Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ELOLTHATATLAN TÜZEK

2014. augusztus 27. - Prusi

Világszerte egyre nagyobb területeket veszélyeztetnek a föld alatti szénbányákban parázsló tüzek, amelyek megfékezése még napjainkban is szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a szakembereket. A gyakorlatilag elolthatatlan szénmezők – az értékes erőforrások elvesztésén túl – felbecsülhetetlen mértékű környezetszennyezéssel fenyegetnek.

20140827_illusztracio_1.jpg

A felszín alatt keletkező tüzek többsége megállíthatatlanul marja előre magát a világ legjobb minőségű szénlelőhelyein, hogy az égését tápláló oxigénhez jusson. Az így keletkező mérgező gázok teljes mennyisége a légkörbe kerül, és halálos veszélyt jelent a környéken élő lakosság részére. Az érintett területeken kipusztul a növényzet, és megváltozik a talaj szerkezete, ezért hatalmas föld alatti üregek és alattomosan tátongó hasadékok keletkeznek.

A hollandiai központú Nemzetközi Geoinformációs Tudományok és Föld-megfigyelési Intézet (ITC) 1988 óta foglalkozik a szénmezőkön keletkező tüzek kutatásával, műholdas megfigyelésével és az oltási technológiák kidolgozásával. „Geológiai és régészeti bizonyítékok támasztják alá, hogy a jelenség már több százezer évvel ezelőtt létezett, de az is kétségtelen, hogy az intenzív bányászat megjelenésével vált egyre súlyosabbá – nyilatkozta Paul Van Dijk, az ITC munkatársa. – A felszín alatti tüzek oka leggyakrabban öngyulladás, amit a kitermelés során mélyebb rétegekbe áramló oxigén okoz, de egy szál eldobott gyufa vagy a felszínen rakott tábortűz is okozhat megfékezhetetlen katasztrófát.”

20140827_illusztracio_2.jpg

A becslések szerint világszerte több ezer (!) helyszínen pusztítanak föld alatti tüzek, amelyek a legnagyobb széntermelő országok – Kína, India, Indonézia, az Egyesült Államok, Ausztrália, Németország és a Dél-Afrikai Köztársaság – számára felbecsülhetetlen veszteségeket okoznak. A rekordot minden bizonnyal az ausztráliai Új-Dél-Walesben található Burning Mountain tartja, amelynek már a neve is igen beszédes: az „égő hegy” mélyében rejtőző széntelep közel hatezer éve izzik háborítatlanul!

A szakértők szerint Kínában évente több százmillió tonna szén ég el a föld alatt. A kőszénben különösen gazdag északi tartományokban, több kilométer mélységben húzódó rétegek évtizedeken, sőt évszázadokon keresztül tudják táplálni a hatalmas kiterjedésű tüzeket, amelyek megfékezésére évente több milliárd forintnak megfelelő összeget költenek. 2004-ben egy 130 évvel korábban keletkezett tüzet sikerült megszüntetni Kína egyik legnagyobb szénlelőhelyén, ahol évente 1,8 millió tonna szén vált a lángok, illetve a felszín alatt izzó parázs martalékává. 2007-ben egy fél évszázada pusztító tüzet oltottak el, amelyben összesen 12,5 millió tonna szén semmisült meg.

20140827_illusztracio_3.jpg

Az amerikai Pennsylvania állam Centralia nevű bányászvárosát 1984-ben szinte teljes egészében evakuálni kellett a már életveszélyessé vált széntűz miatt. A helyi hatóságok még 1962-ben gyújtották fel a település határában fekvő szemétlerakót, amely – mint utólag kiderült – egy régi tárna felett helyezkedett el. A lángok átterjedtek a felszín alatti szénre, majd szépen lassan kezdtek teret hódítani a város alatt. A tomboló tűz útját fémszagú gőzfelhők, romba dőlt épületek és megsüllyedt utak jelzik. A számítások szerint a természeti csapás megfékezése több mint százmilliárd forintba kerülne. Ezt az összeget a mai napig nem tudták előteremteni, miközben a mélyben tomboló tűz egyre nagyobb területet veszélyeztet…

Az elmúlt években világszerte különböző módszerekkel próbálkoztak, hogy megszüntessék a félelmetes föld alatti tüzeket. Egyes helyeken folyékony nitrogént alkalmaztak vagy különböző habokat vetettek be, máshol iszapot és vizet pumpáltak a felszín alá, hogy lehűtsék a szenet, és megszüntessék az oxigén utánpótlását. A lent uralkodó forróság azonban idővel megszárítja ezt a „takarót”, és a legkisebb repedés is elegendő ahhoz, hogy újra megnyíljon az út az életet adó oxigén számára…

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2008. JÚNIUSI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása