Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

JELENETEK A GÖRÖG HÁZON

2013. április 29. - Prusi

A Fő utca 20. számú egyemeletes palota nemcsak Buda legrégebbi épületeinek egyike, de a környék legdíszesebb műemlék lakóháza is. Története Mátyás király koráig vezethető vissza, amikor a Pala utcai oldalon és ezen a telken még apró vályogviskó állt.

20130430_illusztracio.jpg

Az épületet a török korban több ízben átépítették és felújították, majd Buda ostroma során kis híján a földdel vált egyenlővé. A XVII. század végi tulajdonosok azonban időt és pénzt nem sajnálva tatarozták – a Fő utcai oldalon több szobával ki is bővítették – a házat, melynek következő újjáépítésére 1811-ben került sor. Mai homlokzatát Kapisztory József görög kereskedő építtette át klasszicista stílusban Dankó Andrással, aki az emeletre henger alakú, zárt erkélyt, míg az ablakok fölé copf füzéreket tervezett. A saroképület legfőbb ékességei mégsem az akkortájt gyakran alkalmazott építészeti formák és motívumok, hanem azok a domborművek, amelyek végigvonulnak a Fő utcára néző falon.

Az apró mélyedésekben részben különböző indadíszítések, részben alakos jeleneteket ábrázoló művészi reliefek bújnak meg, amelyek a természethez közel élő emberek mindennapjaiból vett pillanatok mellett mitológiai állatokat, kereskedelmi jeleneteket és megszemélyesített fogalmakat ábrázolnak. Az épület a második világháborúban súlyos belövéseket szenvedett el, ám a tucatnyi műalkotás többsége szerencsésen vészelte át az elmúlt két évszázad viszontagságait, s máig őrzi a rég elfeledett vízivárosi kereskedő emlékét. Napjainkban – szemben a Francia Intézettel – egy francia étterem működik benne.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A NÉPSZABADSÁG 2004. ÁPRILIS 1-JEI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása