Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ÚJRAINDULT A PERUI UFO-PROGRAM

2013. november 02. - Prusi

Újra megnyitotta a perui légierő az öt évvel ezelőtt ideiglenesen bezárt, UFO-észlelésekkel foglalkozó hivatalát. Az indoklás szerint az iroda célja a rendkívüli jelenségekről és objektumokról érkező bejelentések kivizsgálása, valamint a helyi média által szenzációként tálalt hírek leleplezése.

20131102_illusztracio_1.jpg

Az eredetileg 2001-ben alapított Rendellenes Légi Jelenségeket Vizsgáló Részleg – spanyolul Departamento de Investigación de Fenómenos Aéreos Anómalos, rövidítve DIFAA – működését 2008-ban függesztette fel a perui légierő, amely most arra hivatkozva nyitotta meg újra az irodát, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak az UFO-észlelésekről szóló beszámolók – közölte Julio Vucetich ezredes, a program vezetője.

Az egység szociológusok, régészek, csillagászok, meteorológusok és a légierő tisztjeinek bevonásával fogja vizsgálni azokat az információkat, amelyekkel az irodához fordulnak. „Sokan azért nem jelentik az UFO-jelenségeket, mert attól tartanak, hogy őrültnek címkézik vagy kinevetik őket. Mostanában azonban az új technológia – például a mobiltelefonnal készített videók és a közösségi oldalak révén – több lehetőséget kínál, anélkül, hogy a jelenségek szemtanúi úgy érezzék: ők az egyetlenek, akik látták, amit láttak” – nyilatkozta Vucetich. „Az új hivatal arra számít, hogy a szemtanúk be fognak számolni megfigyeléseikről, mi pedig a tőlük kapott információk felhasználásával aktákat nyitunk, összegyűjtjük az információkat, elemezzük és kivizsgáljuk a jelenségek gyakoriságát, helyét és idejét” – tette hozzá az ezredes, aki egy 1950-től napjainkig összegyűjtött perui UFO-észlelésekkel és állítólagos földönkívüli látogatásokkal foglalkozó újságkivágásokat tartalmazó vaskos kötetet mutatott a Guardian című brit lap munkatársának.

Peruban nem szokatlanok az UFO-észlelések: október elején a helyi média arról számolt be, hogy az Andok középső részén lévő Marabamba falu lakói több napon keresztül fénygömböket láttak az égen. A Limától délre, 60 kilométer távolságra fekvő Chilca tengerparti üdülőhelyről is számos UFO-jelenségről szóló beszámoló érkezett. A megmagyarázhatatlan eseményekről szóló beszámolók a világ minden tájáról vonzották az eseteket kivizsgáló szakembereket.

20131102_illusztracio_2.jpg

Vucetich szerint Peruban változatos helyeken figyelnek meg rendszeresen UFO-jelenségeket, de ezekről a légierő mindeddig nem tudott hitelt érdemlően beszámolni. „Az irodának nagyon kell vigyáznia, hogyan tálalja az UFO-król szóló bejelentéseket, hiszen ezekre az információkra az emberek félelemmel vagy hisztériával reagálhatnak” – mondta az ezredes, aki elárulta, hogy már ő maga is látott „rendkívüli égi jelenséget”. „Számomra egyértelmű, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban” – tette hozzá.

Antonio Huneeus chilei ufológus szerint a DIFAA ismételt megnyitása a térségben megfigyelt UFO-jelenségek megsokasodására adott válasz. „A lépés másik oka az, hogy a perui lakosság kultúrája miatt nyitottabb az UFO-jelenségekre” – tette hozzá Vucetich. A hivatal újraindításával Peru összehasonlíthatja és megoszthatja információit a hasonló uruguayi, chilei, brazíliai, ecuadori és argentin ügynökségekkel. A szomszédos országokban működő programok fő feladata „a jelenségekről szóló információk állambiztonsági szempontból történő szervezése, rendezése, vizsgálható és felhasználható feljegyzések és beszámolók összegyűjtése, továbbá ezek rendszerezése és feldolgozása, valamint iktatása és megőrzése” – közölte a francia AFP hírügynökség. A perui UFO-hivatalt forródróton, e-mailben és a légierő űrkutatási központjának honlapján lehet tájékoztatni a rendkívüli égi jelenségekről.

AZ IDEGEN ZÓNA HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

süti beállítások módosítása