Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

EXPEDÍCIÓ A POKOL KAPUJÁBA

2014. május 18. - Prusi

Akadnak olyan utazók, akik nem luxushotelekben pihenik ki a hétköznapok fáradalmait, hanem működő vulkánok krátereinek közelében töltik szabadságukat. A kellően elszánt és vastag pénztárcával rendelkező turisták számos vulkántúrát kínáló cég nem éppen veszélytelen szolgáltatása közül választhatnak, így testközelből figyelhetik meg az elemi erők tombolását.

20140518_illusztracio_1.jpg

A vulkánok életük nagy részében békésen szunnyadnak, ezért hajlamosak vagyunk úgy tekinteni rájuk, mint ahogyan a legtöbb utazási iroda prospektusa ajánlja őket: mesebeli szőlőültetvények felett kecsesen magasba ívelő, hófödte csúcsokra. Történelmi korokon átívelő életidejükhöz képest kitörésük ritka eseménynek számít. Amikor azonban a felettük tornyosuló felhőkből forró hamueső zúdul a lejtőkön élő emberekre, és oldalukon izzó kőzetolvadék indul lefelé, mintha pokoli démonok kelnének életre, hogy kíméletlenül átformálják a Föld képét.

 

Vulkántúrák kalandorai

Míg a legtöbben fejvesztve menekülnek a forrongó tűzhányók közeléből, néhány igazán elszánt utazó egyenesen a lávafolyam felé veszi az irányt, hogy még véletlenül se mulassza el a megolvadt kőzet látványát, a kénes füstök és gőzök által nyújtott csodálatos élményt. A bármely pillanatban kitörésre kész vulkán szélén megtett séta vagy a fortyogó láva közeli megszemlélése valódi adrenalinbombaként hat, emellett a vállalkozó szellemű turisták földrajzi és geológiai tudásukat is gyarapíthatják. A világ különböző pontjaira szervezett túrák kalandorai felkészült szakemberek és helyi vezetők segítségével nyerhetnek bepillantást a tűzhányók titkaiba.

20140518_illusztracio_2.jpg

A szakértők azt vallják, hogy minden vulkán más-más adottságokkal rendelkezik, ezért a turistáknak tisztában kell lenniük a vulkánzónák lehetséges kockázataival. „A legtöbb balesetet az okozza, hogy az emberek ráesnek a borotvaéles, megszilárdult lávára” – említi Warren Costa hawaii túravezető. A gőzfelhő sósavat és kénsavat tartalmaz, míg a forró lávaeső és a repülő sziklák tovább fokozzák a veszélyt. „A geológiai folyamatok annyira lassan zajlanak le, hogy egyáltalán nem észlelhetjük azokat. Ellenben akik tanúi lehetnek a vulkáni tevékenységnek, azok szeme előtt alakul át a táj” – mondja dr. Tom Pfeiffer vulkanológus. A kutató szerint egy kürtőbe tekinteni olyan, mintha a pokol kapujában állnánk. Nos, akinek ez jelenti álmai nyaralását, immár számos helyszín és szolgáltatás közül választhat.

 

Tábor a kráter szélén

A kalandra éhes „vulkánturisták” egyik legnépszerűbb úti célja az 1250 méter magas hawaii Kilauea tűzhányó, amely 1983 óta ismét folyamatosan működik. A Warren Costa által vezetett túrák résztvevői nemcsak különleges geológiai formákat és látványos lávaképződményeket tekinthetnek meg, hanem gőzfürdőt is vehetnek, majd megmártózhatnak a föld hője által fűtött természetes medencékben. A csoport útközben a vulkán által elpusztított falvak romjai mellett halad el, és a túrázók tanúi lehetnek a fekete homok képződésének is, amikor ellátogatnak arra a helyre, ahol a láva találkozik az óceánnal. Egy hétórás túra közel 60 ezer forintba kerül.

20140518_illusztracio_3.jpg

Élményekben gazdag expedíciókon vehetnek részt a Kamcsatka-félszigetre látogató turisták is. Oroszország egyik legelzártabb területe több száz vulkán és gejzír hazája, térképét legalább harminc aktív tűzhányó rendezi át évről évre. A rendkívül változatos tájon fenyőerdőkkel borított tajgán, lazactól hemzsegő patakokon, virágoktól színes tundrákon, és hófödte, füstölgő kúpok között vezet az út, miközben itt-ott forró gőzök és gázok törnek elő, helyenként fortyogva, bugyborékolva az iszapon át.

Akik még nagyobb veszélyekre vágynak, mindenképpen utazzanak el a zairei Nyiragongo nevű tűzhányóhoz. A 3470 méter magas hegy korántsem alszik, hat évvel ezelőtt több mint negyvenen estek áldozatul egy váratlan kitörésnek. Tom Pfeiffer egy tíznapos zairei túra keretében egyenesen a kráter közvetlen közelébe vezeti a félelmet nem ismerő utazókat. „Egy peremen táborozunk le, és három napon, három éjszakán keresztül gyönyörködünk a forró lávató látványában. Igazán különleges élmény” – meséli a vulkanológus. A nyugodt éjszakai pihenés természetesen nem garantált, hiszen a felszabaduló gázok és a zuhanó sziklák robaja gyakran zavarja meg a résztvevők álmát. Az öngyilkossági kísérlettel is felérő utazás díja közel 600 ezer forint. A Volcano Discovery cég hasonló expedíciókat szervez többek között az olaszországi Strombolihoz és az Etnához is, de ezek a túrák sem sokkal olcsóbbak.

20140518_illusztracio_4.jpg

Azok az utazók, akik kevésbé díjazzák a váratlan gázkitöréseket, meghódíthatják Afrika tetejét, a Tanzánia és Kenya határán fekvő Kilimandzsárót, amelynek csúcsán az örök hó birodalma honol. A csaknem 6000 méter magas vulkán – a világ legnagyobb kialudt tűzhányója – viszonylag könnyen járható, viszont a hegyi betegség miatt sokan már félúton visszafordulnak. A Geographic Expeditions résztvevői közül azonban igen kevesen adják fel a csúcs megmászását, mert a tapasztalt vezetők útmutatásával szervezetük könnyebben alkalmazkodik a ritka levegőhöz. Az expedíció teljes ellátással több mint egymillió forintba kerül, de a vulkánok szerelmesei meggyőződéssel állítják, hogy a feledhetetlen élmény minden pénzt megér.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2008. ÁPRILISI SZÁMÁBAN

 

Mítoszok és szellemvárosok

20140518_illusztracio_5.jpg

Európában működő vulkánt – a távoli Izland kivételével – csak Itáliában találhatunk. A Lipari-szigetek egyik tagját a rómaiak Vulcanusról, az istenek kovácsáról nevezték el. A tűzhányó repedésein át kénes gázok és gőzök szivárognak át a tengerbe, így a turisták a bugyogó, forró iszap mellett természetes, gyógyvizes pezsgőfürdőben is lubickolhatnak. A Nápolyi-öböl fölé magasodó, pillanatnyilag szunnyadó Vezúv – amelynek Kr. u. 79-es kitörése eltüntette a föld színéről Pompejit és Herculaneumot – turisták ezreit vonzza a szellemvárosokba. A 3320 méter magas Etna megközelítése azonban már csak a hatóságok jóváhagyásával történhet. Az elővigyázatosság teljes mértékben indokolt, hiszen Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánjának legutóbbi, 2007. április 24-i kitörése több mint 1250 áldozatot és 3000 sebesültet követelt. Szicília másik működő vulkánja a Stromboli, amely 2002-ben földrengés és heves robbanások kíséretében kelt újra életre. A kitörés következményeként fellépő pusztító szökőár részben elmosta a környező szigeteket, a lakosságot pedig ki kellett telepíteni. Ennek ellenére továbbra sem riasztja vissza a merész turistákat, akik életük kockáztatásával töltenek el egy-egy éjszakát a pokol tornácán…

 

Kalandra fel!

20140518_illusztracio_6.jpg

Az expedíciók vezetői szerint a vulkántúrákhoz rendszerint elegendő az átlagos fizikai kondíció, de a hegymászást nehezíti a vulkáni kőzetek által alkotott, változatos felszín. A vulkáni hamuban gázolni rendkívüli élményt jelent, a hosszú út során azonban kimerítővé válhat. Érdemes vigyázni a feltörő gázokkal is, hiszen nemcsak záptojásra emlékeztető szaguk kellemetlen, hanem veszélyes égési sérüléseket is okozhatnak. A bugyborékoló víz jelzi, hol tör felszínre a forró levegő, de a kőzetek nem árulkodnak, s könnyen megégethetik a hegymászók talpát. A tüzes gázok emellett számos előnnyel is járnak, hiszen felmelegítik, és ásványi anyagokkal dúsítják a vizet. A kénes fürdő pedig kimondottan jótékony hatással bír az egészségre, és számos betegségre jelent gyógyírt. Akik tehát számba veszik a kedvező hatásokat, a maradandó élményeket és a felfedezés örömét, könnyen beláthatják, hogy – legalább egyszer – mindenképpen érdemes útnak indulni a vulkánok birodalmába!

süti beállítások módosítása