Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

A NÉGY ÉVSZAK HÁZA

2015. április 15. - Prusi

Mátyás király legendás hírű, nagy erejű hadvezérének nevét – szokatlan módon – nemcsak a ferencvárosi Kinizsi utca neve örökítette meg, hanem a 31. számú ház homlokzatán elhelyezett márványtábla is. A helyi védettség alatt álló századfordulós épületet a környék legszebb lakóházaként emlegetik. Már a homlokzati díszítőelemek sokasága is figyelemre méltó, de a lépcsőház és a belső udvar szintén bővelkedik a különböző stílusú és témájú művészeti alkotásokban.

20150415_illusztracio.jpg

Az éjjel-nappal zárt főbejárat mögött valóságos múzeum rejtőzik. A kapubejáró fölötti falrészleten például a négy évszak látható, több részletből álló festmény formájában, ezeken egy-egy kis puttó jeleníti meg a tavasz, a nyár, az ősz és a tél hangulatát. A furulyázó, a virágos réten álldogáló, a gyümölcsöt szedő, illetve a tábortűz mellett melegedő pufók angyalkák több mint egy évszázada díszítik a Kinizsi utca 31. lépcsőházát. A földszinten elhelyezett emléktáblán ugyanis – a ház építésében és csinosításában közreműködő mesteremberek és iparosok neve mellett – az 1899-es évszám díszeleg. Ebből az időből származik a Patrona Hungariae, vagyis a Magyarok Nagyasszonyának életnagyságú, festett szobra is, amely szintén a lépcsőfordulóban kapott helyet.

A belső udvar szintén bővelkedik érdekességekben. Az első emelet magasságában Szent Flórián szobra védi a tűzvésztől a házat és mindenkori lakóit, míg alatta ősi címerek sorakoznak. Megtalálható itt a Hunyadi família és Szilágyi Erzsébet nemesi jelképe éppúgy, mint az Anjou-ház liliomos címere. Évtizedekkel ezelőtt még másfél méter magas, egy méter széles fakereszt is állt itt, ennek azonban az ötvenes éveket követően nyoma veszett – meséli Dinyés László, aki nemcsak a ház történetével kapcsolatos korabeli dokumentumokat gyűjti, hanem tevékenyen részt vesz a lakóközösség életében is. – A korábban itt dolgozó munkásoknak „köszönhető”, hogy a tatarozások után egy-egy díszítőelemet soha többet nem láttunk már viszont. Voltak azonban olyan alkotások is, amelyek a második világháború során pusztultak el: többek között a három szentet, Katalint, Józsefet és Györgyöt ábrázoló üvegablakok.

Sokan meglepődnek azon, vajon mit keres egy 1838-as árvíztábla a földszinti falon, amikor a Pest nagy részét romba döntő áradás idején még az alapjai sem készültek el a 31. számú háznak. A magyarázat egyszerű: Dinyés László tudomása szerint a német feliratú táblácskát eredetileg a szemben lévő házra szerelték fel, de lebontása után egyenesen áthozták ide, és először az udvaron, majd – némi toldozás-foldozás után – a bejárattól nem messze ragasztották a falra.

A száz éve készült lépcsőházi díszítőelemek értékét mutatja, hogy egy-egy ciráda másolatának elkészítése is több százezer forintba kerülne. Így a hiányzó díszek pótlása helyett a lakók inkább a meglévő műalkotások és a gyönyörűen kialakított kiskert gondozására törekednek. Ha rajtuk múlik, a négy évszak kis puttói, Szent Flórián, a Magyarok Nagyasszonya és a többi emlék újabb száz év múlva is ugyanígy díszíti majd a Kinizsi utca legszebb házának földszintjét és homlokzatát.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A NÉPSZABADSÁG 2002. SZEPTEMBER 28-I SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása