Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

BOSZORKÁNYOK PIACA

2014. március 22. - Prusi

Dél-Amerika legszegényebb országa, a kokacserje termesztéséről híres Bolívia hegyvidéki népei a mai napig kitartóan őrzik az évezredes indián hagyományokat. A világ legmagasabban fekvő nagyvárosa, La Paz vitathatatlanul legmisztikusabb látványossága a főtéren található „boszorkányvásár”, a különleges amulettek, varázsitalok és gyógyfüvek egyedülálló piaca.

20140322_illusztracio_1.jpg

Tovább

UTCANÉVTÁBLÁK A SZOCIALIZMUSBÓL

2014. március 21. - Prusi

Budapest fennállása óta összesen hétszer esett át nagyobb közterület-átnevezési kampányokon, amelyek szinte kivétel nélkül valamilyen jelentősebb politikai vagy történelmi változáshoz, eseményhez kapcsolódtak. A rendszerváltást követően a Fővárosi Közgyűlés száműzte a szocializmus ideológiájának jelképeit, szobrait és neveit a budapesti utcákról és terekről. Egy-egy elfeledett – vagy éppen szándékosan a házfalakon hagyott – utcanévtábla azonban a mai napig emlékeztet az 1990 előtti elnevezésekre Majakovszkijtól a Népköztársaság útján át a Vörös Hadsereg útjáig.

DSCN7449.JPG

Tovább

LEONARDO UFO-ÉLMÉNYE

2014. március 20. - Prusi

Leonardo da Vinci, a valaha élt legnagyobb polihisztor éveken keresztül tanulmányozta a madarak repülési tudományát, és tucatnyi rajzot készített róluk, mielőtt megtervezte volna különböző szerkezeteit. Vajon valóban a madarak röptének vizsgálata késztette Leonardót „repülőgépeinek” megalkotására, vagy az a meglepő eset, amelynek során, 1501 nyarán fénylő UFO-kat látott a Firenze környéki dombok fölött?

20140320_illusztracio_1.jpg

Tovább

BUDAPESTI FORGÁCSOK III.

2014. március 18. - Prusi

GUMITALP ÉS CIPŐVASAK

Úgy hatvan évvel ezelőtt egy nagy víztároló volt a Károlyi-kert közepén. A mi gyerekkorunkban ezt már nem használták semmire, a víz lent a mélyben zöldült, ha szárazság volt, még jobban apadt a vízszint, kilátszottak a rozsdás vasak, amik ismeretlen módon kerültek a betonteknőbe.

A teknő oldala meredeken lejtett, de nem függőlegesen, így nagyszerű ügyességi gyakorlatokra adott lehetőséget a fürge ifjúságnak. Ehhez gumitalpú cipő kellett, ez természetesen akadt – szinte nem is volt más abban az időben a cipőboltokban. A gumitalp adta tapadást kihasználva a környék gyerekei ügyesen rohangáltak a meredek betonfalon. Lehetett a 45 fokos „pályán” fogócskázni, a teknő éleinél fel-le lépegetni, ellenség elől menekülni. Az ügyességfejlesztés mind megannyi lehetősége állt előttünk.

Aztán egyszer csak dömperek jelentek meg, és folyamatosan kezdték feltölteni a mélységet. Néhány nap múlva már csak egy nagy homokfelület emlékeztetett a mi víztárolónkra. Odalett a gumitalp nagyszerű hasznosítása.

bp_forgacs_20140318.jpg

ILLUSZTRÁCIÓ FORRÁSA: INDAFOTO.HU

A bőrtalpú cipőhöz bőr kell, lehetőleg marhából. A háború után jó ideig csak a régi cipőknek volt bőrtalpa. Ezeket a cipőket talpalni, sarkalni lehetett. Aki ilyen cipőben járt, azt már messziről hallottuk: elegáns hangú nyikorgás jelezte a közeledőt.

Persze a bőr kopott, ami ellen előre és hátulra – vagyis a „spiccre” és a sarokra – szögezett vasak próbáltak védelmet adni. A spiccvas úgy 2-3 centi körüli ívelt vékony vaslemez volt, a sarokvas valamivel szélesebb és nagyobb, de ugyanazt a célt szolgálta, a kopás mérséklését. E fő cél mellett természetesen kiegészítő jellemzők is voltak: a cipő kopogott, csattogott, hiszen (sarok)vasra lépett a használó, sőt, a lépcsőn a diákság kifejlesztett egy fantasztikus felhasználási lehetőséget. Ez a csattogási technika volt, amely a spiccvas és a sarokvas „alkotó” alkalmazásával géppuskaszerű kattogást varázsolt elő a cipővel, frászt hozva a házmesterre vagy az iskolai portásra. Aki ezt a művészetet elsajátította, a lépcsőn nem lépett, hanem valósággal siklott lefelé. Aki ilyesmit tudott, komoly elismerésre számíthatott.

Manapság ilyen cipős mutatványra nincs lehetőség, mert spiccvas sincs.

A MÁSIK NAPÓLEON

2014. március 17. - Prusi

Az Operaház mögötti Hajós utcában sétálgatók gyakran tekintgetnek felfelé, megcsodálva a 25-ös számú épület falfülkéjében elhelyezett egyetlen budapesti Napóleon-szobrot. A híres hadvezér csaknem egy évszázada áll jellegzetes pózban, összefont karral a róla elnevezett udvar oromzatán, és pillant le méltóságteljesen a ház előtti keskeny sétálóutcára.

20140317_illusztracio.jpg

FOTÓ: HARTYÁNYI NORBERT, WELOVEBUDAPEST.HU

Tovább
süti beállítások módosítása