Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg

 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, jelenleg önkormányzati lapszerkesztő és olvasószerkesztő. Komplex blogját 2012-ben indította; 2015-től a Meridián Csoport alapító tagja. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás.

Facebook-oldal

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_202103.jpg

Ajánló

prusi_dosszie_twitter_banner.png

 

ismerd_meg_hazadat_hird.JPG

 

retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

 

idegen_zona_hird.jpg

 
misztikus_zona_hird.jpg

 tiltott_zona_ujhird.jpg

Adatvédelem

adatkezeles_banner.jpg

BUDAPESTI FORGÁCSOK XXIII.

Prusi 2015.01.08. 06:48

RÉGI EGYENRUHÁK

Mostanában könnyen zavarba jönnék, ha valaki megkérne, hogy írjam le egy katonatiszt egyenruháját. A kérdésnek aligha tudnék eleget tenni, mert még azt sem tudom biztosan, hogy a rangjelzés a kabát vállán vagy a galléron található-e. (Egy-egy televíziós bejátszás nem ilyen ismeretek bővítését szolgálja.) Valószínűleg a katonák (és a többiek) utasításra a szolgálaton kívül nem hordhatják az uniformist, átöltöznek civilbe, és láthatatlanná válnak. Régebben nem így volt, és többen voltak az egyenruhát viselők is. A fegyveres testületek egyenruhája a szovjet mintát követte: tányérsapka, egyenzakó, egyennadrág, az egyes testületeket az öltözék színe különböztette meg.

Amikor a 60-as években a zsúfolt 23-as autóbuszon zötyögtem reggelente a Soroksári úton, velem együtt zötyögtek a többi utassal egymáshoz préselődve a százados és őrnagy „urak”, mivel – ha jól tudom – valamilyen katonai raktárbázisra tartottak. Este pedig vissza.

Közrendőrt mostanában is láthatunk az utcán, tisztet viszont alig – így egyenruhájuk ismerete számomra egy kicsit féloldalas.

A tűzoltók között ismerhettük az üzemi tűzoltókat, akik egy-egy nagyobb gyárban „őrizték” a tüzet. A vonuló tűzoltók autókon robogtak a tűz oltására, vagy más katasztrófa, baleset elhárítására. A gallérjukon lévő jelzés adott útmutatást a különbözőségre.

Ha manapság nyáron biciklit toló, zöld rövidnadrágos, nagy táskát cipelő vagy guruló bevásárló kiskocsit húzó egyénnel találkozom, 50 százalék az esély, hogy postást látok. A korai idők postásai komolyabb egyenruhát hordtak (sötétkék színben), és a fejfedő a Bocskai-sapkára hasonlított, amit később itt is a tányérsapka váltott fel.

bp_forgacs_20150108.jpg

JELENET AZ „EGY RÉGI VILLAMOS” CÍMŰ, 1960-BAN KÉSZÜLT RÖVIDFILMBŐL. FORRÁS: FORTEPAN

A villamosok kezelőszemélyzete is egyenruhában tekerte a sebességadagoló kart, vagy adta-lyukasztotta a jegyet. Sapkájukon a villamoskocsit ábrázoló stilizált jel különböztette meg őket a FAÜ (Fővárosi Autóbuszüzem) buszvezetőinek és kalauzainak táborától. Az ő sapkájukon egy autóbusz volt látható.

A Budapest–Szob közötti vonatjáraton gyakran ülhettünk egy kupéban a büntetés-végrehajtás alkalmazottaival (egyszerűbben: fegyőrökkel), akik szürke egyenruhában, de természetesen a katonai viselet szerint öltözködtek, és utaztak Vácra vagy Márianosztrára.

A portási beosztás általában a csökkent munkaképességűek számára volt fenntartva, és többé-kevésbé idős emberek őrizték a gyári kapukat. Ehhez egyenruha is járt, amely sötét színű, elég vastag posztóból készült, és természetesen a portássapka tette felismerhetővé ezt a fontos beosztást betöltő személyt.

Már nem sokan emlékeznek a „polgári fegyveres őrre”, akit a köznép iparőrnek emlegetett. Ez a testület az egykori Kohó- és Gépipari Minisztérium (bizony ilyen is volt) fennhatósága alatt működött. Feladata az volt, hogy a komolyabb gyárak – például katonai felhasználási termékek előállítói – számára fegyveres őrzést biztosítson. Sötétkék egyenruhájukhoz a tányérsapka sötétlila körszalagja járult.

Hogy ki mindenkinek volt még egyenruhája? Pilótáknak, folyami hajósoknak, úttörőknek, ipari tanulóknak, katonai középiskolásoknak, bányászoknak, vámőröknek, fináncoknak... Némelyikük most is létezik.

Címkék: Nagybátyám írásai

RÉGI POMPÁJÁBAN A HÍRES NYOMDAPALOTA

Prusi 2015.01.07. 11:14

Szinte felfoghatatlan, hogy a XIX. század végén egy év alatt elkészültek a mai Bajcsy-Zsilinszky út 78. szám alatt álló hatalmas, historizáló stílusú belvárosi palota tervezési és kivitelezési munkálatai. A Pesti Hírlap hajdani székháza, majd a Zrínyi Nyomda otthonának későbbi sorsa azonban nem volt ilyen zökkenőmentes. Az épület a második világháborúban súlyos károkat szenvedett, a mostani felújítás előtt pedig hosszú évekig állt üresen. Az 1893-ban a Légrády Testvérek megrendelésére készült épület 2014-től Eiffel Palace néven irodaházként folytatja pályafutását.

20150105_illusztracio_1.jpg

A LÉGRÁDY TESTVÉREK KIADÓHIVATALA ÉS NYOMDÁJA
AZ ELŐZŐ SZÁZADFORDULÓN

Címkék: História

A SÁTÁN SZOLGÁLATÁBAN

Prusi 2015.01.06. 15:25

Az elmúlt években több hátborzongató bűntény is felhívta a közvélemény figyelmét az ezredfordulót követően is élő hit, a sátánizmus félelmetes veszélyeire. A rituális gyilkosságok, a meggyalázott sírkertek vagy az egyházi épületeket ért támadások nyomán gyakran felmerül annak a lehetősége, hogy a háttérben egy-egy sátánista szekta áll, de a hivatalos szervek általában nem veszik komolyan az erre utaló jelek vizsgálatát. Pedig a sátánizmus világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, s már a legóvatosabb becslések is több millióra teszik az okkultista vallás iránt vonzódó fiatalok számát…

20150106_illusztracio_1.jpg

Címkék: Misztikus Zóna

IDEGENEKKEL A FÖLD KÖRÜL

Prusi 2015.01.05. 17:48

Az elmúlt években egyre népszerűbb „rejtélyturizmus” jegyében idén is több százezer, a megszokott látványosságoknál izgalmasabb kalandokra vágyó turista keresi fel az UFO-król és a földönkívüliekről elhíresült helyszíneket, hogy néhány felejthetetlen napot töltsön – persze csupán jelképesen – az idegenekkel. A világ legizgalmasabb természetfeletti úti céljai között számtalan katonai körzet, különleges múzeum és valódi „UFO-repülőtér” szerepel, s a megmagyarázatlan jelenségekben rejlő hírnév gyakran még az üzleti lehetőségeket is háttérbe szorítja.

20150105_illusztracio_1.jpg

Címkék: Idegen Zóna

süti beállítások módosítása