Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

LÁNGBA BORULT TÚLVILÁG

2015. április 06. - Prusi

Az eretnekséggel és boszorkánysággal vádolt személyeket máglyahalállal sújtó inkvizíció idején egyre több helyen bukkantak fel a „füstszellemként” ismert kísértetek, amelyek jelenlétére gyakran csupán egy gomolygó füstoszlop vagy az őket körülvevő maró szag figyelmeztet. Az elevenen elhamvasztott vagy tűzvészben életüket vesztett emberek bolyongó lelkei napjainkban sem feledtetik a szörnyűséges emlékeket, és rendszeresen megjelennek a számukra végzetes események helyszínein…

20150406_illusztracio_1.jpg

Az elviselhetetlen testi és lelki fájdalom sokszor érzékelhető formában „túléli” az erőszakos vagy tragikus módon eltávozott embereket. Számos túlvilági látogató az elkeseredettségtől vagy a bosszúvágytól hajtva, egészen szokatlan és félelmetes eszközökkel próbál meg kapcsolatot teremteni az élőkkel, hogy bizonyítsa ártatlanságát vagy felhívja a figyelmet a halálához vezető igazságtalan döntésre és kegyetlen bánásmódra.

 

Halál a máglyán

A befolyását és hatalmát féltő római katolikus egyház ellenségeit üldöző inkvizíció az öt évszázadon keresztül tomboló boszorkányüldözésben érte el csúcsát, de az új eszméket és világképeket hirdető, eretnekséggel megbélyegzett híres gondolkodókkal szemben is súlyos szankciókat alkalmazott. A világegyetem végtelenségét állító itáliai filozófus, Giordano Bruno a velencei dózse, Giovanni Mocenigo révén került az egyház „feketelistájára”, aki azért hívta meg palotájába, hogy megismerhesse a „misztikus tudás” titkait, de csalódnia kellett, ezért megtorlásból feladta az inkvizíciónál. A nézeteit mindvégig fenntartó filozófust hét évig tartó fogság után, 1600. február 17-én a római piactéren felállított máglyán, írásaival együtt égették el. S bár teste négy évszázaddal ezelőtt a tűz martalékává vált, szelleme napjainkban is gyakran felbukkan a Palazzo Mocenigo baljóslatú falai között. A jelenleg múzeumként működő ódon épület több látogatója is meggyőződéssel állítja, hogy az elhagyatott folyosókon a saját szemével látta a fekete talárba burkolózó, lehajtott fővel sétáló tudós ködös alakját, és még később is érezte a szellemet körüllengő sűrű füst szagát.

20150406_illusztracio_2.jpg

A francia nép felszabadító harcát vezető, majd boszorkányság vádjával máglyahalálra ítélt Jeanne d’Arc nyilvános elégetését 1431. május 30-án hajtották végre a normandiai Rouen főterén. A legtöbb korabeli hóhér fojtogató füstöt támasztott, hogy megrövidítse az elítélt szenvedését, de az „orléansi szűz” pribékje véletlenül magasabbra építette a máglyát a kelleténél, s bár nem könnyen érezhetett részvétet, mégis azt vallotta, hogy a fiatal lány túlságosan keserves halállal halt meg. A hagyomány szerint az orléansi szűz megnyugvást nem találó szelleme azóta is a Szajna-parti város utcáin kísért, és a ködfátyolba burkolózó jelenést leggyakrabban azon a helyen lehet megpillantani, ahol egykor Jeanne d’Arc hamvait elnyelte a sebes folyó.

 

Rémisztő forróság

A középkori kivégzésekről hírhedt londoni Tower hajdani lakosztályaiban és félhomályos folyosóin nem csupán számos nevezetes kísértet vonzza a borzongásra vágyó turistákat, hanem időnként egy-egy különleges „túlvilági látogató” is felbukkan. A fehér torony felső szintjén 1954. július 3-án jelent meg egy rendkívüli forróságot sugárzó füstoszlop, amelyet még a heves légáramlat sem ragadott magával. A szokatlan jelenséget megpillantó őr azonban nem ijedt meg, inkább elindult a gomolygó páratömeg felé, de a rejtélyes füst abban a pillanatban feloszlott és nyomtalanul eltűnt.

20150406_illusztracio_3.jpg

A legdöbbenetesebb kísértetekkel olykor a leghétköznapibb helyszíneken lehet találkozni. Az észak-angliai Accrington városában élő, akkor 13 éves Carole Mackey a mai napig nem felejtette el az 1965. április 8-ára virradó éjszakát. Az álmából felébredő kislányt megfoghatatlan veszélyérzet kerítette hatalmába, majd úgy érezte, hogy már-már elviselhetetlen forróság veszi körül, és lassanként egy izzó ködgomolyag bontakozott ki a szemei előtt. A teremtmény leírhatatlan rútsága mellett az általa sugárzott „határtalan gyűlölet” is megbénította a lány érzékeit. A rémülettől megdermedt Carole ösztönös mozdulattal felkapcsolta a villanyt, és amint a szobát elárasztotta a fény, a fantom azonnal elenyészett. A bizarr kísértet megjelenése feltehetően összefügg azzal a ténnyel, hogy a helyszín nem messze található a hírhedt Pendle-erődtől, amely a 17. században a fekete mágia központja volt. Egy 1612-es tűzvészben kilenc „ördöngös személy” vesztette életét, s minden jel arra utal, hogy három évszázaddal később újra megnyílt a két világot összekötő átjáró…

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. NOVEMBERI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása