Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

SZÁZTÍZ ÉVES A MÁTYÁS PINCE

2014. május 17. - Prusi

Idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját Budapest egyik legnagyobb múltú étterme, a Mátyás Pince, amelyet Baldauf Mátyás és felesége nyitott meg 1904-ben a Március 15. tér 7. szám alatti épület földszintjén és alagsorában.

20140517_illusztracio_1.jpg

A Mátyás Pince már megnyitásakor hatalmas sikert aratott, és népszerűsége még sokáig töretlen maradt. Baldauf sikerének titka nemcsak a családias hangulatban, a figyelmes kiszolgálásban, a kiváló ételekben és sörökben rejlett: a folyamatos újítások is közrejátszottak abban, hogy a söröző illusztris vendégköre napról napra gyarapodott.

Az üzlet tulajdonosa ugyanis egyre több és szebb teremmel bővítette az eredeti sörözőt, így – mint a jubileum alkalmából kiadott, dr. Borostyánkői Mátyás által szerkesztett ismertető füzetben olvasható – tíz évvel a nyitás után volt már Nagyterem és Zeneterem, a 25 éves évfordulóra pedig kialakították a Jubileumi és a Halász termet. 1914-ben új bútorokkal és székekkel gazdagodott az étterem, az 1930-as évek végén pedig egy teljes – és a mai napig meghatározó – belsőépítészeti átalakításra került sor. Törzsvendégei javaslatára Baldauf Mátyás az egyik legnépszerűbb uralkodó, Mátyás király életének eseményeit választotta a Dávid Károly építész és Haranghy Jenő festőművész közreműködésével elkészült, gyönyörű freskók és ólomüveg ablakok motívumaként.

Az alapító korai halála után felesége, az örökké lelkes, fáradhatatlan Tercsi mama vitte tovább az üzletet vendéglátást tanult két fiával együtt. A híres vendégek és az egyszerű belvárosi iparosok polgárok vonzódása, szeretete a pesti vendéglátás messze földön ismert részévé tette a Mátyást. Népszerűségét, lendületes fejlődését csak a második világháború törte meg. Bár a romokból még az ifjabb Mátyás építette újjá a sörözőt, az 1949-es államosítás kis híján a megszűnés határára sorolta. A kiváló üzleti név és a kitartás azonban újjáélesztette az éttermet, és néhány tehetséges vendéglátós vezetésével a Mátyás újra elfoglalta az őt megillető helyét a pesti vendéglátóhelyek között. Sőt, az államosítás után Papp Endre üzletigazgatónak köszönhetően külföldön is megjelent a Mátyás Pince: az elsőként Berlinben nyitott üzlet még a Budapest Étterem, de a müncheni és a bécsi belváros egyik legszebb helyén, a Kartnerstrasse sarkán 1971-ben megnyílt vendéglő már a „Mathiaskeller” nevet viselte. A pesti üzlet berendezése 1973-ban műemléki védettséget kapott, így a mai vendégek is ezeket láthatják, használhatják.

20140517_illusztracio_2.jpg

ILLUSZTRÁCIÓ FORRÁSA: BUDAPEST.VAROSOM.HU

Szinte lehetetlen felsorolni azokat a híres személyiségeket, akik az elmúlt száz évben látogatásukat tették az elegáns étteremben. Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Honthy Hanna, Szent-Györgyi Albert mellett járt itt többek között Odescalchi walesi herceg, Richard Nixon amerikai elnök, Francois Mitterand francia miniszterelnök is.

Az étterem legújabb tulajdonosa, a Mátyás Pince Új Ízei Kft. 2008-ban vette át az üzlet üzemeltetési jogát, és azonnal nagyszabású felújítási munkákba kezdett. A százmillió forintos beruházás eredményeként vonzóbbá vált a fogadótér, megtörtént a burkolatok cseréje, megújultak a kárpitok, visszakapták régi fényüket a falfestmények, és a konyha is modernebbé vált. Vitárius Csaba üzletvezető a Népszabadság érdeklődésére elmondta, hogy a 110. évforduló évében egy sor fiatalos programmal várják az érdeklődőket. Célul tűzték ki ugyanis, hogy a magyar étteremlátogatók – és főként a fiatalabb korosztályok – számára is újból vonzóbbá tegyék a helyet. A helyszínen állandó kiállítás nyílt a Mátyás Pince történetéből, a gyerekeket pedig vasárnaponként, ebédidőben Mátyás király koráról szóló mesék és játékok várják.

PRUSINSZKI ISTVÁN

süti beállítások módosítása