért is kiemelkedő jelentőségű az a tudósítás, amely éppen 145 évvel ezelőtt, 1865. október 19-én jelent meg a Daily Missouri Democrat hasábjain, és „Fantasztikus történet – Fontos felfedezés” címmel egy ismeretlen eredetű repülő tárgy lezuhanásáról adott hírt.

A már-már hihetetlenül hangzó történetet egy idős prémvadász, James Lumley mesélte el, és – az újság tudósítója szerint – „ha bizonyítható, akkor a tudományos világ talán legnagyobb szenzációja lehet”. Lumley állítása szerint múlt szeptemberben a vidéket járta, és csapdákat állított fel a Felső-Missouri folyása mentén, Great Falls városától száz-százötven kilométerre. Egy alkalommal, napnyugta után egy elképesztő sebességgel mozgó, fényesen ragyogó objektumot figyelt meg az égbolton, amely keleti irányban száguldott keresztül, majd néhány másodperccel később darabjaira hullott. Ezután fülsiketítő robbanás hallatszott, és még a föld is megremegett a lába alatt. Kisvártatva tornádószerű szél söpört végig a tájon, és kénes szagot hozott magával a távolból.

Másnap Lumley elindult abba az irányba, ahonnan a robbanást hallotta, és a táborhelyétől három-négy kilométerre megdöbbentő látvány tárult a szemei elé. Egy ismeretlen erő széles ösvényt hasított az erdőben, elpusztította a növényzetet és felszántotta a földet. Miután a vadász átvágott a letarolt területen, hamarosan megtalálta a katasztrófa okát. Egy hatalmas méretű követ pillantott meg, amely éppen a szemközti hegyoldalba fúródott. De elsősorban nem ezen csodálkozott, hanem azért lepődött meg, mert a szikla erősen tagolt felszínén hieroglifákra emlékeztető, vésett szimbólumokat fedezett fel, bizonyos részein pedig üvegszerű anyag csillogott. Lumley biztosra vette, hogy a hieroglifákat egy idegen civilizáció alkotta, és úgy vélekedett, hogy a szikla akár egy nagyobb tárgyról is leválhatott.

20141120_illusztracio_3.jpg

Az újság a következő kommentárt fűzte a beszámolóhoz: „Mr. Lumley természetes egyszerűséggel és őszintén mondta el a történetet, a szavahihetőségét illetően nem merülhet fel kétség. Egyértelmű, hogy a prémvadász egy meteoritot fedezett fel. E fénylő testet Leavenworth és Galena város környékéről is több száz szemtanú látta, így megerősítést nyert, hogy valóban felrobbant a levegőben. Az általánosan elterjedt nézet szerint a különböző égitesteken létezhet értelmes élet, s az is lehetséges, hogy egy fejlett idegen civilizáció a meteorokat használja a világűrben történő utazásra. Talán egyszer egy földönkívüli Kolumbusz hódítja majd meg a Földet” – zárta írását sokat sejtetően a Daily Missouri Democrat. S bár a polgárháborús időkben történt eset később méltatlanul feledésbe merült, a 145 évvel ezelőtti újsághír meggyőző bizonyítékul szolgál Észak-Amerika első ufókatasztrófájára.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
AZ UFÓMAGAZIN 2010. NOVEMBERI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása