Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

BUDAPESTI FORGÁCSOK XII.

2014. július 12. - Prusi

EGY TEMPLOM ROMJAI

Gyerekkorom egy részét Kelenföldön töltöttem. Nagyanyámmal együtt jártunk a kelenföldi katolikus templomba, a vasútállomás utcájába. Kis templom volt, a környékbeliek látogatták, szinte mindenkit ismertünk. Az épület a maga egyszerűségével magától értetődő otthonosságot és barátságot sugárzott. A bejárat a harangtorony alatt, egy kis előtéren keresztül vezetett az imaterembe. A világosra festett falak, a padok, a friss virágok, a közös éneklés soha el nem múló emlék marad. Milyen boldogan mondtam én is a hívekkel együtt az „Et cum spiritu tuo”-t, noha nem tudtam, mit jelent, hiszen kisgyerek voltam.

A templomtól kicsit messzebb, a mostani új építésű plébánia helyén, a Bartók Béla út végén földszintes házsor tartozott az akkori plébániához. Kis imaterem, lakóház volt ott. Szüleim – bár a belvárosban laktunk – ide írattak be az első áldozás és a bérmálás ismereteinek elsajátítása céljából. A „tanfolyam” ebben a kis imateremben történt, a szertartásokat már a plébániatemplomban rendezték. Ott álltunk a templom kis kertjében, és megilletődve vártuk a püspöki vizitációt.

Ez volt az emlék, és amikor most legutóbb arra jártam, a valóság látványa lehangolt. Ha jól olvastam a leírásokban, ezt a (régi) templomot 1930-ban építették, vagyis az idő még nem adhatott okot arra, hogy ilyen, szinte bombatámadásra emlékeztető valóság árválkodjon ott a kis utcában. Bedeszkázott ajtó, kitört ablakok, összeomlott tetőzet, őserdei dzsungel a kis kertben.

Egy gyerekkori emlék szomorú valósága sosem lehet vidám.

bp_forgacs_20140712.JPG

KIRÁNDULÁS ESZTERGOM KÖRNYÉKÉN

2014. július 09. - Prusi

Összesített túraútvonal: Pilisszentlélek, Hármashíd – Barát-kúti erdészház – Csurgó-berek – Hosszú-hegy – Kerek-berek – Hegymeg – Csikó-kút – Sas-hegy – Arany-hegy – Kis-Kúria-hegy – Hármas-szikla – Vaskapu – Brill Gyula-menedékház – Mély-völgy – Fári-kút – Kerektó – Búbánatvölgy

LESZÁLLÓPÁLYA IDEGENEKNEK

2014. július 08. - Prusi

Az utóbbi években egyre nagyobb lendületet vett azoknak a repülőtereknek az építése, amelyeket kifejezetten a Földünkre látogató idegenek számára készítenek. Az első UFO-leszállópályát a kanadai Alberta államban adták át, a legismertebb reptér pedig Puerto Ricóban található.

20140708_illusztracio_1.jpg

Tovább

BUDAPESTI FORGÁCSOK XI.

2014. július 07. - Prusi

UNITÁRIUS TEMPLOM A FERENCVÁROSBAN

bp_forgacs_20140707_1.jpgBudapesten három unitárius templom van: a Nagy Ignác utcában, a pestszentlőrinci Szervét Mihály téren és a ferencvárosi Hőgyes Endre utcában.

Az unitárius vallás a XVI. század óta az egyedüli magyar alapítású vallás, amely először Erdélyben szerveződött, első püspöke Dávid Ferenc volt, akinek emléktáblája a róla elnevezett utcában, a XI. kerületben található.

A ferencvárosi unitárius templom a Hőgyes Endre utca 3. szám alatti épületben működik, amelynek története és egyéb kapcsolatai érdekesek. A Hőgyes Endre utcát a századforduló tájékán Rákos utcának hívták. Abban az időben ez az utca földszintes kis házak sorát jelentette, melyeket az Iparművészeti Múzeum építésekor elbontottak. Az akkori házak egyikéről (a Rákos utca 3. szám alattiról) mintázta Molnár Ferenc Nemecsekék otthonát A Pál utcai fiúk című ifjúsági regényében – amelynek helyén, a mostani Hőgyes Endre utcában a jelenlegi templom található.

Ha az épülettel szembeni járdára átmegyünk, az épület homlokzatán rögtön feltűnik az „unitárius templom” felirat, felette pedig egy kétnyelvű szöveg olvasható: „Angol–magyar amerikai unitárius testvériség örök emléke, 1923”. Az egykori lakóépületet angol–amerikai összefogásból vásárolták meg, és átépítés után, 1929-ben avatták misszióházzá. A misszióház a templomot, a gyülekezeti termet, a lelkészi lakásokat és az Erdélyből Magyarországra utazó tanulóifjúság számára kialakított szálláshelyeket foglalta magába.

A templom a Bartók Béla Unitárius Egyházközség önálló gyülekezeti életének megvalósítását teszi lehetővé. A templom mennyezetét kazettás kialakítással népi motívumok díszítik. A gyülekezeti teremben Szinte Gábor festőművész nagyméretű Bartók Béla-portréja látható. Az egyházi közösség számos alkalommal rendezett képzőművészeti kiállításokat a templomban.

süti beállítások módosítása