Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

LÁTHATÓ RENDŐRI JELENLÉT, BIZTONSÁGOS KERÜLET

2021. augusztus 27. - Prusi

Szinte minden területen csökkent a regisztrált bűncselekmények száma Óbuda-Békásmegyeren az elmúlt időszakban. Rendszeresen tartanak sebességmérő akciókat, az egyenruhásokon kívül civil ruhás rendőrök is járőröznek a frekventált helyszíneken, és lovas rendőrök segítségével is erősítik a közbiztonságot a kerületben. Szikszó Sándor rendőr alezredest, a BRFK III. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjét a nyári hónapok tapasztalatairól, a biztonságos tanévkezdésről és az idősek sérelmére elkövetett trükkös csalásokról is kérdeztük.

20210827_illusztracio_1.jpg

– Hogyan alakultak a lakosok szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló tényezők az elmúlt időszakban Óbuda-Békásmegyeren?

– Összességében az egész fővárosban stabil a közbiztonsági helyzet, szinte minden területen csökken a regisztrált bűncselekmények száma, és ehhez természetesen a harmadik kerületi rendőrök és a társszervek is hozzájárulnak. Ennek köszönhető leginkább, hogy a lakosok visszajelzései kedvezőek, az elmúlt években a rendőrség megítélése folyamatosan javult. Továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy növeljük felderítési mutatónkat, és erősítsük a lakosság szubjektív biztonságérzetét, amihez a fokozottabb rendőri jelenlét és a térfigyelőkamera-hálózat is hozzájárul.

– Milyen tapasztalatokat szereztek a nyári hónapokban, a most záruló strandszezonban?

– A vízirendészeti és a vízi közlekedéssel kapcsolatos rendőri feladatok ellátását, egyebek mellett a tiltott fürdőzés ellenőrzését a Dunán és mellékágain a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság végzi. A III. kerületi Rendőrkapitányság részéről pedig – más frekventált helyszínek mellett – a Római-partot és az Óbudai-szigetet ellenőrizzük rendszeresen, naponta több alkalommal, Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet munkatársaival közösen és civil ruhás járőrözések során is. A Duna-parton és a szigeten – ahová nagyon sokan járnak ki sétálni, sportolni, kutyát sétáltatni – a járványhelyzet miatt látványosan csökkent a turisztikai célú forgalom, az emberek jelentős része szabálykövető módon betartotta a korlátozásokat, és azok feloldását követően sem volt kiugróan magas számú rendőri intézkedés. A Római-parton július 30-ától augusztus 22-ig üzemelő szabadstrandon sem kellett intézkednünk. A csillaghegyi és a pünkösdfürdői strand üzemeltetőivel is napi kapcsolatban állunk, visszatérően ellenőrizzük a fürdőhelyek környékét. Bűnmegelőzési célú plakátokat helyeztünk ki, és tapasztalataink szerint egyre többen használják az értékmegőrzőket a strandokon.

– Rendszeresen tartanak sebességmérő akciókat a kerületben, és célul tűzték ki az illegális gyorsulási versenyek visszaszorítását is. Milyen eredménnyel zárultak a legutóbbi akciók?

– Az egyik fő baleseti veszélyforrás a gyorshajtás, ezért folyamatosan végzünk sebességméréseket, mindent megteszünk annak érdekében, hogy kiszűrjük a szabálytalan sofőröket. Augusztus elején kevesebb mint öt és fél óra alatt kiugróan sok, több mint 270 gyorshajtót mértünk be. Sokan nem veszik figyelembe, hogy a rendőrség gyakran „láthatatlan”, rendszeresen mérünk civil járművekből is, hiszen a szabályokat nem csak akkor kell betartani, amikor rendőrautó áll az út szélén. A XIII. kerületi Rendőrkapitánysággal közös akció keretében az Óbudán és Angyalföldön közlekedő autósokat ellenőriztük, elsősorban a veszélyt jelentő, jogellenes gyorsulási futamok visszaszorítása céljából, amelyek a nyári időszakban, az éjszakai órákban igencsak zavarják a lakosokat. Kollégáimnak számos esetben kellett szabálysértési feljelentést tenniük, emellett közigazgatási és helyszíni bírságokat szabtak ki különböző szabályszegésekért. Hasonló akciókat a közeljövőben is tervezünk, és továbbra is kiemelten ellenőrizzük az ittas, bódult vezetést.

20210827_illusztracio_2.jpg

– Lovas rendőrök jelenlétével is próbálják erősíteni a közbiztonságot a Békásmegyer-Ófalu feletti Ezüsthegyen. Sikerült csökkenteni a bűncselekmények számát?

– Az utóbbi hónapokban tucatnyi kisebb súlyú bűncselekménnyel – vashulladéklopással, betörésekkel, illegális szemétlerakással – kapcsolatban érkezett bejelentés erről a területről a III. kerületi Rendőrkapitányságra. A Készenléti Rendőrség lovas alosztályának segítségével immár rendszeresek a rendőri akciók az üdülőövezetben, ahol a terület adottságai miatt autóval nagyon nehéz közlekedni. A lovas rendőrök jelenléte rendkívül hasznosnak bizonyult, számos esetben, például besurranásos lopásokkal, önkényes beköltözésekkel kapcsolatban intézkedtek. Egy sértettnek a legkisebb sérelem is fáj, számára egy kútból ellopott szivattyú is képviselhet nagy értéket, mert nem biztos, hogy tudja pótolni. Ezért elvárom a kollégáimtól, hogy minden ügyhöz úgy álljunk hozzá, mintha mi lennénk a sértettek. Fontos, hogy láthatóak legyünk, hiszen önmagában ezzel vissza tudunk szorítani néhány bűncselekményt.

– Az idei lomtalanítás alkalmával is fokozottan ellenőrizték a közterületeket a rendészeti szervek. A korábbi évekhez képest kevesebb vagy több alkalommal kellett intézkedniük?

– Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összehangoltan készültek a lomtalanításra a rendészeti együttműködők. Folyamatosan végezték a közterületek ellenőrzését a III. kerületi Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség egységei, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság és a kerületi közterület-felügyelet állománya, valamint a kerületi polgárőrség és a Budapesti Polgárőr Szövetség is aktívan részt vett a feladatokban. Ennek az együttműködésnek is köszönhetően viszonylag zökkenőmentesen lezajlott a lomtalanítás a kerületben, a lakossági bejelentések, panaszok száma mintegy fele volt a korábbi évek gyakorlatának.

– Hamarosan kezdődik az új tanév, szeptember elsején újra megnyitják kapuikat az oktatási intézmények. Hogyan tudja segíteni a rendőrség a biztonságos tanévkezdést?

– Tanév elején különösen ügyelünk a gyerekek biztonságára. Felmérjük az iskolák előtti járda- és útszakaszokat, és javaslatot teszünk például arra, ha egy-egy gyalogátkelőt újra kell festeni. A polgárőrséggel és a közterület-felügyelettel összehangolva látható jelenlétet biztosítunk az érintett nevelési intézmények közvetlen környezetében, és a reggeli iskolakezdéskor, illetve a tanítás befejezésekor, azaz érkezéskor és hazainduláskor rendőr vagy polgárőr segíti a közlekedést. Ez a gondoskodás természetesen nemcsak ilyenkor, tanévkezdés idejére szól, hanem az egész tanévre. A III. kerületi Rendőrkapitányság a szünidőben is interaktív programokkal segítette a nyári gyermekfelügyeleten részt vevő tanulókat az élményteli, egyben tartalmas szabadidő eltöltésében. Szeretnénk folytatni az iskolai bűnmegelőzési, közbiztonsági és drogprevenciós programjainkat, amelyek keretében figyelemfelhívó előadásokat tartunk gyermekeknek, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt.

– Továbbra is terjednek az elsősorban idősek sérelmére elkövetett trükkös csalások? Hogyan lehet kivédeni az újfajta bűnözési módszereket, elkerülni az áldozattá válást?

– Sajnos a bűnözők kifogyhatatlanok az ötletekből, és mindig változnak a módszerek. Ilyen például, amikor idős embereket telefonon hívnak fel a gyermekük, unokájuk nevében azt állítva, hogy baj érte őket, és sürgősen pénzre van szükség, ha segíteni akarnak rajtuk. Ennek a trükknek sokan bedőlnek, és jelentős összegeket fizetnek ki, hogy segítsenek „bajba jutott” rokonaikon. Előfordulnak olyan esetek is, hogy bizonyos személyek valamilyen közszolgáltató munkatársának adják ki magukat, haszonszerzés reményében. Ezen csalások száma néhány évvel ezelőtt még jóval több volt, de a sok megelőző, felvilágosító előadásnak köszönhetően – melyeket főleg művelődési házakban, idősek otthonában, idősklubokban tartunk – kezdenek visszaszorulni. Számos közös képviselő is támogatja a rendőrség prevenciós munkáját, rendszeresen részt vesznek az általunk szervezett fórumokon, figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki a társasházakban. Szerencsére egyre többen megfogadják a vagyonvédelmi és otthonbiztonsági tanácsokat, egymással is megosztják az információkat és tapasztalataikat, így nagy eséllyel elkerülhető, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
AZ ÓBUDA ÚJSÁG 2021. AUGUSZTUS 27-I SZÁMÁBAN

FOTÓK: PATEK ANDREA

süti beállítások módosítása