Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

LAKHATÓ ÉGITESTEK A SZOMSZÉDBAN?

2014. május 27. - Prusi

Az idegenek keresésére specializálódott amerikai intézet szerint a következő két évtizeden belül megtalálhatjuk a földönkívüli életformákat. A tudományokért és technológiáért felelős amerikai kongresszusi bizottság ülésén Seth Shostak, a SETI munkatársa úgy fogalmazott: „Még semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy létezik élet a Földön kívül, de úgy gondolom, ez a helyzet rövidesen meg fog változni.”

20140527_illusztracio_1.jpg

A hivatalos verzió szerint eddig még egyetlen apró bizonyítékot sem sikerült találni, amely a Földön kívüli élet létezését igazolná. Jeleket viszont igen, és a statisztika is az UFO-hívők oldalán áll: kicsi a valószínűsége, hogy a végtelen univerzumban egyedül a mi bolygónkon telepedett meg az élet. A Földön kívüli élet nyomait kutató SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) tudósai szerint hamarosan meg is ismerkedhetünk az űrbéli lényekkel.

A SETI alapvetően háromféle módszert alkalmaz a kutatásra. Az egyik a mikrobiális élet vagy maradványainak keresése, ilyen tevékenységet végez például a Curiosity a Marson. Shostak szerint egyébként nemcsak a Marson érdemes ilyen kutatást folytatni, a Föld szomszédságában „legalább fél tucat” olyan égitest található, amelyen kialakulhatott az élet valamilyen formája, ilyen például a Jupiter két holdja, az Európa és a Ganimédesz, valamint a Szaturnusz legnagyobb bolygója, a Titán. A második módszer más csillagok körül keringő bolygók légkörét vizsgálja oxigén, metán és egyéb, életre utaló gázok nyomát kutatva. Shostak szerint mindkét módszer eredményt hozhat a következő húsz évben.

A SETI harmadik elgondolása nem pusztán a biológiai életjelekre, hanem az intelligens életre fókuszál: az univerzum – önkéntesek segítségével történő – átfésülésével létező vagy valaha létezett civilizációk által véletlenül vagy szándékosan sugárzott jeleket keres. E metódus sikerességét nehéz megjósolni: a SETI projektben eddig a rendszerek kevesebb mint egy százalékát fésülték át, a sikerre pedig néhány millió csillagrendszer átvizsgálása után lehet esély. Shostak azonban bízik abban, hogy a technológia fejlődése felgyorsíthatja a keresést.

20140527_illusztracio_2.jpg

A matematika egyébként azt valószínűsíti, hogy nemcsak mikrobaszintű, de akár intelligens élet is van rajtunk kívül az univerzumban. A NASA Kepler teleszkópja szerint mintegy négymilliárd csillag található a galaxisunkban, és átlagosan 1,6 bolygó kering körülöttük. Ezek közül minden ötödikről valószínűsíthető, hogy a Földhöz hasonló. Ez azt jelenti, hogy több tízmilliárd olyan bolygó kering a Tejútrendszerben, amely esetleg lakható lehet – és ez még csak egyetlen galaxis. Shostak bizakodó: „Felettébb rendkívüli volna, ha a Föld lenne az egyetlen olyan bolygó, ahol intelligens élet alakult ki.”

Persze lehetséges, hogy a SETI program csillagászait éppenséggel nagyon is földi, anyagi tényezők biztatták arra, hogy minél közelebbi határidőt ígérjenek: A SETI évente egymillió dollárból működik, kevés a kutató, és az intézet két teleszkópjának finanszírozása sem zökkenőmentes, miközben Kína sokkal nagyobb vizsgálóeszközt épít, s ebben a munkában az Egyesült Államok kutatói nem vesznek részt. Shostak ezért is köthette feltétlen optimizmusát világos feltételekhez: a közeljövőben találkozhatunk E. T.-vel, ha a SETI továbbra is megkapja a kongresszustól a működéséhez szükséges támogatást.

FORRÁS: HIR24.HU, HVG.HU

süti beállítások módosítása