Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

A TORNÁDÓ BELSEJÉBEN

2014. április 08. - Prusi

A természet megszámlálhatatlan látványos és félelmetes jelenséggel bizonyítja rendkívüli erejét, azonban csak kevés ér fel a tornádó intenzitásával és pusztító hatásával. Az elmúlt évtizedekben több ezer fénykép- és videofelvételt készítettek a Föld legerősebb viharairól, de mindössze két amerikai farmernek adatott meg, hogy belülről is megfigyelje a feje fölött végigsöprő tornádó tölcsérét!

20140408_illusztracio_1.jpg

Az Egyesült Államok középső területein – elsősorban Kansas, Iowa és Missouri államban – évente több száz forgószél csap le a felszínre. A tornádó belsejében tomboló szél az óránkénti 500 kilométeres sebességet is túllépheti, de az örvénylő tölcsér csak egy keskeny, általában 3-400 méter széles sávban pusztít, azon túl gyakorlatilag teljes szélcsend honol. A tölcsérben uralkodó alacsony légnyomás miatt elképesztő szívóhatás érvényesül, amely néhány perc leforgása alatt kíméletlenül magával ragadja az útjába kerülő tárgyakat és élőlényeket.

A kansasi Greensburg városában gazdálkodó Will Keller a világ egyik legszerencsésebb emberének mondhatta magát. 1928. június 22-én éppen azt szemlélte, hogy a korábbi jégverés mekkora kárt okozott a földjén, amikor egy jellegzetes felhőt pillantott meg a hamuszürke égbolton. A tapasztalt farmer azonnal tudta, hogy tornádó közeleg, ezért a családját biztonságba helyezte a pincében kialakított óvóhelyen, de ő a veszély ellenére sem keresett menedéket.

„Életemben először testközelből akartam tanulmányozni a jelenséget, így egészen addig a felszínen maradtam, amíg a fejem fölé ért a tölcsér. Egyik pillanatról a másikra megdermedt a levegő. Ekkor felnéztem, és legnagyobb megdöbbenésemre egyenesen a tornádó szívébe láttam. A szüntelenül cikázó villámok ragyogó fénnyel világították be a rettenetes légörvény belsejét, amelyet 20-30 méter szélesre becsültem, és legalább egy kilométer magasra nyúlt fel. A tornádó szakadozott pereméről több kisebb örvény vált le, és kígyózott a tölcsér körül. Olyan érzés töltött el, mintha egy hatalmas alagútba kerültem volna” – emlékezett vissza a hátborzongató élményre, amit – csodával határos módon – komolyabb sérülés nélkül átvészelt.

20140408_illusztracio_2.jpg

A texasi McKinney közelében fekvő tanyán élő Roy Hall 1943. május 3-án figyelt meg egy tornádót belülről, és fantasztikus beszámolója több ponton is emlékeztet a kansasi farmer történetére. „Az alsó pereme legfeljebb öt-hat méterre száguldott el a talajtól – mesélte a halálra rémült férfi, akinek otthonát teljesen romba döntötte a szélvihar. – Az ijesztő gyorsasággal forgó tölcsér körülbelül 300 méter magasra nyúlt fel, enyhén imbolygott, és lassan délnyugat felé hajlott. Az átmérője 150 méter lehetett, a belseje pedig olyan sima és egyenletes volt, mint egy gondosan csiszolt üvegcső. A felső részén kiszélesedett, és pontosan középen egy fluoreszkáló, fényes felhő töltötte ki, amely kisebb-nagyobb villámokat bocsátott ki magából.” A texasi tornádó több mint száz ember életét követelte, de Roy Hall szinte karcolás nélkül keveredett ki a nem mindennapi kalandból.

A két amerikai farmer megdöbbentő élményének hitelességét csak az elmúlt években végzett tudományos mérések támasztották alá. „A radarhullámok segítségével készített felvételek kétséget kizáróan igazolják, hogy a tornádó legnagyobb gyűrűje körül további örvények egész rendszere forog leírhatatlan sebességgel, csapágygolyók gyűrűjéhez hasonlóan” – nyilatkozta Josh Wurman. Az oklahomai egyetem professzora szerint a „viharvadászok” modern műszerei másodpercenként átlagosan 15-20 villámcsapást észlelnek egy-egy tölcsér belsejében, így a mindössze néhány percig tomboló vihar adott pillanatban több elektromos energiát termel, mint az Egyesült Államok összes erőműve.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. ÁPRILISI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása