Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

SERFŐZDE A MAGASBAN

2014. május 12. - Prusi

Több mint száz évvel ezelőtt, 1906-ban Vidor Emil tervei szerint épült a Népszínház utca és a Kiss József utca sarkán álló négyemeletes palota, amely eredetileg a Polgári Serfőzde bérháza volt. A jelenleg fővárosi helyi védelem alatt álló épület homlokzatát díszítő, a „sörkészítés és sörivás dicséretét hirdető” mozaikfrízt Dudits Andor tervei alapján az üvegfestészet és a mozaikkészítés egyik legnagyobb hazai művésze, Róth Miksa készítette.

20140512_illusztracio.JPG

A Népszínház utcai bérházat egykor „szódásházként” is emlegették, mivel széles hátsó kapuján évtizedeken át szódás kocsik közlekedtek. Élete vége felé a harmadik emeleten lakott Kiss József (1843–1921) költő, A Hét című folyóirat főszerkesztője és kiadója, akinek patinás lakására és drága perzsaszőnyegeire méltán irigykedtek kortársai. A tekintélyt parancsoló saroképület egy ideig Rózsahegyi Kálmán színi tanodájának is otthont adott.

Az oromzatot ékesítő, 60 négyzetméteres mozaikképet – patetikus megjelenítése révén – egy Wagner-opera jelenetének gondolhatnánk, pedig csupán sörgyári lovakat ábrázol. Dudits Andor „1908-ban készítette a kőbányai polgári sörfőzde Népszínház utcai házának homlokzatát díszítő mozaikfríz tervét. A feladat, melyet pályázat írt elő, különös és nehéz volt: a sörfőzde által előállított három sörfajtának, a király-, polgár- és barátsörnek dicsérete. Ez a frivol és köznapi tárgy megkapó és költői képet öltött Dudits művészetében. Hatásosan válnak el a világos alakok az aranyalapról, a fríz természetének megfelelő menetben tódulnak a középpont felé, a vadászatról hazatérő király és fényes kísérete itt, a föld termékeit hozó munkáscsapat amott. A középső mezőben Gambrinus királyt látjuk sörös szekerén, mint valami diadalkocsin. Bőségesen árad az aranyszínű ital a hordókból, ki-ki kedve szerint meríthet belőle, és még a szekér elé fogott lovak is megittasodva, csörömpölve egymásra dűlnek. Ötletes humor és mély művészi komolyság, a tömegek ritmikus mozgása és a színek erős dekoratív hatású összetétele pompás és kifejező díszt eredményeznek” – írta 1911-ben a Művészet című folyóirat.

A Fővárosi Közgyűlés idén tavasszal ötmillió forintos támogatást ítélt meg a mozaikfríz középképének restaurálására. A városkép szempontjából is jelentős épületek megőrzésének, építészeti értékek megújításának elősegítésére létrehozott, 30 millió forintos műemléki keretből a legnagyobb összeget a józsefvárosi épület kapta. A most elnyert támogatás – egy másik pályázaton várható összeggel és a társasház önerejével 10 millió forintra kiegészítve – a felújítás első szakaszára lesz elegendő, amely várhatóan ősszel be is fejeződik.

P. I.

süti beállítások módosítása