Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

HAJÓZÁSTÖRTÉNETI MÚZEUM ZEBEGÉNYBEN

2015. július 20. - Prusi

Három évtizeddel ezelőtt, 1984. július 12-én nyílt meg Zebegényben az első magyar hajózási magánmúzeum, Farkas Vince hajóskapitány gyűjteményével, a távolról hazahozott emlékekkel és saját készítésű tárgyaival. Célja annak bemutatása, milyen helyeken jártak a magyarok a világ tengerein hajózva, és milyen kultúrákkal ismerkedhettek meg.

Farkas Vince szükségét érezte a nem szokványos múzeum alapításának, hogy a fiatalokkal is meg lehessen kedveltetni a hajózást, a hagyományőrzést, a modellezésen keresztül a kreatív, alkotó időtöltést, és nem utolsósorban a múzeumlátogatást. Már a hajóutak alkalmával is faragott, több olyan tárgyat készített, amit külföldről nem lehetett elhozni eredetiben, például a hajóorrfigurákat, indián totemoszlopokat, de a hajózás történetéhez szükséges maketteket, modelleket is ő készítette. Egyedülálló és hiánypótló a fatörzstől megépített hajózás története, amit az egész világon csak három helyen lehet hasonló módon megtalálni.

A hajózási műszerek, navigációs eszközök, gépek, horgonyok, mentőfelszerelések, egyenruhák, egyéb hajózási emlékek és a szakmai iratanyag több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként ma már az ország legnagyobb hajózási gyűjteménye. A nemzeti kincsnek számító védett tárgyak mellett a kiállítás ékessége egy 56 ágyús brandenburgi fregatt, amit Farkas Vince készített, saját kezűleg faragva minden alkatrészét, 14 760 órában.

A múzeum alapítója 2007-ben, 88 évesen hunyt el. A múzeum vezetését és a hajózási emlékek gyűjtését lánya, Farkas Judith folytatja. Fő célkitűzésük a kulturális örökségek megmentése, bemutatása, a hagyományőrzés ápolása és a hajózás népszerűsítése. A Szőnyi István út 9. szám alatt található múzeum április 1-jétől november 2-ig, keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között tart nyitva – hétfő szünnap, kivéve ha ünnepnapra esik –, de előzetes egyeztetéssel a nyitvatartási időn kívül is látogatható.

SZÖVEG FORRÁSA: HAJÓZÁSTÖRTÉNETI MÚZEUM
FOTÓ: PRUSINSZKI ISTVÁN

süti beállítások módosítása