Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ÉRINTÉS NÉLKÜLI MASSZÁZS

2014. szeptember 06. - Prusi

Az emberiség évezredek óta használja a hangrezonanciát gyógyítás céljából. A különböző hangszíneken megszólaltatott „éneklő edényeket” közismerten tibeti zengőtálaknak nevezik, de előszeretettel alkalmazzák őket Nepálban és Indiában is. A hosszan tartó, ütemes kongatás által előidézett transzállapot nem csupán kellemes, nyugodt ellazulást eredményez, hanem enyhíti a fájdalmakat, gyorsítja a felépülést és erősíti az immunrendszert. Az „érintés nélküli masszázs” Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

20140906_illusztracio_1.jpg

A védikus gyógyászat már ötezer évvel ezelőtt felismerte, hogy a harmonikus zene a legtöbb betegség leküzdésében hatékonyan segíti a szervezetet. A hangok gyógyító erejét igazolja a hagyományos alapokon nyugvó hangmasszázs is, amely a különböző frekvenciájú rezgéseket állítja az emberi test szolgálatába, s mindenki számára javasolt módszer, aki szeretne megszabadulni a testi és lelki fájdalmaktól. Az ősi kultúrákban – Tibetben, Nepálban, Indiában vagy a dél-amerikai sámánoknál – a hangterápia ma is a szakrális, vallási szertartások elengedhetetlen része, de a „fejlett” társadalmakban csak a 20. század végén terjedt el a hangokkal történő gyógyítás.

 

Hangok szárnyán

A nyugati világban elsőként Peter Hess német fizikus ismerte fel a hangokban rejlő erőt, és azt is, hogy a megoldást az ősi civilizációknál kell keresni. Ezért hosszú tanulmányútra indult a Himalája vidékére, ahol két évtizeden át kutatta a tradicionális keleti zene hatását az emberi szervezetre, illetve a terápiás célra alkalmazható hangszereket. Hazatérése után, 1984-ben az európai igényekhez igazította a gyógyító módszert, és a modern civilizációval is megismertette az ősi terápia rejtelmeit.

20140906_illusztracio_2.jpg

20140906_illusztracio_3.jpgA masszázsra vágyó páciensnek hason vagy háton fekve, kényelmesen el kell helyezkednie a kezelőágyon. A terapeuta a panaszoktól, illetve a kezelés céljától függően eltérő méretű fémtálakat helyez a test különböző pontjaira, és meghatározott sorrendben megkondítja őket egy filcütővel. Az ütés helye, módja és intenzitása, valamint az ütőeszköz típusa és a tálak mérete határozza meg, milyen frekvenciájú hangot csalogatnak ki az „éneklő edényekből”. A kongatás hatására a beteg testében szinte azonnal megnyugtató érzés terjed szét, s a folyamatos hang- és rezgésáramlás által kellemesen ellazul. A meditációhoz hasonló állapotban lassan feloldódik a tudatalattiban mélyen gyökerező félelem, és megszűnik a fájó testrészhez kötődő „betegségérzet”.

 

Helyreállított egyensúly

A negyvenperces terápia – a „hagyományos” masszázzsal ellentétben – nem csupán a test felszínén lévő sejteket mozgatja meg, hanem a szervezet víztartalmának köszönhetően valamennyi sejtre hatást gyakorol, ily módon segíti a test energiamezejében keletkezett zavarok helyreállítását. A hangtálakból előhívott rezgések a véráramon és a nyirokkeringésen keresztül az összes belső szervet elérik, és csontok üreges részeiben, valamint az ízületekben is kifejtik gyógyító erejüket.

20140906_illusztracio_4.jpg

„A hangmasszázs úgy hat a szervezet energetikai rendszerére, mint egy tóba hajított kő az állóvíz mozgására. Amikor a kő belepottyan a vízbe, és szabályos, koncentrikus köröket alkotva felkavarja azt, a hullámzás a legtávolabbi pontokhoz is elér. Éppen így érinti meg a hangrezgés az emberi sejteket is. A hangtálakból előhívott rezgések a testfelülettel érintkezve bejutnak, majd koncentrikus körökben végigáramlanak az egész testben. Mivel szervezetünk több mint 70 százalékát víz alkotja, a rezgés könnyedén továbbterjed, míg eléri a testünket alkotó csaknem százbillió sejtet, végül a hajszálaknál és a lábujjaknál kilép. Annak ellenére, hogy a testben keletkezett energiablokkok lelassítják vagy megrekesztik a hangrezgéseket, kezelésről kezelésre oldódik a feszültség” – így magyarázta Peter Hess a sejtmasszázs biológiai hatásait.

 

Testi és lelki megtisztulás

A tibeti hangtálak kedvező hatását a felhangok széles spektruma idézi elő, amit sokan a szférák zenéjéhez hasonlítanak. Az érintés nélküli masszázs a test, a lélek és a szellem gyógyítását és harmonizálását egyaránt magába foglalja, így a nyugalom, a biztonság és a védettség atmoszféráját teremti meg. A mellékhatásoktól mentes terápia hatékonyan enyhíti a fájdalmakat és javítja a közérzetet, egyúttal elősegíti az immunrendszer erősödését. Fizikai szinten oldja az izomgörcsöket és a stressz okozta feszültséget, megszünteti a migrént, a hát- és a derékfájást, aktivizálja az anyagcsere-folyamatokat, felfrissíti a vérkeringést, mélyíti a légzést, s kiválóan alkalmas a szorongásos állapot és az alvászavar megszüntetésére is. Az első terápiát követően ugyan előfordulhat egy-egy panasz átmeneti fellángolása, de ez mindössze annak a jele, hogy aktivizálódott a szervezet öngyógyító mechanizmusa. A kezdeti kellemetlenség azonban rövid ideig tart, és a legtöbb esetben néhány kezelés után teljesen megszűnik.

20140906_illusztracio_5.jpg

A nem mindennapi siker titka abban rejlik, hogy a különböző frekvenciájú hangokból a szervezet „kiválogatja” a testi és lelki harmóniához szükséges rezgéseket, és a hipnózishoz vagy a transzhoz hasonló állapotba kerül. A zengőtálak hangja és rezgésének együttese segít az úgynevezett alfaállapotba mélyíteni az elmét, amely gyakorlatilag az elalvás előtti fázis. A vibráció lágyan masszírozza az akupunktúrás pontokat, tisztítja és feltölti a csakrákat és az aurát, így a legtöbb páciens már egyetlen alkalom után újra frissnek és energikusnak érzi magát. A kezelést gyakran kíséri sírás vagy érzelmi kitörés, de ezt nem szabad szégyellni, hiszen elvezethet a problémák elengedéséhez, a megoldás megtalálásához.

 

Hasznos segítség

A speciális terápia – a gyógyulási folyamat támogatása és az energetizálás mellett – az élet más területein is rendkívül sikeresen alkalmazható. A terhesség alatti hangmasszázs harmonizálja az anya és a magzat rezgéseit, szülés előtt pedig ellazítja az izomzatot, és nyugtatóan hat a kismamára. Az ősi gyógymódban rejlő előnyöket több óvoda, iskola és gyógypedagógiai intézmény is felismerte, ezért a mozgásterápia kiegészítéseként, illetve a figyelem és a koncentrálóképesség fejlesztésére is előszeretettel alkalmazzák a kezelést. A tapasztalatok alapján a játékos terápia látványosan fejleszti a ritmust és a térbeli érzékelést, illetve a kreativitást, ezáltal javul a gyermekek iskolai teljesítménye, viselkedése és társas kapcsolatai.

20140906_illusztracio_6.jpg

A hangterápia hasznos segítséget jelent a kineziológiával, a pszichoterápiával, valamint a sérültek rehabilitációjával és az idősek ápolásával foglalkozó szakembereknek is, mert eredményesen növeli más módszerek hatékonyságát. Az érintés nélküli masszázs ráadásul számos alternatív gyógyászati központ és wellness-szálloda kínálatában szerepel, így a buddhista szerzetesek mellett egyre több képzett európai terapeuta érzi szívügyének, hogy ezzel a különleges kényeztetéssel járuljon hozzá a testi és lelki harmónia eléréséhez.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. AUGUSZTUSI SZÁMÁBAN

 

Kozmikus harmónia

20140906_illusztracio_7.jpg

A különböző méretű és alakú hangtálakat tradicionálisan tizenkét fém ötvözetéből készítik. Az arany a Nap, az ezüst a Hold, a higany a Merkúr, a réz a Vénusz, a vas a Mars, az ón a Jupiter, az ólom a Szaturnusz asztrológiai sajátosságait szimbolizálja. Ezen kívül minden fémtálhoz hozzáadják egy ősi, áldott tál darabját, amely az évezredes tudást, bölcsességet jelképezi. Az edények fémösszetételüktől függően más-más hangon és frekvencián rezegnek, így a kozmikus harmónia megteremtését szolgálják. A tibeti zengőtálakhoz hasonlóan az egyedi készítésű „hangágyak” is a terápia eszközei. Ebben az esetben egy olyan ágyon fekszik a páciens, amely alatt húrokat feszítettek ki, és a masszőr – a gitár húrjaihoz hasonlóan – ezeket pengeti.

 

A gyógyulás frekvenciái

20140906_illusztracio_8.jpg

Az emberi fül 20 és 20 ezer Hz között érzékeli a hangokat. A tibeti zengőtálak azonban a nem hallható tartományban is kibocsátanak rezgéseket, ezért képesek az alfa-, delta- és thétahullámok előidézésére. Az agy által éberen sugárzott, 13-30 Hz közötti bétahullámokkal ellentétben a 8-12 Hz közötti alfahullámok a nyugodt, ellazult állapotra utalnak, az alvás és az ébrenlét határát jelzik. A 4-7 Hz közötti thétahullámok az alvás, a mély meditáció és a teljes nyugalom állapotában uralkodnak, amely segíti a tudatalattihoz való hozzáférést, az emlékek és az energia felszabadítását, valamint a kreativitást és a fantáziát. Az 1-3 Hz közötti deltahullámok a mély, öntudatlan alvás jellemzői, amely a szervezet öngyógyításáért és rehabilitációjáért felel, így segít kiegyensúlyozott energiaállapotba kerülni.

süti beállítások módosítása