Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

RÉGI POMPÁJÁBAN A HÍRES NYOMDAPALOTA

2015. január 07. - Prusi

Szinte felfoghatatlan, hogy a XIX. század végén egy év alatt elkészültek a mai Bajcsy-Zsilinszky út 78. szám alatt álló hatalmas, historizáló stílusú belvárosi palota tervezési és kivitelezési munkálatai. A Pesti Hírlap hajdani székháza, majd a Zrínyi Nyomda otthonának későbbi sorsa azonban nem volt ilyen zökkenőmentes. Az épület a második világháborúban súlyos károkat szenvedett, a mostani felújítás előtt pedig hosszú évekig állt üresen. Az 1893-ban a Légrády Testvérek megrendelésére készült épület 2014-től Eiffel Palace néven irodaházként folytatja pályafutását.

20150105_illusztracio_1.jpg

A LÉGRÁDY TESTVÉREK KIADÓHIVATALA ÉS NYOMDÁJA
AZ ELŐZŐ SZÁZADFORDULÓN

A Légrády testvérek, Károly és Tivadar 1893. július 24-én vásárolták meg a Váci körút, Klotild utca és Sólyom utca által határolt kettős saroktelket. E helyen – a mai Bajcsy-Zsilinszky út, Stollár Béla utca és Bihari János utca találkozásánál – Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint épült meg a Pesti Hírlap szerkesztősége, kiadóhivatala és nyomdája. A tulajdonosok funkcionalitást és esztétikumot egyaránt szem előtt tartó szándékai szerint megépült palota különleges architektúrája méltóan tükrözte a Pesti Hírlap kiadóhivatal és nyomda nagyságát. A főváros meghatározó napilapja 1894-ben költözhetett új otthonába.

A Nyugati pályaudvar felé néző sarokkupola mindkét oldala egy-egy toronnyal egészült ki, így tetődíszei miatt háromtornyú palotának is nevezték az épületet. A sarokkupola tetején, a Pesti Hírlap felirat fölött, jobb kezében gázégős fáklyát tartó lebegő géniusz állt, amely a jeles napok estéin világított. A saroktorony később, Budapest ostromakor megsemmisült, ezáltal a tetőszerkezet jellegét veszítette. Az épületet érő több lövés során a homlokzat nagy része és a negyedik emelet is súlyosan megsérült.

A három utcai homlokzattal rendelkező épület földszintjén a környező utcákra nyíló üzletsor húzódott. A sarokbejárat felől nyílt a kiadóhivatal, a hátsó részen az expediáló helyiség, a beépített udvaron pedig az íves gépterem üzemelt. A félemeletre települt a szedőterem, kiegészülve a nagyudvart övező két méter széles szedőkarzattal. Ezen a szinten kapott helyet a könyvkötészet, a kliséműhely és az öntöde is. Az első emelet Klotild utcai oldalán sorakoztak a szerkesztőségi szobák, míg a Váci körútra néző frekventált sarokrészre épült a tulajdonosok lakása. Az eredetileg négy és fél emeletes épület felső szintjein kényelmes, nagyrészt utcára néző bérlakásokat alakítottak ki.

20150105_illusztracio_2.jpg

AZ EIFFEL PALACE NÉVEN FELÚJÍTOTT ÉPÜLET. FOTÓ: BUJNOVSZKY TAMÁS

A belső udvari körfolyosókon páros oszlopállással míves kovácsoltvas korlát futott végig. Az öntöttvas oszlopokat gömbök, kerékmotívumok díszítették, a második emeleti oszlopfőkre a család nemesi címerében szereplő unikornisok kerültek. A főlépcsőház kovácsoltvas szerkezete és korlátja, valamint az első emelet könyöklője alatt végigfutó majolikadíszítés tovább erősítette az épület építészeti gazdagságát. A közel egy év alatt felépült újságpalotában 1894. június 29-én nyomtatták a Pesti Hírlap első számát, amely korábban a Nádor utcai nyomdában készült.

A neves cég 1938-ban kapta a Légrády Testvérek Rt. nevet, amelyet néhány évvel később Pesti Hírlap Rt.-re módosítottak, mígnem 1948-ban vége szakadt a majd egy évszázados dicsőségnek: a részvénytársaságot államosították. A nyomda Zrínyi néven működik tovább azóta is, noha már hosszú ideje nem a Bajcsy-Zsilinszky út 78. számú ház falai között, hanem a város másik felén, a XXI. kerületben.

A háború után részben helyreállított, helyi védettség alatt álló épület 1996 óta üresen állt: az egykori nyomda hatalmas üzemcsarnokai, emeleti termei és irodahelyiségei éveken át hiába várták a megújulást. Az egykori nyomdapalota renoválása egészen 2013-ig váratott magára: a régóta esedékes – alig egy év alatt megvalósított – rekonstrukció során a homlokzat a korabeli tervek alapján nyerte vissza eredeti arculatát. A fejlesztő cég, a Horizon Development a homlokzati elemeken kívül a belső főudvar és a főlépcsőház öntöttvas szerkezetét is eredeti helyén és formájában építette vissza, az épület alatt pedig ötszintes mélygarázst alakított ki.

SZÖVEG: AZ EIFFEL PALACE HONLAPJA

süti beállítások módosítása