Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

BOSZORKÁNYOK PIACA

2014. március 22. - Prusi

Dél-Amerika legszegényebb országa, a kokacserje termesztéséről híres Bolívia hegyvidéki népei a mai napig kitartóan őrzik az évezredes indián hagyományokat. A világ legmagasabban fekvő nagyvárosa, La Paz vitathatatlanul legmisztikusabb látványossága a főtéren található „boszorkányvásár”, a különleges amulettek, varázsitalok és gyógyfüvek egyedülálló piaca.

20140322_illusztracio_1.jpg

A spanyol hódító, Alonso de Mendoza által 1548-ban alapított, alig egymillió lakossal büszkélkedő La Paz 1898 óta Bolívia kormányzati székhelye. A több mint 3600 méteres tengerszint feletti magasságban található főváros egy hatalmas holdkráterre emlékeztető, ritka növényzettel borított kanyon mélyén terül el. Ennek megfelelően az időjárás is eléggé barátságtalan: a legmagasabb nappali hőmérséklet még nyáron sem haladja meg a 20 fokot, éjszakánként pedig gyakran süllyed fagypont alá. A meredek hegyoldalakra vezető keskeny utcák és szűk sikátorok sem kimondottan csábítanak könnyű esti sétákra, és a legtöbb turistát – a meglehetősen ritka levegő miatt – legalább egyszer biztosan elkapja a csillapíthatatlan légszomjjal, émelygéssel és fejfájással járó hegyi betegség.

Bolívia népcsoportjai évszázadok óta a kokain alapanyagát adó kokacserje termesztéséből élnek, ezért a csaknem összefüggő nyomornegyedet alkotó külvárosokban szinte mindennaposnak számítanak a lakosságot rettegésben tartó drogkartellek és a kábítószer ellen fellépő hadsereg közötti véres utcai összecsapások. A misztikus város történelmi negyedének lenyűgöző nevezetességei – a barokk stílusú katedrálisok, a gyarmati korszakot idéző paloták és az egyedülálló régészeti emlékeket őrző múzeumok – azonban továbbra is vonzó célpontot jelentenek a világjáró utazók számára.

20140322_illusztracio_2.jpg

20140322_illusztracio_3.jpgAz európai hódítók által erőszakkal terjesztett kereszténység jellegzetesen ötvöződött a bennszülött vallással és mágiával, így az indiánok megőrizték eredeti hiedelmeiket és hagyományaikat. La Paz kétségtelenül legkülönlegesebb látványossága az impozáns Iglesia de San Francisco templom mögötti téren található „boszorkányvásár”, amelynek kereskedői színpompás népviseletben kínálják megdöbbentő portékáikat. Míg a környék boltjai már régen a külföldi turistákhoz igazították kínálatukat, addig a helyiek által Mercado de los Brujos vagy Mercado de Hechiceria néven ismert piacon még mindig a középkori gyógyászat segédeszközei viszik a prímet. Az omladozó házfalak tövében leterített szőtteseken és kosarakban apró, kézzel faragott szobrok, szerencsét hozó amulettek és talizmánok, finoman megmunkált ezüst ékszerek és medálok, különböző gyógyfüvek és gyógynövények, valamint gyanús tégelyekbe töltött varázsporok és titokzatos főzetek sorakoznak egymás mellett.

A boszorkányos piac látogatói olyan tárgyakat is beszerezhetnek, amelyek Pachamama, a föld és a termékenység istennőjének ma is élő kultuszához kapcsolódnak. A mágikus szertartásokhoz szükséges eszközök – tartósított levelek és gyökerek, gyertyák és kristálygömbök, jóskártyák és varázspálcák – mellett rendkívül kelendő portékának számít a szárított lámaembrió, amely a kecsua és az ajmara indiánok szerint életre szóló szerencsével ajándékozza meg tulajdonosát. Az Andok magaslatai között háziasított teherhordó állatot évezredek óta vallásos tisztelet övezi: a láma húsával táplálja az embereket, zsírjából faggyút nyernek, míg bőréből használati tárgyakat, erős gyapjából pedig meleg takarókat és ruhadarabokat készítenek. Az egykori inka papok az áldozati lámák segítségével jósolták meg a jövő eseményeit, és az ősi hagyomány alapján felszentelt lámamagzatoknak napjainkban is fontos szerepet tulajdonítanak: az indiánok hite szerint az új épületek alapjába temetett lámaembriók a túlvilágról őrködnek a család nyugalma és biztonsága felett.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. ÁPRILISI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása