Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

AZ UFO-K FŐVÁROSA

2013. november 20. - Prusi

Egy nemrégiben közzétett nemzetközi felmérés szerint a legtöbb azonosítatlan repülő tárgyat és fényanomáliát Angliában, a Glasgow-tól északra fekvő Bonnybridge-ben látják és fotózzák. Sehol a világon nem észlelnek annyi megmagyarázhatatlan jelenséget, mint itt: a statisztikák szerint évente több mint 300 esetbejelentés érkezik a környékről. Hogy miért, azt még az UFO-kutatók sem tudják…

20131120_illusztracio_1.jpg

Vajon mi a hasonlóság az új-mexikói Roswell és a skóciai Bonnybridge között? A meglepő kérdésre a legfrissebb statisztikák adnak választ. Ezek alapján továbbra is Roswell a leghíresebb UFO-s „zarándokhely”, ám a földönkívüliek első számú célpontja mégsem az Egyesült Államok területén található – hanem Európában, méghozzá Skócia kietlen felföldjein! A Glasgow-tól északra, Edinburgh-től pedig mintegy 60 kilométerre nyugatra fekvő álmos kisváros, Bonnybridge életét mintegy másfél évtizede teszik színesebbé az elképesztő gyakorisággal idelátogató repülő csészealjak. Az ún. „Falkirk-háromszögben” fekvő település 5500 lakosából 2000 már tanúja volt megmagyarázhatatlan jelenségeknek. Bonnybridge légterében a legkülönbözőbb alakú tárgyak repkednek, a diszkosz alakú korongoktól kezdve a szivar formájú UFO-kig.

„Az észlelések száma kimagaslóan nagy a lakosság számához képest – mondja Ron Halliday, a Skót Különleges Jelenségek Kutatóközpontjának vezetője, akinek már több könyve is megjelent a témával kapcsolatban. – Véleményem szerint nem minden észlelt jelenség földönkívüli eredetű, de az mindenképpen érdekes, miért éppen Bonnybridge vált célponttá. Talán azért, mert a világtól elzárt, kopár skót hegyek és fennsíkok ideális leszállópályát jelentenek az idegenek űrhajóinak. A kisváros környékén valószínűleg egy másik dimenzióba nyíló ablak található, amelyen keresztül a földönkívüliek szabadon közlekedhetnek saját és a mi világunk között.”

A rejtélyes események 1992-ben vették kezdetüket, amikor James Walker egy lebegő, csillaghoz hasonlító tárgyat pillantott meg az út fölött. Két évvel később, 1994 októberében három takarító munkába menet öt UFO-t figyelt meg, s amikor beértek a munkahelyükre, főnöküknek is beszámoltak a történtekről. A legnagyobb csodálkozásukra munkatársaik szintén láttak villogó fényeket és különös, narancssárga gömböket a környéken. 1997. október 21-én a Bonnybridge közelében élő Malcolm família egyik tagja videójával örökített meg egy lebegő UFO-t. Két perccel később az égboltot lézerszerű, ugráló fények borították be. Október 23-án este újra megjelentek a vibráló, ugráló, lüktető fények, melyeket ezúttal is sikerült videóra rögzíteni. A felvételeken egy rejtélyes „fénytömeg” mozgása követhető nyomon, amely egyértelműen elkülönül az utcai lámpák világításától. 2004 márciusában szintén egy UFO keltett nagy riadalmat, amely – több szemtanú egybehangzó állítása szerint – a helyi golfpályára szállt le.

20131120_illusztracio_2.jpg

Billy Buchanan városi tanácsos élete fő céljának tekinti, hogy kiderítse, mi történik szülővárosa fölött az égen. Több levelet is küldött a brit védelmi minisztériumnak, amelyekben kérelmezte: képviselőik utazzanak oda, és szemléljék meg a jelenségeket. Írt Margaret Teachernek, John Majornek és a jelenlegi miniszterelnöknek, Tony Blairnek is, mellékelve az UFO-megfigyelésekről készült összes aktát és fotót. Ám fáradozásai mind ez idáig hiábavalónak bizonyultak: a kormány és a hivatalos szervek látszólag tudomást sem vesznek a megdöbbentő eseményekről. Pedig már az egyházat sem hagyja figyelmen kívül Bonnybridge rejtélye: a kelta püspökök véleménye szerint is földönkívüliek okozzák a jelenségeket. Az ufonauták ráadásul a helybéliekre is veszélyt jelentenek, hiszen az elmúlt években rendszeressé váltak az emberek elleni közvetlen támadások és a titokzatos emberrablások.

További érdekesség, hogy bizonyítottan Skóciában észlelik a legtöbb UFO-t a világon: míg az Egyesült Államokban átlagosan 136 450 lakosra jut egy észlelés, addig a Skót-felföldön – amely egyébként is híres szellemeiről, természetfeletti lényeiről és a Loch Ness-i szörnyről – 17 ezer emberből egy már biztosan tanúja volt valamilyen rejtélyes jelenségnek. „Az esetek 95%-a nem bizonyított. De a maradék 5%-ot rendőrök, katonák, pilóták tanúsítják, ezért nem hagyhatjuk őket figyelmen kívül” – nyilatkozta Nick Pope, aki 1991-től 1994-ig vezette a brit védelmi minisztérium UFO-részlegét.

Az „UFO-láz” persze jót tesz a környék idegenforgalmának is, hiszen nyaranta több ezer turista látogatja meg az idegenek „fővárosát”. Gerrit Wals, a Hafton Castle Hotel tulajdonosa ezért úgy döntött, kihasználja az egyre növekvő érdeklődést, és „földönkívüli parkot” alapít a város mellett. Tervei szerint a vállalkozás hatalmas bevételt hozna, hiszen a látogatókat űrhajószerű járművekkel szállítanák, miközben sportmeccsek, golfpályák, kaszinók és kiállítások szórakoztatnák a „nagyérdeműt”. Máris borítékolható, hogy a rövidesen felépülő „UFO-park” gyorsan népszerűvé válik majd a turisták körében. De ettől még továbbra is nyitott kérdés marad, miért kedvelik annyira éppen Bonnybridge városát az idegenek…

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A SZÍNES UFO 2007. FEBRUÁRI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása