Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

A „REPÜLŐ APÁCA” NYOMÁBAN

2013. november 12. - Prusi

Az Országház utca és a Petermann bíró utca sarkán, a budavári önkormányzat épületével átellenben található egyszintes ház homlokzata egy különleges műalkotással vonja magára a szemlélődő figyelmét. Az első emelet magasságában, a félköríves ablak alatt oldalán fekvő, elmélyülten imádkozó apáca majdnem ember nagyságú szobra látható, félig befalazva a téglavörösre festett ház két párkánya közé.

20131112_illusztracio.JPG

A „repülő apácát” még 1977-ben, pontosan negyedszázaddal ezelőtt készítette a neves szobrász, Melocco Miklós a főváros megbízásából. A helyszín kiválasztása szorosan kapcsolódik az Országház utca 28. és a vele összeépült Úri utca 49. évszázados múltjához. A két ház – középkori rommaradványok felhasználásával – még a XVIII. század derekán épült, és több éven át valódi klarissza apácáknak adott otthont.

A ferences rend női ágának tagjai számára először Nagy Lajos király anyja, Erzsébet létesített kolostort a XIV. században. A ferencesek azonban csak a törökök kiűzése után kezdtek igazán nagyszabású építkezésekbe: ekkor emelték a mai Országház utcában található kolostort is. Ám alig készült el, amikor 1782-ben II. József feloszlatta a rendet, az így megüresedett épületbe pedig az országgyűlést és a Királyi Kúriát költöztette.

A gyorsan időszerűvé vált átalakításra 1784–1785-ben került sor a neves osztrák építész, Franz Anton Hildebrandt vezetésével. Az ő tervei szerint alakították ki a késő barokk homlokzatot és a dísztermet is, melyben nemcsak rendi országgyűléseket tartottak, hanem később fényes táncmulatságok helyszínéül is szolgált. Az Úri utca 49. utóbb az Országos Levéltárnak, majd a Közigazgatási Bíróságnak adott otthont, ma az MTA régészettel, szociológiával, illetve népzenével foglalkozó kutatócsoportjai működnek ott.

A „repülő apáca” szobra tehát nemcsak arra a rövid időszakra utal, amikor az Országház utcai ház rideg kőfalai és vasrácsos ablakai mögött ferences rendi apácák éltek, hanem egyben emlékeztet a kolostorból lett, az utca nevét is adó országház évszázados történetére is.

Melocco Miklós áhítatosan imádkozó apácájának szobra immár több mint harmincöt éve díszíti az Országház utca sarkát. Kőbe faragott emléke egy rég letűnt kornak, amikor a kis földszintes házak között még naponta felbukkantak a tetőtől talpig kékbe öltözött, a közeli templomba vagy kolostorukba siető apácák.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A NÉPSZABADSÁG 2002. ÁPRILIS 13-I SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása