Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

LEGENDÁS FILMHELYSZÍNEK

2013. július 07. - Prusi

Világszerte egyre több város, kulturális vagy természeti nevezetesség válik turistalátványossággá egy-egy nagyobb szabású mozifilm bemutatóját követően. A filmek jeleneteiben látható helyszíneken sok esetben szabályos invázió kezdődik, hatalmas bevételhez juttatva azokat az utazási irodákat, amelyek az éppen aktuális sikerfilmek szerint alakítják kínálatukat. Nem meglepő, hogy a felmérések szerint egy-egy népszerű film évekig többszörösére emelheti a forgatási helyekre kíváncsi rajongók számát.

20130707_illusztracio_1.jpg

Az egyik első ilyen legendás helyszín a Thaiföld nyugati partvidékén rejtőző Phang Nga-öböl jellegzetes sziklaszirtje, ahol a világhírű James Bond-sorozat Az aranypisztolyos férfi című részét forgatták Roger Moore főszereplésével. A film sikerét követően turisták ezrei zarándokoltak a szokatlan képződményhez, a helybéliek pedig azonnal felismerték az ebben rejlő üzleti lehetőséget, és egész iparágat alapoztak rá. A híres szikla szomszédságában található szigetet James Bond-szigetre keresztelték, napjainkban pedig már több hajótársaság szállítja oda az érdeklődőket. A parányi sziget varázsa természetesen már régen elveszett.

A közelben található Phi-Phi szigete szintén elvarázsolta a hollywoodi alkotókat, hiszen az egyik festői szépségű öbölben bukkantak rá A part jeleneteinek otthont adó helyszínre. A Leonardo DiCaprio főszereplésével bemutatott film nyomán ez a hely is a turistahajók kedvelt célpontja lett, a szomszédos falvakban pedig szinte minden, a filmmel kapcsolatos ereklye kapható.

20130707_illusztracio_2.jpg

A jordániai Petrát Steven Spielberg ébresztette fel évezredes magányából az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című film zárójelenetével, míg a kambodzsai Angkor ősi templomaira Angelina Jolie Tomb Raider című filmje révén figyelt fel újra a világ. A Gyűrűk Ura-trilógia bemutatását követően Új-Zéland vált a filmturisták első számú úti céljává. „Középföldén” azóta is hasít az új iparág: a légitársaságok, utazási irodák és szállodák kínálatában számos olyan lehetőség szerepel, amely az egzotikus forgatási helyszínekhez kapcsolódik. A „keményvonalasabb” rajongók általában inkább a maguk útját járják: a Star Wars lelkes hívei képesek egy szál szandálban és hátizsákkal átszelni a tunéziai sivatagot, hogy rábukkanjanak Mos Eislay űrkikötőjére.

 

Élménytúra az Álomgyárban

Tony Reeves, a Filmhelyszínek világatlasza címet viselő – egyelőre csak angol nyelven kapható – útikönyv szerzője szerint korábban is tapasztaltak kisebb-nagyobb fellángolásokat. A Harmadik típusú találkozások bemutatója után rajongók hada látogatott el a Wyoming államban található Ördög-toronyhoz, ahol az idegen űrhajó leszállt. A napjainkban tapasztalt turistaáradat azonban minden várakozást felülmúl. A felmérések szerint egy sikerfilm bemutatását követő négy évben átlagosan 54 százalékkal emelkedik a film legnépszerűbb helyszíneinek idegenforgalma. Egyre jellemzőbb, hogy az érintett városok vagy régiók előre terveznek, és – a film történetének ismeretében – már a bemutató előtt elkezdik a turisztikai szolgáltatások hirdetését. A filmturizmusban rejlő elképesztő lehetőségeket jól mutatja, hogy az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium több mint kétmilliárd forintnak megfelelő összeget fordított a „Már láttad a filmet, most utazz el a helyszínre” szlogenű reklámkampányra.

20130707_illusztracio_3.jpg

A filmturisták Mekkája természetesen Los Angelesben található, ahol – Hollywoodnak és Beverly Hills-nek köszönhetően – több napos túrához elegendő mennyiségben koncentrálódnak az elmúlt nyolc évtized meghatározó mozis elemei. A városban több tucatnyi utazási iroda kínál olyan körutakat, amelyek során az érdeklődők megtekinthetik az Oscar-díjátadók helyszínét, az egyik világhírű filmstúdió lenyűgöző élményparkját, s persze a legnevesebb hollywoodi sztárok fényűző villáit. A Szex és New York című sorozat moziváltozata nyomán egy élelmes utazásszervező cég a film karaktereinek kedvenc helyeit bejáró túrákat szervez. Az érdeklődés természetesen hatalmas, még Japánból és Szingapúrból is érkeztek foglalások, pedig az utóbbi országban a hatóságok betiltották a sorozat vetítését „túlzott szabatossága” miatt.

 

Fantáziából üzlet

Természetesen Európa is számos olyan helyszínnel büszkélkedhet, amelyek elsősorban egy-egy adott filmhez kapcsolódva vonzzák a fanatikus látogatókat. A közel négyórás londoni James Bond-túra során a 007-es filmek legfontosabb helyszíneit szemlélhetik meg a turisták, míg a Harry Potter-sorozatban szereplő King’s Cross vasútállomás 9 és 3/4-es peronja a kisgyermekes családok állandó célpontjává vált. Dan Brown megfilmesített bestsellere, A da Vinci-kód nyomába eredő világjárók nemcsak az angliai Westminster-apátságot és a párizsi Louvre épületét keresik fel, hanem a skóciai Rosslyn templomát is, amelynek fenntartói – a soha nem tapasztalt érdeklődésre való tekintettel – a közelmúltban kénytelenek voltak korlátozni az épület látogatását.

20130707_illusztracio_4.jpg

S talán meglepően hangzik, de a filmturizmus mégsem az Egyesült Államokban vagy Európában, hanem Indiában virágzik igazán! A Bombay melletti Bollywoodban készülő sorozatok népszerűsége európai és amerikai társaikkal vetekszik, és a nyomukban járó idegenforgalom is hatalmas bevételekre tesz szert. Szintén egy sorozatnak köszönhetően nőtt három svájci falu idegenforgalma, miután az indiai tévék nagy sikerrel vetítették az ott forgatott szappanoperát. A települések szállodáit és panzióit az év legnagyobb szakaszában indiai turisták bérlik, akik előszeretettel keresik fel az alpesi hegyeket és tavakat is. Az éttermekben indiai séfeket alkalmaznak a hasukra kényes vendégek kedvéért, s persze az ajándéktárgyakat árusító boltok is kiválóan megélnek a hirtelen jött fellendülésből.

De vajon mi vezérli az embereket, hogy időt és pénzt nem kímélve betekintsenek a kulisszák mögé? Az amerikai szakemberek szerint a filmturistákat elsősorban a kíváncsiság és a rajongás vonzza a forgatási helyszínekre, ahol személyesen is átélhetik a moziban látott kalandokat. Az utazásszervezők szerint egyébként nem feltétlenül távoli, egzotikus célpontok jelentik a legnagyobb élményt: egy lepusztult faluban vagy egy eldugott völgyben is filmes titkok egész sora rejtőzhet.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2008. AUGUSZTUSI SZÁMÁBAN

 

20130707_illusztracio_5.jpgIndiana Jones nyomában

 

Lovaglás Petra romjai előtt, Velence felfedezése a titkos vízi alagutakon keresztül, dzsungel mélyén rejtőző maja romok. Csupán néhány azon helyek közül, ahol a Harrison Ford által alakított régészprofesszor megfordult vállalkozásai során, és – az élelmes utazásszervező cégeknek köszönhetően – ma már a filmrajongók is átélhetik a nem mindennapi izgalmakat. Az Egyiptomot és Jordániát érintő túrák persze jóval alacsonyabb áron is elérhetők, de a misztikus hangulatú utakon szakavatott kísérők tartanak a résztvevőkkel, és felkeresnek olyan helyszíneket is, amelyeket a „mezei” turisták nem láthatnak. A friss őrület természetesen Indiana Jones legújabb kalandjait, A kristálykoponyák királyságát kíséri. A népszerű régész negyedik történetére már jó előre ráharaptak a tengerentúli utazási irodák, és az egyes epizódok helyszíneit bejáró túrákat kínálnak a rajongóknak. Egy mexikói vállalkozás pedig – közel kétmilliárd forintért – hamisítatlan Indiana Jones-hangulatot alakított ki Mexikó délkeleti részén repülőtérrel és első osztályú szállodákkal, ahonnan dzsip- és kajaktúrákra, valamint a közeli maja romok felfedezésére indulhatnak az alkalmi régészek.

 

Magyar filmturisták

20130707_illusztracio_6.jpg

A szakemberek szerint a tematikus utak hazánkban is egyre népszerűbbek az olyan turisták között, akik a „klasszikus” utazásokat követően új típusú élményeket keresnek. Az eddigi tapasztalatok szerint leginkább az extrém utakon és kalandtúrákon edződött egyéni utazók, illetve a különleges élményekre vágyó baráti társaságok jelentkeznek egy-egy filmes programra. Természetesen egy horvátországi tengerparti nyaralás mellé könnyen megszervezhető egy rövid családi kirándulás is a német Winnetou-filmek helyszíneire, a Plitvicei-tavakhoz. A fakultatív jellegű filmes túrák büdzséje általában 15-20 százalékkal magasabb a hagyományos nyaralásénál, de távolabbi, egzotikus célpontok – mint például Új-Zéland vagy India – esetén akár harmadával is felkúszhat a pluszkiadás összege.

süti beállítások módosítása