Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ÚJ FŐIGAZGATÓ A KISPESTI EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ÉLÉN

2019. április 15. - Prusi

Az egészségtudatos gondolkodás népszerűsítésére, a szűrővizsgálatokra, az idősellátás fejlesztésére és az eszközpark folyamatos korszerűsítésére szeretne hangsúlyt fektetni a következő években a Kispesti Egészségügyi Intézet új főigazgatója. Dr. Kumin Marianna 1994-től dolgozik neurológus főorvosként az intézményben, amelynek másfél évtizedig orvos igazgatója is volt. Örömmel számolt be arról, hogy idén nyáron teljesen megújul az intézet földszinti fogadótere, újabb modern röntgengépek segítik a diagnosztizálást, és az elektronikus betegelőjegyzés bevezetését is tervezik.

20190415_illusztracio_1.jpg

20190415_illusztracio_2.jpg– Milyen elképzelésekkel, tervekkel vette át az intézmény vezetését?

– Az intézetben napi szinten 1994 óta dolgozom a Neurológiai Osztály élén főorvosként, így nagyon régi a kapcsolatom a kerületi kollégákkal, szakellátókkal, háziorvosokkal, önkormányzati tisztségviselőkkel. Dr. Vargha Péter 15 évig vezette az intézményt, ez idő alatt az orvos igazgatói feladatokat láttam el a neurológusi szakorvosi munkám mellett. Február 1-jétől sem szerettem volna teljesen megválni a szakmától, ezt egy vérbeli orvos nem is tudja megtenni, így hetente két délelőtt rendelek, és vezetőként is hasznosítani tudom a betegektől közvetlenül érkező visszajelzéseket. Rendkívül fontosnak tartom, hogy Kispest lakossága egészségtudatosan gondolkodjon, és minél többen vegyék igénybe azokat a komoly szűrővizsgálatokat, amelyeknek – hétvégi egészségnapok, prevenciós programok keretein belül is – teret kívánunk adni a házban. Kiváló szakorvosgárda segít a rizikócsoportok kiszűrésében és a megfelelő kezelés nyomon követésében, legyen szó vérnyomás-, vércukormérésről, tüdőszűrésről, emlő-, méhnyakrák- vagy vastagbélszűrésről, glaukóma-, melanóma- vagy ortopédiai vizsgálatról, demenciatesztről.

– Szakmai anyagában külön fejezetben foglalkozik az idősellátás fejlesztésével is.

– Kispest lakossága struktúráját tekintve elöregedő tendenciát mutat, a kerületben élők 25 százaléka idős. A kerületben a szociális szféra, azon belül is az idősellátás példaértékűen működik, a szociális terület vezetőivel szeretném szorosabbra fűzni a kapcsolatot, hisz ugyanazokról az emberekről adunk és kapunk jelzéseket, tehát kívánatos, ha egymással karöltve oldjuk meg a feladatokat. A Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat által szervezett Alzheimer Café találkozóin, ahol magam is részt szoktam venni, rendszeres időközökben, szakemberek részvételével, oldott környezetben lehet beszélgetni az idősödés problémáiról, az aktív időskor lehetőségeiről. Szakmai szempontból szeretnénk, ha a kerület háziorvosai és szakorvosai is egy kicsit más aspektusból közelítenének az idősekhez. Ennek érdekében indítunk – négy neves professzor közreműködésével – egy geriátriai témájú, az idősorvoslás különböző területeivel foglalkozó előadássorozatot, amire a háziorvosokat, az alapellátó és a szakellátó kollégákat várjuk.

– Egyre nagyobb problémát jelent a magyar egészségügyben a szakorvoshiány. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne romoljon a helyzet?

– Sajnos országos és kerületi szinten is jellemző a szakorvoshiány. Elképesztően nagy elszívóereje van a magánszférának, az ottani bérajánlatokkal nyilvánvalóan nem tudunk versenyezni. Az intézetben szerencsére nagyon jó csapat dolgozik, és mindent megpróbálok elkövetni azért, hogy együtt is maradjon. Kommunikációs tréningsorozatot indítottunk, májusban a kiégés megelőzése érdekében szervezünk előadásokat, s persze sokat számítanak az apró, szimbolikus gesztusok is a vezetés részéről. Szeretném, hogy jó hangulatban, jó közérzettel jöjjenek be a kollégák, elkötelezetten, felelősségteljesen és nyugodtan tudják végezni a munkájukat, de ehhez a lakosság részéről is attitűdváltásra volna szükség. Emlékszem arra az időre, amikor még rangja volt az orvosnak, odafigyelés, tisztelet és megbecsülés övezte, s nem agresszív hozzáállás, öncélú fenyegetőzés és feljelentgetés volt jellemző.

– Mely területeken lehetne bővíteni az ellátást?

– Működik már a házban hipertonológiai, nefrológiai rendelés, diabetológia és endokrinológia, a bőrgondozói és a tüdőgondozói területen pedig átlag feletti ellátásban részesülnek a kispestiek. Hiányterületnek számít a gasztroenterológia, ahol szakemberhiánnyal küzdünk, és a feladatellátás sem teljes. Egyik hosszabb távú tervünk az egynapos sebészet megvalósítása pályázati támogatás segítségével, hiszen a kerületben nincs államilag finanszírozott aktív kórház. Elkerülhető lenne, hogy egy-egy kisebb, ambuláns ellátás keretein belül végezhető műtéti beavatkozás – például fémek, csavarok műtét utáni eltávolítása, artroszkópos térdműtét vagy szürke hályog eltávolítása – miatt több napot kórházban kelljen tölteni. Ha meglesz az egynapos sebészet feltételrendszere, ebbe az ellátási keretbe szeretném beépíteni a komplett gasztroenterológiát is.

– Az elmúlt években számos új eszközzel bővült az intézet műszerparkja. Milyen fejlesztéseket terveznek a közeljövőben?

– Múlt év végétől a kispestiek és a kerületen kívülről érkezők is igénybe vehetik az intézmény egyik legújabb képalkotó szolgáltatását, a fogászati panorámaröntgent. Önkormányzati támogatásból néhány napja megtörtént a tüdőgondozóban a meglévő röntgengép direkt digitalizálása, amely fele akkora sugárterheléssel diagnosztizál, mint a korábbi készülék. Ezt a gépet jelenleg a tüdőbetegrészlegen használják, de – várhatóan májustól – a tüdőszűréseket is ezen a gépen végzik majd, időben elkülönített rendeléseken. A röntgenosztályra második készülékként, a kardiológiai osztályra viszont a meglévő eszköz időszerű lecserélése okán tervezzük ultrahangkészülékek beszerzését. A röntgenosztály néhány napos tesztüzemben már használta megelégedéssel, a kardiológiára pedig április 15-én helyeznek ki egy hétre egy nagyobb teljesítményű készüléket, amely minőségi javulást ígér.

– Rövidesen elkezdődik az intézet aulájának felújítása is.

– Régi álmunk valósul meg a földszinti betegfogadó tér komplett felújításával, amely mintegy 160 millió forintos önkormányzati támogatásból valósul meg. A munkálatok döntő részét a kevésbé forgalmas nyári hónapokban végzik majd, és kollégáimmal mindent megteszünk annak érdekében, hogy az átépítés ideje alatt is zavartalan legyen a betegellátás. Ezt követően folytatódhat az informatikai rendszer fejlesztése is. Ennek részeként szeretnénk megvalósítani a webes előjegyzést, vagyis az alapellátó és szakorvosok, továbbá a betegek számára is lehetővé tenni az online előjegyzést.

– Napjainkban egyre aggasztóbb méreteket ölt a betegségekkel kapcsolatos tévinformálás, az internetes kuruzslás. Mit tehetünk azért, hogy ne vezessenek meg minket?

– Valóban elképesztő méreteket ölt a tévinformálás, a legegyszerűbb módon lehet hozzájutni a leghiteltelenebb, különböző szintű és minőségű adatközlésekhez, s persze laikusként nagyon nehéz megítélni, hogy mely forrás hiteles és melyik nem az. Hitelesnek tekinthető például, ha konkrétan megnevezett, leellenőrizhető orvos válaszol kérdésekre, illetve az orvosegyetemek honlapjáról származó munkák, szakcikkek egy-egy témakörben. Kellő kritikával kell viszont olvasni azokat a honlapokat, ahol csak úgy öntik a jó tanácsokat, ezeket soha nem szabad készpénznek venni. Javaslom, senki ne az internetről diagnosztizálja magát és gyógyítsa vélt vagy valós bajait, hanem panaszaival keresse fel háziorvosát, aki indokolt esetben elküldi szakorvoshoz. Kispesten nagyon jó, megbízható orvosgárda dolgozik, és mindent megtesznek a megfelelő egészségügyi ellátás biztosítása, a betegek gyógyítása érdekében.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A KISPESTI MAGAZIN 2019. ÁPRILISI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása