Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

„MÉG NEM ÁLL KÉSZEN AZ EMBERISÉG”

2014. május 16. - Prusi

Egy új tanulmány szerint a földlakóknak fejleszteniük kell kozmikus tudatukat, mielőtt kapcsolatba lépnek egy földönkívüli civilizációval. Gabriel De la Torre, a spanyolországi Cadiz Egyetem klinikai neuropszichológusa, az emberi tényezők specialistája szerint ennek az eseménynek nem csupán társadalmi hatása lesz, hanem az öntudatra és a biológiára is hatást gyakorol majd.

20140516_illusztracio_1.jpg

De la Torre szerint „a tudományos társadalom bizonyos mértékben elfogadja, hogy a kapcsolatfelvétel az elkövetkező 50-100 évben bekövetkezhet. Ennek következménye, hogy egyre jobban foglalkoztat minket ez a lehetőség és a következményei. A kapcsolatteremtés témaköre azonban számos kérdést vet fel, melyeket nem könnyű megválaszolni.”

A spanyol pszichológus 116 főiskolai hallgatóval végzett el egy felmérést. Alanyait Spanyolországból, az Egyesült Államokból és Olaszországból vallási nézeteikről, csillagászati ismereteikről és a földönkívüli intelligencia után kutató SETI-programokról kérdezte, valamint egyéb tényezőket, köztük a figyelmet és az észlelést vizsgálta. Az eredmények több olyan aspektusra is rávilágítottak, melyek hatást gyakorolnak az űrrel szembeni tudatosságra – írja az sg.hu.

Több mint száz évvel ezelőtt egy kanadai pszichiáter, Richard Brucke az öntudaton túli új evolúciós lépésként írta le a „kozmikus tudatot”. „Brucke szerint az öntudat következtében az ember nem csupán a fáknak, köveknek, víztömegeknek és saját végtagjainak van a tudatában, de képes önmagát az egész világegyetemtől elkülönülő entitásként felismerni – taglalta De la Torre az Acta Astronautica című szaklapban megjelent tanulmányában. – Mi több, az öntudat alapján az ember képessé válik saját mentális állapotait a tudatosság tárgyaiként kezelni. A kozmikus tudat fő karakterisztikája, ahogy azt a neve is mutatja, a kozmosszal, a világegyetem életével és rendjével kapcsolatos tudat.”

20140516_illusztracio_2.jpg

„Véleményünk szerint a sikeres kapcsolatfelvételhez szükséges a kozmikus tudat bizonyos fokú elsajátítása. A kozmikus tudatot nem egy különleges, misztikus dologként, hanem a valóság tudatos érzékeléseként értelmezzük, túl a félelem, a vallás, a tagadás hatásain – írja. –Egyes egyének, kis csoportok már most is rendelkeznek a megfelelő szinttel, amely egy ilyen esemény kapcsán szükséges lehet, de tovább kell elemeznünk a jelenlegi globális tudati szintünket.”

Hogyan érhető mindez el? „Úgy vélem, további oktatásra van szükségünk – válaszolt De la Torre a Discovery kérdésére. – Ismerik az áttekintés-effektust, amiről már annyi űrhajós beszélt? – kérdezett vissza, utalva az űrhajósok által sokszor emlegetett, a felfogásban, érzékelésben bekövetkező eltolódásra, amit a Föld körüli pályán való repülés vált ki. – Szerintem valami hasonlóra lenne szükség, de itt a Földön. Talán még mindig akadnak régi, megoldásra váró problémáink” – tette hozzá.

süti beállítások módosítása