Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

BEISMERŐ VALLOMÁS

2014. október 22. - Prusi

Újabb megdöbbentő adalékkal járult hozzá az 1947-es roswelli ufókatasztrófa történetéhez egy amerikai veterán katona. Az idén 80 éves, súlyos betegségben szenvedő Paul Epley a közelmúltban elhatározta, hogy – több mint hatvan esztendővel az új-mexikói eseményeket követően – megosztja a nyilvánossággal évtizedeken át féltve őrzött emlékeit, és részletesen elmeséli életre szóló találkozását egy fogságban tartott idegen lénnyel.

20141022_illusztracio_1.png

Az Észak-Karolinában élő Paul Epley 1948 és 1955 között őrmesterként, majd szakasz- és századparancsnokként teljesített szolgálatot a virginiai Camp Wallace támaszponton. Az amerikai hadseregben szerzett tapasztalatairól már a kilencvenes években megpróbálta feltárni az igazságot, de az általa adott első interjút követően azzal fenyegette meg a titkosszolgálat, hogy „ha nem tesz lakatot a szájára, akkor lakat mögött végzi”. Epley ma már nem tart hasonló fenyegetéstől és egy beismerő vallomás esetleges következményeitől. A halálos betegséggel küzdő idős férfi éppen ezért úgy döntött, hogy megosztja a közvéleménnyel azokat az információkat, amelyekről évtizedeken keresztül hallgatnia kellett. Néhány héttel ezelőtt egy amerikai internetes honlap készített tényfeltáró riportot a veterán katonával.

Epley részletesen beszámol arról az esetről, amely 1950 nyarán történt az állomáshelyétől 50 kilométerre fekvő virginiai Camp Perry támaszponton. Elmondása alapján itt találkozott katonai rendészként szolgáló ismerősével, aki egy bunker előtt állt őrségben. „Megkérdeztem, hogy mit őriz, de először azt válaszolta, hogy nem mutathatja meg – emlékezett vissza Paul. – Engem viszont hajtott a kíváncsiság, és sokáig győzködtem, míg végül kinyitotta a bejáratot. Elképesztő látvány tárult elém. Öt-hat méterrel távolabb egy idegen lényt pillantottam meg, amely egy apró ketrecben álldogált. Percekig szóhoz sem jutottam a megdöbbenéstől.” Epley szerint a humanoid 120-130 centiméter magas lehetett, és sötétes, narancssárga bőrszínével egy halottra emlékeztetett. Pedig életben volt, és láthatóan félt az őt néző katonától. S bár vékony és törékeny testalkata észrevehetően különbözött az emberekétől, mégis alapvetően emberi vonásokat mutatott. „Pontosan emlékszem arra is, hogy az őr szerint ez az idegen ötödikként érkezett Roswellből, és társait egy hasonlóan titkos bázison tartotta fogva a hadsereg.”

20141022_illusztracio_2.jpg

Természetesen nem Paul Epley az egyetlen veterán katona, aki a saját szemével látta az 1947. július 2-án történt ufókatasztrófában szerencsétlenül járt idegeneket. Az 1998-ban elhunyt Philip J. Corso a Pentagon nyugalmazott alezredeseként kiadott könyvében azt állította, hogy 1947-ben a Fort Riley támaszpont raktárában talált egy faládába zárt, konzerváló folyadékkal feltöltött speciális üvegkoporsót, amelyben egy alacsony termetű, szürke bőrű és aránytalanul nagy fejű lény feküdt. Walter G. Haut hadnagy, a roswelli légitámaszpont sajtókapcsolatáért felelős tisztje 2006-ban bekövetkezett halála előtt négy évvel, közjegyző jelenlétében esküdött meg, hogy Új-Mexikóban valóban egy repülő csészealj zuhant le, és személyesen látta a balesetben elhunyt földönkívülieket is. Paul Epley most közzétett beismerő vallomása nem csupán kiegészíti a korábban nyilvánosságra hozott információkat, hanem újabb meglepő adalékkal is gazdagítja a roswelli ufódossziét, hiszen állítása szerint három évvel a szerencsétlenséget követően találkozott egy életben maradt, fogságban tartott idegennel.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
AZ UFÓMAGAZIN 2010. NOVEMBERI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása