Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ÉLETRE KELT ŐSI KARDOK

2014. augusztus 06. - Prusi

Az elefántcsontból vagy aranyból készült rövid, szertartásos kard egész Indonéziában elterjedt, spirituális hatalommal felruházott fegyver. A nemzedékeken át öröklődő „kris” felszentelt pengéjét a hiedelem szerint az ősök szellemei irányítják: a különleges tárgy képes megőrizni előző tulajdonosainak erejét, és megsebzi vagy akár meg is öli azt a tolvajt, aki a gondos felügyelet ellenére megpróbálja ellopni.

20140806_illusztracio_1.jpg

Szikrázóan fehér tengerpart, végtelen rizsföldek és fűszerültetvények, buja trópusi növényzettel borított hegyláncok, fenyegetően füstölgő vulkánok, mély szurdokvölgyek és festői krátertavak váltogatják egymást az Indonéziát alkotó több mint 18 ezer szigeten. A Föld legnagyobb szigetcsoportján, az álom és a valóság összeolvadt birodalmában legalább háromszáz bennszülött törzs őrzi az évezredes hagyományokat és a mágikus rítusok titkait: az ősi kultúra és művészet a hétköznapi élet szerves részét alkotja.

 

Istenek és szellemek

A varázslatos szigetvilág egyik legkedveltebb úti célja Bali, a démonok és az istenek lakóhelye, ahol több tízezer kisebb-nagyobb templom, valamint megszámlálhatatlan misztikus hely található. Az indonéz tűzgyűrű csodálatos láncszemének vulkánjaiban élő hindu istenek időről időre égre törő füstoszlopokkal és izzó lávafolyamokkal adják ki haragjukat. A végeláthatatlan óceán titokzatos mélységeiből a sötétség képviselői rajzanak szét démoni portyázásaikra, de a trópusi rengetegben is megannyi rém lesi áldozatát. A balinézek azonban kényesen ügyelnek a világot jelentő hindu kozmosz egyensúlyára, így a jóságos isteneknek felajánlott gyümölcs- és virágáldozatok mellett az ártó szellemek kiengesztelését sem hanyagolják el alkohollal és állati vérrel. Az egyes templomok 210 naponként ismétlődő születésnapi ünnepségein jelképesen megfürdetik, finom falatokkal és fekvőhellyel kínálják, sőt még zenével, rituális tánccal és árnyjátékokkal is szórakoztatják a feldíszített szentélyek között felbukkanó égi vendégeket.

20140806_illusztracio_2.jpg

A balinéz történelmet felelevenítő misztikus előadásokat gyakran száznál is több táncos adja elő színpompás öltözetben. A finom fejmozdulatok és a kecses kéztartás elsajátítása tökéletes koncentrációt és szigorú fegyelmet igényel, hiszen minden apró részlet tradicionálisan rögzített jelentéssel bír. Az eredetileg hadi képességeket demonstráló híres tánc, a barong témája a jó és a rossz között zajló küzdelem, amelynek szereplői igényesen kifaragott, látványos és félelmetes maszkokat viselnek. A hagyomány szerint a táncos az álarccal együtt annak jellemét is felölti, és személyisége felett a maszk veszi át az uralmat.

 

Felszentelt penge

Az indonéz harci tánc elmaradhatatlan kelléke a kris vagy keris néven ismert hullámos pengéjű kard, amit már évszázadokkal ezelőtt is legendás tisztelet övezett. A rövid, aszimmetrikus fegyver Indonéziában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön egyaránt elterjedt szúróeszköz. Általában elefántcsontból vagy aranyból készítik, és olyan mértékben rakják ki drágakövekkel, ahogyan a család vagyona megengedi. Gyakran címert is vésnek bele, míg a pisztolyra emlékeztető markolatra állatfejet vagy valamilyen természetfeletti lényt faragnak. A valódi értéket azonban a felszentelt penge jelenti, amire gondosan kell vigyázni. A spirituális vonásokkal felruházott kris a családi hagyomány részét képezi: a házi oltáron tartják, és naponta friss virágokkal díszítik.

20140806_illusztracio_3.jpg

A népi hiedelem úgy tartja, hogy a varázslatos kardban az ősök szelleme lakozik, és előző tulajdonosainak erejét őrzi. Éppen ezért csak rendkívüli odafigyeléssel szabad kezelni, mert ellenkező esetben „életre kel”, és komoly károkat okozhat a környezetében. Hiába próbálják meg ellopni, elkerülhetetlenül bekövetkezik egy váratlan „baleset”, és a pallérozott penge csúnyán megsebesíti vagy megöli a tolvajt. Több szemtanú is látott olyan esetet, amikor egy-egy kris egészen addig fenyegetően repkedett a levegőben, amíg nem szolgáltatták vissza jogos használójának. A jellegzetes karddal szemben kizárólag annak tulajdonosa élvez védelmet: az ősi hindu eposz, a Mahábhárata történetén alapuló tánc résztvevői például előszeretettel szúrják magukba a pengét, de a mély, vallásos transzállapot megakadályozza a sebesülést, sőt a vér kibuggyanását is.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. JÚLIUSI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása