Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

KÓRHÁZI KÍSÉRTETEK

2015. május 22. - Prusi

Talán nem meglepő, hogy az egykori kórházakban és a modern egészségügyi intézményekben egyaránt megszámlálhatatlan kísértet bolyong. A túlvilág „beteges” képviselői között több száz olyan zaklatott szellem található, amely éjszakánként azért vonul végig az elhagyatott folyosókon, hogy figyelmeztesse az orvosokat és az ápolókat a halálát okozó végzetes tévedésekre, és zaklatottan mutogatja vérző sebeit, műtéti hegekkel borított testét vagy elveszített végtagjait. Egy-egy évtizedekkel ezelőtt bezárt „fantomkórház” pedig a rémisztő élményekre vágyó kísértetvadászokat vonzza, és időről időre hátborzongató meglepetésekkel hívja fel magára a figyelmet...

20150522_illusztracio_1.jpg

Nem lehet csodálkozni azon, hogy a legtöbb hatalmas, ódon kórházi épületben – amely megannyi haláleset néma szemtanújaként zárja magába a visszajáró lelkeket – gyakran valóságos kísértetinvázió tartja rettegésben az orvosokat, a nővéreket és a betegeket egyaránt. A műtőkben, kórtermekben és folyosókon számos olyan nyughatatlan szellem hallat magáról, amely egykor tragikus balesetben, gyógyíthatatlan betegségben, esetleg orvosi műhiba következtében távozott a földi világból, de egyszerűen nem tudja elfogadni sorsát. A „hagyományos” kórházi kísértet egy-egy adott helyre és időpontra, általában az éjszakai órákra koncentrálja megjelenését, s leggyakrabban egy műtőasztal vagy kórtermi ágy mellett látható, ahol kilépett az elhunyt testből. A legtöbb túlvilági árny fájdalmas hangokkal, keserves sírással vagy rettenetes hörgéssel hívja fel magára az érdeklődést, és előszeretettel mutogatja iszonyatos sérüléseit, amellyel a halálához vezető figyelmetlenség vagy tévedés okát kívánja a rémült és megdöbbent személyzet tudtára adni.

 

Szellemjárás és ördögűzés

Az amerikai Utah állam fővárosában, Salt Lake City baleseti sebészetén az elmúlt években legalább száz szemtanú találkozott egy hatalmas fejkötést viselő, mankóra támaszkodó kísértettel, s néhány ápoló egy műtét közben elhunyt idős férfi alakját ismerte fel a túlvilági látogatóban. Az oroszországi Jekatyerinburg állami kórházát egy talpig fehér lepelbe öltözött asszony szelleme kísérti, aki életében az alagsori mosodában dolgozott, és ott is halt meg alkoholmérgezésben. A Franciaország keleti részén fekvő Belfort klinikáján egy rettenetesen megcsonkított kísértet kóborol, s olykor leveszi koponyája lefűrészelt tetejét, hogy azzal integessen egy-egy halálra rémült asszisztens felé. A spanyolországi Zaragoza kórházát pedig egy fél szemén kötést viselő, hangosan sóhajtozó szellem tartja rettegésben, amely állítólag egy végzetes műhiba következtében távozott a túlvilágra. Érthető módon egyetlen orvos sem szívesen vállal éjszakai ügyeletet a szemészeten, de ha mégis rákényszerül, akkor a szomszédos osztályon vészeli át az éjféltől egy óráig tartó kísértetjárást.

20150522_illusztracio_2.jpg

Az angliai Derby városában lévő New Royal Hospital vezetősége egy évvel ezelőtt azért kért ördögűzést az egyháztól, mert a közelmúltban átadott épületszárnyban egy véres fekete köpenybe burkolózó kísértet ijesztgette az alkalmazottakat és a betegeket. A kórház személyzeti igazgatója, Debbie Butler körlevélben tudatta kollégáival, hogy az intézmény komolyan veszi a paranormális jelenségeket, ezért haladéktalanul felvette a kapcsolatot a lelkészi hivatallal, amely szertartásosan „megtisztította” az épületet a hívatlan vendégtől. Egy brit parapszichológus szerint a felfordulást valószínűleg egy római katona okozta, aki az új kórházi szárny helyén lett gyilkosság áldozata, de az ördögűzés után remélhetőleg örökre megnyugvást lelt.

 

Kórház a város szélén

A legtöbb kórházi kísértet az intézmény megszüntetését követően is hűséges marad a helyszínhez, és továbbra is otthonosan mozog a kiürített vagy átépített, napjainkban teljesen más célokat szolgáló épületben. A világ különböző pontjain tevékenykedő kísértetvadászokat éppen ezért szinte mágnesként vonzza egy-egy évtizedekkel ezelőtt bezárásra ítélt kórház vagy elmegyógyintézet, amely valósággal hemzseg a szellemektől.

20150522_illusztracio_3.jpg

20150522_illusztracio_4.jpgAmerika legismertebb „fantomkórháza” kétségtelenül a Kentucky államban, Louisville város közelében található Waverly Hills Tüdőszanatórium, amely 1926-ban épült azzal a céllal, hogy segítsen a századelőn járványszerűen terjedő tuberkulózis, a „fehér halál” megfékezésében és kezelésében. Az intézmény fennállása alatt nem kevesebb mint 63 ezer beteg halt meg az ötemeletes épület falai között, s a legtöbb páciens bizonyíthatóan a rossz diagnózis, a helytelen kezelés, valamint az embertelen bánásmód miatt vesztette életét. A horrorisztikus kórház vezetése állítólag elsikkasztotta a gyógyításra kapott pénzt, az orvosgárda pedig borzalmas kísérleteket végzett a haldokló betegeken, és a holttesteket egy 150 méteres alagúton keresztül csempészte ki a monumentális épületből. Az 1961-ben bezárt szanatóriumba később egy idősotthon költözött, majd az állam 1982-ben véglegesen felszámolta a hírhedt létesítményt.

Az elmúlt évtizedekben alaposan lepusztult és elhagyatott kísértetkórházba merészkedő látogató nagy eséllyel találkozhat az ürességtől kongó folyosókon sétálgató és suttogó alakokkal, valamint hallhatja a „halál alagútjában” gyakran felhangzó nyögéseket és vérfagyasztó üvöltéseket. A híresztelés szerint a személyzet Waverly Hills legfelső emeletén különítette el a tüdőbajos elmebetegeket, így a mai napig ez a kísértetkórház legfélelmetesebb szintje. A „legendás” 502-es szobában – ahol több titokzatos öngyilkosság is történt – egy elkeseredett nővér kísért, aki 1928-ban akasztotta fel magát, mert terhes lett egy orvostól, és sikertelenül próbált meg abortuszt végrehajtani magán. A szanatórium rejtélyeiről az elmúlt években dokumentumfilm és horrorfilm is készült, a Louisville Ghost Hunter Society nevű „paranormális nyomozócsoport” pedig rendszeresen szervez kísértettúrákat a Waverly Hills ódon falai közé.

 

Kísértetvadászat a klinikán

A kanadai Alberta tartomány székhelyén, Edmontonban 1996-ban bezárt Charles Camsell Kórház négy évtizedes fennállása alatt számos tragikus esemény és megmagyarázhatatlan haláleset borzolta a kedélyeket, így nem meglepő, hogy az épületben valóságos kísértetinvázió tapasztalható. A hajdani pszichiátriai részleg folyosóin velőtrázó sikoly veri fel az éjszaka csendjét, a patológiai osztályon magától fel-le mozgó lift látványa pedig még az erős idegzetű látogatókat is megviseli. A Los Angeles-i Linda Vista Kórház két évtizeddel ezelőtti megszüntetése óta vonzza a kísértetvadászokat és a filmrendezőket. A múlt századelőn emelt épületben tanyázó kísértetsereg megjelenését baljóslatú sikoltozás, váratlanul le- és felkapcsolódó világítás, valamint különös hőmérséklet-ingadozás kíséri, amely a legedzettebb szellemkutatókat is rémülettel tölti el.

20150522_illusztracio_5.jpg

A Wisconsin állambeli Milwaukee városában, a Marquette Egyetem területén található Humphrey Hall – az 1988-ban gyermekklinikából kollégiummá alakított épületszárny – lakói előtt jól ismert egy fehér köpenyt viselő kislány elmosódott alakja, amely az emeleti folyosókon sétálgat, és fájdalmas hangon hívogatja az édesanyját, míg a felső szinten keserves gyermeki sírás hallható. Hasonlóan kétes hírnév övezi a nyugat-virginiai Westonban 1864-től 1994-ig működő pszichiátria épületét is, ahol a The Atlantic Paranormal Society nevű társaság 2008-ban hang- és filmfelvételeken örökítette meg az egykori elmegyógyintézet túlvilági betegeit.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. DECEMBERI SZÁMÁBAN

 

Horrorsziget Velencében

20150522_keretes_1.jpg

Az olaszországi Velencétől öt kilométerre található Poveglia minden bizonnyal a Föld leghátborzongatóbb szigete, ahol az elmúlt évszázadokban több mint 160 ezer ember halt meg. A velencei dózse a 14. században tomboló „fekete halál” idején a pestisben elhunyt vagy menthetetlen betegeket telepítette az apró földdarabra, hogy ezzel akadályozza meg a járvány terjedését. A horrorisztikus szigeten 1922-ben pszichiátriai intézet épült, ahol egyetlen orvos „gyógyította” a háborodott pácienseket, de rövidesen maga is megőrült és öngyilkos lett. Poveglia környékén éjszakánként ma is gyakran lehet hallani a kísérteties sikolyokat, s bár a helyi hatóság szigorúan tiltja a sziget megközelítését, a borzongásra vágyó turistákat még ez sem riasztja vissza az átkeléstől.

 

20150522_keretes_2.jpgFélelem és rettegés a filmvásznon

 

A kísértetjárta kórházakban szinte tapintható feszültség a filmrendezőket is megihlette, így az elmúlt években számos népszerű kórházsorozat, thriller és horrorfilm dolgozta fel a témát. A Ház a Kísértet-hegyen című filmben öt fiatal egymillió dolláros nyeremény reményében vállalja, hogy egy évtizedekkel korábban bezárt elmegyógyintézet falai között tölti az éjszakát, de az izgalmas kalandot szervező multimilliomos zseniális tervét alapjaiban változtatja meg az elhagyatott kastély hátborzongató múltja. A horror koronázatlan királya, Stephen King által írt és rendezett lidérces sorozat, a Kingdom Hospital a „félelem kórházában” játszódó fiktív eseményeket mutatja be, míg az Odaát című sorozat Tiszta elmebaj címet viselő epizódjában szereplő Roosevelt Elmegyógyintézet története valós kísértethistóriákon alapul.

süti beállítások módosítása