Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

KACSAMESÉS VAKUEMLÉK

2018. december 12. - Prusi

Egy generáció traumatikus élménye a félbeszakított Kacsamesék, amelynek pillanatnyi körülményei bennem is „vakuemlékként” rögzültek. Huszonöt évvel ezelőtt, 1993. december 12-én, a Walt Disney bemutatja című műsort megszakítva jelentette be Boross Péter belügyminiszter, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Antall József miniszterelnök.

20181213_illusztracio_1.jpg

KÉPKOCKA A FÉLBESZAKÍTÁST MEGELŐZŐ JELENETBŐL ÉS A MAGYAR TELEVÍZIÓ LOGÓJÁNAK RÉSZLETE. MONTÁZS: PRUSINSZKI ISTVÁN

Gyerekek százezreit vonzotta minden vasárnap a televízió képernyője elé a Walt Disney bemutatja című műsor a kilencvenes években. Nem volt ez másképp 1993. december 12-én, ezüstvasárnap sem, amikor a Magyar Televízió a szokásos esti meseműsorát sugározta, benne a Kacsamesék rajzfilmsorozaton belül A gonosz bálna című epizódot.

„Egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat!” – kiabálta egy asztalon őrjöngve Dagobert bácsi. Ezt követően, 18:08-kor a kép hirtelen elsötétült, de még lehetett hallani Niki, Viki és Tiki hangját: „Fogjuk le!” Majd megjelent az MTV logója, és elindult Chopin Gyászindulója. Az adást a kettes csatornán is megszakították. Néhány perccel később a kormányfő helyettese, Boross Péter belügyminiszter bejelentette Antall József halálhírét.

Ezután hosszú ideig Beethoven-koncertet adtak, később Göncz Árpád köztársasági elnök is beszédet mondott. Este hét órakor, „A Hét” című műsor első tizenöt percében megemlékeztek Antall Józsefről, utána az eredetileg tervezett programmal ment le az adás. A Hét után – a visszaemlékezések többségével ellentétben – egy Olasz Ferenc-filmet sugároztak, majd 22 óra körül befejezték az adást. Utóbb belső vita indult az MTV-ben, sokan kritizálták azt, hogy a televízió nem volt megfelelően felkészülve az akkor már várható eseményre. Pálfy G. István, a Híradó akkori főszerkesztője már korábban be akarta jelenteni Antall József halálát, de várni kellett, amíg Boross Péter belügyminiszter megérkezik a kormányülésről a tévészékházba. Így történt, hogy a miniszterelnök haláláról az elsők között a mesedélutánt élvező gyerekek értesülhettek.

20181213_illusztracio_2.jpg

ANTALL JÓZSEF MINISZTERELNÖK PORTRÉJA ÉS BOROSS PÉTER BELÜGYMINISZTER A GYÁSZHÍR BEJELENTÉSEKOR

A kormányfő halálának bejelentése a Disney-meséken felnőtt generáció számára olyan közös vakuemlékké vált, mint a Challenger katasztrófája vagy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás. A szakirodalom egyébként így definiálja a vakuemlékezetet: „Olyan körülményekre vonatkozó emlékezet, amelyben rögzítjük a nagyon meglepő, fontos vagy érzelmileg megrázó eseményeket. Nem is a kiváltó hír részleteit őrizzük meg fotografikus hűséggel, hanem olyan személyes részleteket, mint hogy hol voltunk vagy mit csináltunk, amikor meghallottuk a hírt.”

A Kacsamesék félbeszakítása ugyanakkor nem egyszerű vakuemlék, hiszen olyan gyerekműsort állítottak le, amely főként a tíz év alatti korosztályt, azaz a nyolcvanas években született fiatalokat vonzotta. Mivel az esemény váratlanul történt, ráadásul egy epizód izgalmas pontján, a hirtelen váltás értetlenséget, dühöt okozott a gyerekekben, ami aztán mélyen elraktározódott bennük, és évtizedek múlva is fel tudják idézni.

Az EX Symposion folyóiratban 2010-ben megjelent Befejezetlen történet című tanulmány szerzője felhívja a figyelmet, hogy az akkor nagy számban tévé előtt ülő gyerekek többsége még nem értette a halál és a hozzá kapcsolódó gyász fogalmát, és korukból adódóan a politikusokat sem ismerték. Jekel András a vonatkozó szakirodalmat is idézi, amely szerint a reális halálkép nagyjából kilencéves kortól kezd kialakulni. Ezért is olyan kevés a részvét az esetre való visszaemlékezésekben, és a legtöbben a Kacsamesék befejezésének hiánya, nem pedig egy közismert személyiség halála felől néznek a generációs traumára.

Az esemény azért is maradhatott meg annyira egy egész generáció számára, mert a kilencvenes évek elején csak a köztévé működött, így gyakorlatilag az egész ország ugyanazokat a műsorokat nézte. A mai rendszerhez hasonló közönségmérés akkor még nem létezett, de becslések szerint több mint kétmillió nézője is lehetett a Magyar Televízió vasárnapi mesedélutánjának, és a tetszési indexe is különösen magas, 92 százalékos volt. A Walt Disney bemutatja keretében többféle mesét és élőszereplős műsort vetítettek – például Zorro, Balu kapitány, A Csipet Csapat, A gumimacik –, ezért mindenféle korú és érdeklődésű gyerek talált magának kedvére való sorozatot.

Az ominózus Kacsamesék-epizódot a szokásos hétfő délelőtti ismétlésben sem adta le az MTV. Az adás félbeszakítása miatt dühöt érző fiatalok pedig felcseperedtek, s amikor az ezredfordulón műsorra tűzte a rajzfilmsorozatot az RTL Klub, már ennél fontosabb dolgok foglalkoztatták őket.

Boross Péter belügyminiszter beszéde a műsor félbeszakítása után

„Honfitársaim! Magyarok, itthon és szerte a nagyvilágban! Fájdalmas kötelességet rótt rám a sors. Dr. Antall József, Magyarország miniszterelnöke ma délután, 5 óra után elhunyt. Hősies küzdelmet vívott a betegséggel, az ország sorsa iránti elkötelezettségéből merített erőt, és a legutóbbi időkig teljesíteni tudta kormányfői feladatait. A váratlanul rátört újabb betegségen már közismert akaratereje sem tudott úrrá lenni. Halála nagy veszteség mindnyájunk számára. Emlékét államférfiként, és hosszú idő után az első demokratikusan választott kormány elnökeként a történelem megőrzi. Szívünkben tovább él a nagy tudású ember és a nehéz helyzetben is magabiztosan dönteni tudó politikai személyiség emléke. Olyan ország született újjá kormányfői ténykedése során, amelyet a régióban joggal neveznek a stabilitás szigetének. Magyarország elismertsége szorosan kapcsolódik ahhoz a személyes tekintélyhez, amelyet a nemzetközi politikai közéletben kormányfőként kivívott magának. Antall József kötelezettséget hagyott ránk. Őrizzük meg az ország alkotmányos rendjét és nyugalmát. A kormány e kötelezettségét teljesíteni fogja.”

20181213_illusztracio_3.jpg

1993. DECEMBER 13-I NAPILAPOK CÍMLAPJAI. FORRÁS: ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR

süti beállítások módosítása