Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

FÖLDI ÉLET AZ EGÉSZ NAPRENDSZERBEN?

2013. december 13. - Prusi

Amerikai tudósok szerint a dinoszauruszok kipusztulását okozó aszteroida becsapódása egyben szétszórhatta a földi élet magvait az egész Naprendszerben. A BBC által idézett kutató biztos benne, hogy a Marson a mi bolygónkról származó élet nyomaira bukkannak majd – írja a Népszava.

20131213_illusztracio_1.jpeg

A Penn State Egyetemen modellezték, mi történik akkor, amikor nagyobb méretű aszteroidák csapódnak a Földbe. A Rachel Worth vezette kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a becsapódáskor a bolygónkból kiszakadó és a világűrbe jutó kőzet alkalmas az élet hordozására, illetve az is valószínű, hogy ezek a szikladarabok évmilliók alatt eljutottak a Naprendszer legkülönbözőbb pontjaira. A tudósok szerint az utóbbi 3,5 milliárd évben csak a Mars felszínét 360 ezer darab, legalább 3 méter átmérőjű kődarab érte el – egytől egyig a földi élet nyomaival. A Vénusz esetében ez a szám 26 millió, a Merkúrba ugyanennyi idő alatt 750 ezer földi eredetű, az élet hordozására alkalmas kőzet csapódott.

Az amerikai kutatók modellje szerint még a Jupiter holdjait is elérhették ezek a kőzetek, ami azért különösen érdekes, mert ezek közül többet is alkalmasnak tartanak az élet különböző formáinak kialakulására. A szakemberek szerint éppen ezért akármilyen expedíció is indul a jövőben a Jupiter holdjaira az élet nyomait kutatva, az eredményeket mindenképpen szigorú vizsgálatnak kell alávetni; könnyen kiderülhet ugyanis, hogy egy ott fellelt életforma valójában földi eredetű.

Az egyik legismertebb – a 66 millió éve a dinoszauruszok kipusztulását okozó – meteorbecsapódás egymaga 70 millió tonna kőzetet lökött ki a világűrbe. Ezek közül 20 ezer kilónyi érhette el a távoli Európa holdat, és az esély, hogy az ott becsapódott sziklák életet hordoztak magukon, nagyobb mint ötven százalék – állítják a Penn State Egyetem kutatói. Rachel Worth szavai szerint kifejezetten meglepődne, ha az élet ilyen módon nem érte volna el a Mars felszínét abban az időben, amikor a bolygó még alkalmas volt az élet kialakulására. Szerinte már az is bebizonyosodott, hogy az élet legegyszerűbb formái kibírják a világűrben való utazás extrém körülményeit. A szakember emlékeztetett rá, hogy a Földön a legmostohább körülmények között is találtak már egyszerű élőlényeket, illetve különböző bakteriális spórák képesek újjáéledni akár több millió évnyi szunnyadás után.

20131213_illusztracio_2.jpg

Az elmélet alapján azonban az is lehetséges, hogy mindez fordítva játszódott le, és a földi élet valójában a Marsról származik, abból az időből, amikor annak felszínén még adottak voltak az élet feltételei. A tudósok szerint amennyiben a korai Mars valóban enyhébb és nedvesebb volt – mint azt feltételezik –, és kialakult ott valamiféle kezdetleges élet, akkor az ottani meteorbecsapódások ugyanúgy eljuttathatták ennek nyomait a Földre.

A tanulmány máris komoly visszhangot váltott ki világszerte. Jay Melosh asztrobiológus professzor a Purdue Egyetemről felhívta rá a figyelmet, hogy bár nem ez az első számítás az úgynevezett pánspermia-elmélettel, de az összes közül kétségkívül a legátfogóbb a maga 10 millió éves szimulációjával. Egy másik tudós, Mauricio Reyes-Ruiz rendkívüli jelentőségűnek nevezte a Penn State Egyetem kutatóinak eredményét. Szavai szerint az a tény, hogy különböző utakon „közlekedik” az anyag a Föld és más égitestek között, felveti annak lehetőségét, hogy a földönkívüli élet első felbukkanásakor valójában nagyon távoli rokonainkkal találkozunk majd.

süti beállítások módosítása