Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

UFOLÓGIA AZ EGYETEMEN

2014. augusztus 20. - Prusi

Világszerte egyre több oktatási intézményben és szakmai képzésen szerepel a tananyag részeként a földönkívüli élet kutatása és az UFO-jelenség értelmezése. Az érdeklődők megtanulhatják, hogyan kell tanulmányozni az idegen életformákat, elmélyülhetnek az UFO-kutatás eredményeiben, sőt, még a sci-fi filmek kulisszái mögé is bepillantást nyerhetnek.

20130820_illusztracio_1.jpg

20130820_illusztracio_2.jpgNem mindennapi lépésre szánta el magát a közelmúltban a Santiagói Egyetem, amely az ufológiát önálló szakként is felvehetővé tette a meghirdetett kurzusok között. A 2005-ben útjára indított, és azóta is nagy népszerűségnek örvendő képzés vezetője Ricardo Bermudez, a chilei légierő nyugállományba vonult parancsnoka, aki a dél-amerikai kontinensen elsőként írt diplomát a rejtélyes égi jelenségekről és a földönkívüliekről. „A tanfolyamot elvégző diákok a gyakorlati eljárások alkalmazását is megtanulják, ennek köszönhetően hatékonyan tudják majd használni a tudományos eszközöket arra, hogy fényt derítsenek titokzatos és érthetetlen anomáliák okaira” – nyilatkozta az UFO-kurzus vezetője. Az első tanfolyamot Megmagyarázhatatlan légi jelenségek címmel hirdették meg, és olyan neves személyiségek tartottak előadást, mint Klaus von Storch, az első chilei űrhajós, Cristian Neto, a chilei obszervatórium igazgatója, valamint Roderick Bowen, nemzetközileg ismert exobiológus. A sikeres záróvizsgát tévő hallgatók természetesen diplomát is kapnak ufológiából.

20130820_illusztracio_3.jpgAz angliai Glamorgani Egyetem hároméves oktatás keretében indított olyan szakot, amelynek célja a földönkívüli élet lehetőségével foglalkozó kutatók képzése. A Mark Brake professzor által összeállított tanterv elsősorban asztrobiológiai ismereteket nyújt, így a diákok megtanulják, hogyan kell tanulmányozni az idegen életformák lehetséges helyét a világűrben, elmélyülhetnek az UFO-kutatás eddigi eredményeiben, és nem utolsósorban a legismertebb sci-fi filmek hátterével is megismerkedhetnek. A képzés első résztvevői 2008-ban vehették át az egyedülálló „UFO-diplomát”. S talán különösen hangzik, de immár a világhírű Harvard Egyetemen is elfogadottnak számít az UFO-jelenség kutatása. A 2004-ben rejtélyes körülmények között elhunyt John Mack professzor kezdetben meglehetősen szkeptikusan szemlélte a témát, de később az ufológia megszállottja lett, és tanítványait is bevonta a kutatásaiba. A Harvard másik híres pszichológusa, Susan Clancy pedig az eltérítések lehetséges magyarázatairól írt tananyagot.

A Szovjet Tudományos Akadémia egykor önálló részleget hozott létre az azonosítatlan repülő tárgyak vizsgálatára, és a szakemberek számára természetesen a nyilvánosság elől zárt aktákat is hozzáférhetővé tették. Napjainkban azonban már nemcsak az akadémia tagjainak nyílik lehetősége tudományos tanulmányok készítésére, hanem a 2006-ban megnyílt UFO- és Paranormális Jelenségek Főiskolájának hallgatói számára is. „Egyebek mellett megtanítjuk a diákjainknak, hol és hogyan figyelhetik meg a repülő csészealjakat, és miként kell felvenni a kapcsolatot találkozás esetén egy idegen lénnyel” – magyarázta Tatjána Markova. A Togliatti városában található intézmény vezetője szerint az alaposan felkészült tanári kar – az elméleti alapok elsajátításán túl – gyakorlati órákkal is szolgál az ufológiai iskola növendékeinek.

20130820_illusztracio_4.jpg

A számos példaértékű kezdeményezés ellenére Magyarországon eddig egyetlen főiskola vagy egyetem sem merte felvállalni a jelenség intézményes oktatását, elsősorban annak „tudományos megalapozatlanságára” hivatkozva. Pedig a külföldi diákok lelkesedése alapján egyáltalán nem lenne meglepő, ha egy újonnan alapított hazai „UFO-egyetemre” már az első évben nehéz lenne bekerülni a többszörös túljelentkezés miatt…

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. MÁRCIUSI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása