Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

A MÁGIKUS MANDRAGÓRA

2013. szeptember 22. - Prusi

A mandragóra emberi alakra emlékeztető gyökerére már évezredekkel ezelőtt babonás tisztelettel tekintettek: nemcsak általános, minden betegséget gyógyító orvosságnak ajánlották, hanem titokzatos varázserővel is felruházták. Nem meglepő, hogy oly gyakran felbukkant a mágikus szertartások során: hol afrodiziákum gyanánt, hol pedig kábítószerként alkalmazták, hogy szükség szerint izgassa vagy nyugtassa a testet és lelket egyaránt.

20130922_illusztracio_1.jpg

Tovább

A PESTI FERENCES TEMPLOM ÉVSZÁZADAI

2013. szeptember 21. - Prusi

A Ferenciek terén álló templomban mintha megállt volna az idő. XVIII. század elején épült tekintélyes falai, homlokzati szobrai és barokk stílusú díszei alig változtak valamit az elmúlt három évszázad folyamán. Története visszanyúlik a XIII. századra, felszentelésére azonban csak 270 évvel ezelőtt került sor.

20130921_illusztracio_1.jpg

FORRÁS: A REFORMKORI BUDA-PEST CÍMŰ KÖNYV

Tovább

ÖRÖKRE ELRABOLVA

2013. szeptember 20. - Prusi

Magyarországon az elmúlt években több száz embernek veszett nyoma megmagyarázhatatlan módon, rejtélyes körülmények között. Igazat állíthatnak tehát azok az UFO-témájú könyvek és tudományos-fantasztikus regények, amelyek történeteiben az idegenek rövidebb-hosszabb időre kölcsönvesznek, néha véglegesen el is rabolnak embereket orvosi, genetikai kísérletek és megfigyelések céljából. A rendőrség és a titkosszolgálatok pedig világszerte – így hazánkban is – tehetetlenek, hiszen egyszerűen képtelenek az eltűntek nyomára bukkanni.

20130920_illusztracio_1.jpg

Tovább

MÚZEUMLÁTOGATÁS ZIRCEN

2013. szeptember 18. - Prusi

Ezúttal nem túrázás, hanem „múzeumlátogatás” céljából utaztam Zircre – a Bakony fővárosába –, ahol egymás közvetlen közelében található a ciszterci apátság közelmúltban megnyílt látogatóközpontja, a XVIII. században épült kolostorhoz kapcsolódó templom, a Reguly Antal Műemlékkönyvtár és a Bakonyi Természettudományi Múzeum.

DSCN6096.JPG

Tovább
süti beállítások módosítása