Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

HÁROMEZER CIVILIZÁCIÓ A TEJÚTRENDSZERBEN

2014. október 04. - Prusi

A Tejútrendszer akár háromezer civilizáció otthona is lehet, a hatalmas távolságok miatt viszont a kapcsolatfelvétel lehetősége nem valószínű – állapítja meg egy új tanulmány, amelyről az Origo tudósított.

20141004_illusztracio.jpg

A NASA Kepler űrteleszkópja és az exobolygók után kutató obszervatóriumok adatai alapján a Föld egyike a galaxisunkban található lehetséges 40 milliárd lakható bolygónak, ráadásul minden évben egy új, az általunk ismert élet számára alkalmas planéta formálódhat a Tejútrendszerben – mondta Michael Garrett csillagász, a Holland Rádiócsillagászati Intézet, az ASTRON vezetője a Torontóban megrendezett Nemzetközi Csillagászati Kongresszuson.

Az emlegetett számok biztatónak hangzanak egészen addig, míg bele nem gondolunk a Tejútrendszer hatalmas kiterjedésébe. Galaxisunk átmérője ugyanis százezer fényév. Egy fényév az a távolság, amelyet a fény légüres térben egy év alatt megtesz. A fény sebessége háromszázezer kilométer per másodperc. Egy elküldött jelnek több mint négy évig tart, míg elér a szomszédban (4,22 fényévre) található Alfa Centauri csillagrendszerbe, és százezer évig, amíg eljut a Tejútrendszer egyik végéből a másikba.

„Arra következtetünk, hogy a civilizációk a galaxisunkban átlagban 1000 fényévre vannak egymástól. Ez már önmagában véve hatalmas távolság, ráadásul mivel a kommunikáció információcserén alapszik (tehát üzeneteket küldünk és üzeneteket kapunk), akkor a jelnek ezt a távolságot kétszer (oda-vissza) kell megtennie. Ebből következik, hogy a fejlett civilizációknak legalább néhány ezer éve léteznie kell ahhoz, hogy esélyük legyen kommunikálni egymással. Nem tudjuk azonban, mekkora idő szükséges egy fejlett civilizáció felvirágzásához” – tette hozzá a kutató. Ha Földünkből indulunk ki, az élet azonnal megjelent, mihelyst a körülmények kedvezővé váltak, az intelligens életnek azonban ennél jóval több idő kellett. Éppen ezért Garrett úgy véli, a SETI által keresett jelek nagyon ritkák lehetnek a Tejútrendszerben.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne kutassunk a földönkívüli civilizációk után, az idő ugyanis nekünk dolgozik: hatalmas technológiai fejlődésen mentünk keresztül az utóbbi hatvan évben, ez pedig növeli az esélyeinket a fejlett civilizációk felkutatására – összegezte megállapításait a csillagász.

süti beállítások módosítása