Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

BUDAPESTI FORGÁCSOK X.

2014. június 16. - Prusi

EGY FIATAL ÍRÓNŐ HALÁLA

bp_forgacs_20140616.JPGA Farkasréti temető felső részének 15. parcellája első sorában egész alakos dombormű állít emléket egy – még a kőszobron is jól kivehető – finom arcú, karcsú nőalaknak. A felirat szerint itt nyugszik Keréky Anna Mária írónő (1911. szeptember 1. – 1934. november 15.). A sírt maguktól növő bokrok részben beborították. Kíváncsivá tett, ezért utánanéztem, ki volt ez a fiatal író, akiről semmit nem tudtam.

Az írók és könyveik biztos lelőhelye az Országos Széchényi Könyvtár. Az informatikai lehetőség nagyon megkönnyíti a kutató életét, hiszen – ha van gép – otthon is kényelmesen megnézhetjük a katalógust. Ezt tettem, és két könyvcímet találtam: „Egy férfi, aki nem akar” és „Házasság nem fontos”.

Két regény, két lehetőség az ismeretek bővítésére. De természetesen az internet böngészésével újabb információk megismerésére is nyílt alkalom, és talán összeállt a történet.

Ez a történet sajnos tragikus, mert Keréky Anna Mária – aki színésznő volt – 23 éves korában öngyilkos lett. Mindkét regénye halála után jelent meg. Első regényét, az „Egy férfi, aki nem akar” címűt – az előszó tanúsága szerint – Vaszary Gábor „nézte át”, aki mint színházi szakember és író nyilván ismerte Keréky Anna Mária tehetségét a színi világból, és a kiadáshoz nem kis köze lehetett. Idézet az előszóból: „Nem vagyok ennek a könyvnek sem társszerzője, sem átdolgozója. Olyanféle szerepet töltök itt be, akár a rendező, ha egy színdarab kéziratát kezébe veszi: átnézi, egységesebbé teszi, esetleg húz belőle anélkül, hogy evvel kisebbítené az író munkájának értékét.” A regényt Vaszary Gábor illusztrálta, de megtalálható a kötetben a szerző néhány rajza is.

Mindkét megjelent regényt elolvastam: mindkettő megrendítő.

Az „Egy férfi, aki nem akar” már idézett előszavában Vaszary Gábor leírja Keréky Anna Mária életének tragikus végét: „Míg a regény hősnője, Rosemarie célba ér a sok küszködés és csalódás után, és eléri a boldogságot, amelyért apró ravaszkodásokkal, mosolyt hazudva, mind a tíz körmével harcolt, addig Keréky Anna Mária, csupán pár méterrel a sokat megálmodott boldogság előtt, feladta a küzdelmet mindörökre. Fehér őszirózsás sírja felett a fagyos, téli szelek dudorásznak altatódalt, kifogyhatatlan örökszép álmaihoz.”

A másik regényben, amelynek címe: „Házasság nem fontos”, Keréky Anna Mária félelmetes előrelátással festi le azt a jövőt, amit magának elhatározott, és bár a regény hősnője Bertha Vera, most már tudjuk, hogy ő bizony a regény írója lett: „Egy pohár vízbe altatót csöppentett. Az utolsó időben rosszul aludt és sok altatót szedett. Egy csöpp... kettő... három... áh mit! Beledöntötte az egészet és kiitta. Azután elővett egy könyvet és olvasni kezdett.

A kora reggeli napfény sugarai játszadoztak a selyempaplanon. A lánynak az egyik keze lelógott a földre. Félig nyitott szája körül valami elégedett, nyugodt mosoly ült.

Bertha Vera ekkor már halott volt. Gyengének bizonyult az élettel szemben.”

A regényeket azért érdemes elolvasni, mert megismerhetjük egy fiatal lány küzdelmes életét, az akkori magyar valóság nagyító-pontossággal ábrázolt mindennapjait. Milyen kár, hogy szerzőjük olyan fiatalon meghalt!

Hát ennyit tudtam meg a 80 éve elhunyt Keréky Anna Máriáról. Síremlékét, amely egy dombormű, a temetői nyilvántartás szerint Búza Barna szobrászművész készítette.

süti beállítások módosítása