Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

FÖLDÖNKÍVÜLI KEGYHELY ANGLIÁBAN

2013. április 05. - Prusi

A Birminghamtől 100 kilométerre északra elhelyezkedő Peak District Nemzeti Park évtizedek óta vonzza az Anglia középső vidékeit meglátogató turistákat. A régi korok emlékei iránt érdeklődőket különös érzés keríti hatalmába, amikor először jutnak el Derbyshire környékére, az Arbor Low-i kövekhez. Pontosan ötven mészkőtömb áll egymás mellett, szabályos kört alkotva. Mintha Stonehenge-ben járnánk: szikladarabok, emberi csontok, pattintott eszközök és sírmaradványok, amerre csak a szem ellát.

20130405_illusztracio_1.jpg

A kődarabok nagy részét már földre döntötte az idő, ám így is elgondolkodtató, milyen hatalmas erő, összefogás és magas technikai szint kellett ennek a monumentális emlékműnek a létrehozásához. Már azt is nehezen lehet elképzelni, hogy az építés feltételezett idején, Kr. e. 3000-2500 körül fejlett kultúrával rendelkező népek éltek ezen a vidéken. Nem véletlen, hogy hosszú ideje folynak a találgatások, vajon pontosan mikor és milyen célból helyezték el a több tucatnyi hatalmas kődarabot Arbor Low-ban. Egy 1785-ben kiadott útikönyv szerint akkoriban még jóval kevesebb szikla feküdt a földön, így sokkal félelmetesebbnek és grandiózusabbnak hatott az emlékmű. Az azóta eltelt több mint két évszázadban egyetlen követ sem mozdítottak el helyéről, sőt, annak sincs nyoma, hogy a korábbi sérüléseket emberi kezek okozták volna.

A helybéliek természetesen mindenre kiterjedő magyarázatokkal szolgálnak a rejtélyes sziklák eredetére vonatkozóan. A környék falvaiban élők egy része úgy tartja, hogy egy földönkívüli civilizáció képviselői hozták létre a rejtélyes kőrengeteget. Többek szerint a kör közepén elhelyezett kövek évezredekkel ezelőtt egy olyan kegyhely tartozékai voltak, amelyben a földi emberek az égből leereszkedő idegeneket tisztelték és dicsőítették. Mások elképzelései szerint a szabályosan, ovális alakban elhelyezett sziklákat idő mérésére is használhatták, de nem kizárt, hogy a bronzkorban itt letelepedő népek színház céljaira vették igénybe Arbor Low-t, a körülötte kialakított mély árkokat és pusztulófélben lévő földsáncokat.

A kőrengeteg eredeti rendeltetése napjainkban is megmozgatja mindazok fantáziáját, akik elzarándokolnak a nemzeti parkba, hogy megcsodálják a több ezer éves romokat. 4500 éve élnek errefelé emberek, és e felfoghatatlanul hosszú idő alatt számos rendeltetése lehetett a „második Stonehenge”-nek. Annyi bizonyos, hogy a közelben található Gib Hill nevű dombocska Anglia középső vidékének egyik legősibb és legtitokzatosabb temetkezési helye. Az 1845-ben zajló ásatások közben például egy olyan bronzkori koporsó került napvilágra, amelynek durván megmunkált urnája és csontból készült szegecsei joggal ejtették ámulatba a kutatókat. Alig találtak addig ehhez hasonlóan magas technikai szintről árulkodó leletet, főleg nem egy ősi kegyhegy közvetlen közelében.

20130405_illusztracio_2.jpg

A brit tudósok egyszerűen nem tudtak mit kezdeni az Arbor Low mellett kiásott sírokkal, és arra sem sikerült megnyugtató választ adniuk, milyen módon helyezhettek el és faraghattak ki a dombos, füves terület kellős közepén, távol a hegyektől ötven egyforma nagyságú kődarabot. A rejtélyek számát növeli, hogy a környéken mindig is magasabb volt az UFO-észlelések és a megmagyarázatlan jelenségek száma, mint Anglia más tájain. Napjainkban is nem egyszer figyelnek meg vörösen ragyogó, ijesztően nagy fényeket, amelyek gyors irányváltoztatásokkal kísért mozgással leggyakrabban az Arbor Low-i kövek fölé tartanak, ahol azután egyik pillanatról a másikra, nyom nélkül eltűnnek.

Lehetséges, hogy az impozáns és titkokkal övezett történelem előtti emlékművek átjárót biztosítanak a földi világ és egy magasabb dimenzió között? Egy átjárót, amelyet már évezredek óta ismer és használ egy vagy több földönkívüli civilizáció. Járműveikkel nap mint nap lépnek ki és be azon a csillagkapun, amelyet ők maguk hoztak létre, hogy állandó kapcsolatban állhassanak a Földdel és annak mindenkori lakóival. Az idegenek tudták, hogy az őskori emberek istenként tisztelik majd őket, áldoznak értük, és mindent megtesznek azért, hogy az utókor se felejtse el a messziről érkezett első látogatókat. Ha – figyelembe véve napjaink UFO-észleléseit – feltételezzük mindezt, rögtön választ kapunk Arbor Low és a többi monumentális emlék építőinek kilétére.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2003. MÁRCIUSI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása