Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

AZ ÖRDÖG HÍDJA

2015. május 07. - Prusi

Az olaszországi Borgo a Mozzano polgárait a 11. században szó szerint ördögi dilemma elé állította egy híd emelése a Serchio folyó felett, mert az építmény – Kőmíves Kelemen várához hasonlóan – állandóan összedőlt vagy leszakadt. A hagyomány szerint az elkeseredett építőmester alkut kötött a Sátánnal, amely egyetlen éjszaka alatt segített a híd megépítésében. A legenda alapján Ponte del Diavolo, vagyis „az ördög hídja” névre keresztelt átkelő egy túlvilági jelenés révén a második világháborút is sértetlenül átvészelte.

20150507_illusztracio_1.jpg

A végeláthatatlan szőlő- és olívaültetvényekkel szegélyezett, kanyargós hegyi úton megközelíthető kisváros, Borgo a Mozzano látogatóit azonnal rabul ejti a sebes Serchio folyó partján épült, zordon szorosokkal és sűrű erdőkkel övezett település történelmi hangulata. A toszkánai Lucca tartományban, Pisától alig 20 kilométerre északra található ódon kisváros már a kora középkorban fontos kereskedelmi központ volt, hiszen itt haladt el a Canterburyt és Rómát összekötő Via Francigena, az „örök városba” vezető ősi zarándokút. Borgo a Mozzano valódi nevezetessége azonban a kilenc évszázaddal ezelőtt emelt Ponte della Maddalena, ismertebb nevén Ponte del Diavolo, amely a belvárostól egy kilométerre szeli át a folyót.

 

Különös építkezés

A jellegzetes látványt nyújtó, aszimmetrikusan ívelő kőhíd 1080 és 1100 között épült a toszkánai Matilde di Canossa grófné megbízásából, de jelenlegi formáját csupán a 14. század elején, Castruccio Castracani luccai herceg idején nyerte el. A mintegy 250 méter hosszú és 40 méter magas, szamárhátíves építmény 1500 körül „hivatalosan” a Ponte della Maddalena nevet kapta a hídfőnél felállított Mária Magdolna-szoborról, de a nép már ekkoriban „az ördög hídjaként” emlegette egy olyan legenda alapján, amely egészen a híd születéséig vezethető vissza.

20150507_illusztracio_2.jpg

A hagyomány szerint a város elöljárósága egy köztiszteletben álló helyi mesterembert bízott meg a Serchio folyó két partját összekötő híd megépítésével, aki már másnap munkához látott. A kezdeti lelkesedést azonban rövidesen csalódottság váltotta fel, mert alig készült el egy-egy pillér és boltív, másnapra biztosan összedőlt vagy leszakadt. A különös átokkal sújtott kőműves rádöbbent, hogy nem tudja határidőre befejezni a munkálatokat, s így elveszti a város bizalmát, ezért kétségbeesésében „ördögi tettre” ragadtatta magát. Egy este szomorúan üldögélt a parton, amikor – egy gazdag kereskedő alakjában – személyesen az ördög jelent meg előtte, és alkut ajánlott. A megállapodás értelmében az első áthaladó lelkéért cserébe vállalta a munkát, s hogy a segítség ne legyen feltűnő, az éj leple alatt befejezte a hidat, amely ezúttal valóban nem omlott le. Borgo a Mozzano népe másnap reggel döbbenten tapasztalta a „csodát”, de a bűntudattól rettegő mester nem merte elmondani az igazságot, csupán arra kérte a város polgárait, hogy napnyugta előtt senki ne keljen át a hídon. Ezután lóra pattant, és egészen Lucca városáig nyargalt, ahol a püspöktől kért tanácsot a túlvilági paktum megkerüléséhez. A mester leleményes megoldással tért vissza a városba, és először egy kóbor kutyát kergetett át a hídon. Az ördög éktelen haragra gerjedt, de kénytelen volt tudomásul venni, hogy a furfangos mester túljárt az eszén, ezért viszonzásul megígérte, hogy ezer éven keresztül védeni fogja a hidat.

 

Szellemes segítség

A második világháború szintén biztosított egy kis muníciót a hidat övező legendárium számára. A várost 1945-ben megszállás alatt tartó német katonai egység a visszavonulás után egy magányos közlegényt hagyott hátra azzal a paranccsal, hogy hajnali öt órakor robbantsa fel a hidat. Az éjszaka közepén a katona – elmondása szerint – „túlvilági hangokat” hallott a folyó felől, majd váratlanul egy gyönyörű, fiatal lány bukkant fel a hídon. A Lucia néven bemutatkozó titokzatos hölgy vacsorával és zamatos vörösborral kínálta a német bakát, s addig-addig töltögette a poharát, amíg le nem fordult a lábáról. Az asszony gyorsan ártalmatlanná tette az ellenséget, így a másnap reggel érkező szövetséges csapat megdöbbenéssel tapasztalhatta, hogy a Ponte del Diavolo – talán éppen a munkáját féltő és a korábbi ígéretét betartó ördög segítségével – megmenekült a pusztulástól.

20150507_illusztracio_3.jpg

A nevezetes híd szépen kidolgozott ívei felett kanyargó, macskakővel borított gyalogátkelő a mai napig emlékeztet az évszázados legendára, látványos sziluettje pedig Borgo a Mozzano világhírű jelképe lett.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. DECEMBERI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása