Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS A KÖNYVTÁRBAN

2016. március 30. - Prusi

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti fiókkönyvtárában nem csupán a könyvek szeretete jelenti az összekötő kapcsot az olvasók között. A hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett gyermekfoglalkozásokkal, kulturális és ismeretterjesztő programokkal várja a kispestieket az idén 40 éves intézmény, amely Holnapló címmel rendhagyó vetélkedősorozatot szervez, és falai között még a kertészkedésnek is helyet biztosít. Popovics Beatrix könyvtárvezetővel az olvasói szokások változásáról, a könyvtár közösségi szerepéről és hagyományteremtő kezdeményezéseiről beszélgettünk.

20160330_illusztracio.JPG

– Tavaly óta dolgozik Kispesten. Honnan „repült” ide?

– Két műszaki mérnöki diploma után képeztem tovább magam, a bajai Eötvös József Főiskolán végeztem informatikus könyvtáros szakon. Tíz éve dolgozom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol először úgynevezett „repülős” voltam. Ez azt jelenti, hogy mindig abban a könyvtárban helyettesítettem, ahol éppen szükség volt segítségre. Így kerültem a kőbányai Újhegyi Könyvtárba, onnan az akkori Pataky Művelődési Házban működő könyvtárba, majd Csepelre, s végül tavaly januárban helyeztek át a kispesti könyvtárba. Az előző könyvtárvezető, Dobrova Zsuzsa nyugdíjazása után, májusban vettem át az ő helyét. Örömmel tölt el, hogy a kollégákkal és az olvasókkal egyaránt nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítani. Korábbi szakmai ismeretségeim révén más könyvtárakkal is kiváló az együttműködés, a kispesti önkormányzat pedig külön megállapodás keretében járul hozzá programjaink megvalósításához.

– Létezik még „tipikus” könyvtárhasználó?

– Múlt évben több mint 4300 érvényes olvasójeggyel rendelkező olvasónk volt, amely a hasonló könyvtárakhoz viszonyítva átlagosnak mondható. Jellemzően 35 év felettiek látogatják a könyvtárat, a fiatalok között pedig az általános iskolások aránya a legmagasabb. A gimnazisták és a főiskolások inkább a kötelező olvasmányokat és a szakirodalmat keresik, míg a felnőttek utazáshoz vagy tévénézés helyett kölcsönöznek olvasnivalót. Biztató jelnek tekintem, hogy nőtt a kölcsönzések és a kölcsönzött dokumentumok száma. Remélhetőleg idén folytatódik ez a pozitív tendencia.

– Milyen témájú könyveket keresnek az olvasók?

– Könyvtárunk több mint 35 ezres állományából szépirodalmi, ismeretterjesztő és gyermekkönyvek közül lehet válogatni, így minden korosztály találhat érdekes és hasznos olvasmányokat. Tapasztalataink alapján elsősorban a szórakoztató irodalmat, a romantikus regényeket és a krimiket kedvelik az olvasók, amelyek segítenek őket kiszakítani a stresszes magyar valóságból. Néhány évvel ezelőtt, az Alkonyat-filmek hatására a vámpíros regények iránti igény nőtt meg, újabban azokat a könyveket keresik inkább, amelyek hirdetéseivel rendszeresen találkoznak a metrón, aluljáróban és újságokban, például Frei Tamás, Nyáry Krisztián vagy Dragomán György műveit.

– A „hagyományos” kölcsönzés mellett milyen szolgáltatásokat nyújt a könyvtár?

– Könyvek és folyóiratok kölcsönzése mellett gazdag CD-, DVD-választékunkból és egyre több hangoskönyvből lehet válogatni, emellett számítógép- és internethasználatot is biztosítunk. Decemberben bevezettük a diafilmkölcsönzést, amely nagy népszerűségnek örvend. Elsősorban olyan szülők és nagyszülők keresik, akik még diafilmeken nőttek fel, megtartották otthon a diavetítőt, és most kiváló alkalom nyílik arra, hogy gyermekeikkel is megismertessék kedvenc régi meséiket.

– Remek közösségi tér alakult itt az évek alatt…

– Kicsik és nagyok egyaránt számos lehetőség közül válogathatnak, hiszen rendszeresen helyet biztosítunk kulturális és ismeretterjesztő programoknak, irodalmi és nemzetiségi esteknek, fellépéseknek, komolyzenei és dzsesszkoncerteknek. A kerület iskoláiból és óvodáiból gyakran érkeznek osztályok, csoportok ismerkedni a könyvtárral. Péntek délutánonként, a kreatív családi foglalkozásokon mesehallgatás után különböző kézműves technikákkal ismerkedhetnek a gyerekek. Míg 2014-ben 2500-an látogatták meg különböző rendezvények keretein belül könyvtárunkat, addig 2015-ben több mint 3800-an. Nálunk le lehet ülni egy jó beszélgetésre, közös tanulásra vagy társasjátékozásra is. Gyakran előfordul, hogy valahol hallunk egy új kezdeményezésről, és azt gondoljuk tovább a könyvtár falai között. Például a Kispesten is meghirdetett „A legszebb konyhakertek” verseny balkon kategóriája adta az ötletet ahhoz, hogy a könyvtár ablakaiba ültessünk paradicsomot, paprikát és más haszonnövényeket, értékteremtő céllal. Ehhez kapcsolódóan szerveztünk egy előadást is, itt ötletekkel és a tapasztalatával segít majd az előadó. 

– Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a könyvtár, ennek kapcsán rendhagyó vetélkedőt szerveznek Holnapló címmel.

– Az októbertől áprilisig tartó vetélkedőn a felső tagozatos és középiskolás diákok mellett felnőttek is részt vehetnek, a kerek évforduló apropóján a múltban és a jövőben is barangolunk. Kíváncsiak vagyunk arra, a játékosok mit tudnak a negyven évvel ezelőtti világról, és hogyan látják a negyven évvel későbbi világot. Hét fordulón keresztül hét fantasyt, utópiát, disztópiát vagy sci-fit kell elolvasniuk a vetélkedőknek, és válaszolni a könyvekkel kapcsolatos kérdésekre. Könyvtári kutatómunkát is kell végezniük, amelyben a negyven évvel ezelőtti kort térképezhetik fel, ezen kívül minden fordulóban egy-egy kreatív feladatot is meg kell oldaniuk. A vetélkedőhöz kapcsolódóan több találkozót is szervezünk, a májusi eredményhirdetésen pedig egy időkapszulába zárjuk majd az elkészült alkotásokat, amelyet reményeink szerint negyven év múlva nyitnak majd fel az akkori könyvtárosok.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A KISPESTI MAGAZIN 2016. MÁRCIUSI SZÁMÁBAN

FOTÓ: ERDŐS LÁSZLÓ

süti beállítások módosítása