Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

KABAY JÁNOS, A MORFINGYÁRTÁS ATYJA

2013. december 27. - Prusi

Száztizenhét évvel ezelőtt született Kabay János (Bűdszentmihály, 1896. december 27.–1936. január 29.), a magyarországi morfingyártás atyja, az Alkaloida Vegyészeti Gyár alapítója.

20131227_illusztracio.JPGÉrettségi vizsgáját a hajdúnánási gimnáziumban tette le, majd 1915-ben a Budapesti Műegyetemen kezdte meg vegyészmérnöki tanulmányait. Az egyetemet azonban fél év után elhagyta, mert be kellett vonulnia katonának. Az első világháború után bátyja, Kabay Péter hajdúnánási gyógyszertárában gyakornokoskodott, és beiratkozott a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemre, ahol 1923-ban gyógyszerész oklevelet szerzett, majd 1924-ben letette gyógyszerészi esküjét.

Ezután a Gyógynövény Kísérleti Állomáson folytatta munkáját, ahol feleségével, a vegyész Kelp Ilonával kidolgozta a morfinnyerés ipari módszerét: a zöld máknövényt virágzás után learatták, majd a felaprított mákfejekből préselés után vonták ki a hatóanyagot. E módszert 1925-ben szabadalmaztatta. 1927-ben megalapította a bűdszentmihályi – ma tiszavasvári – Alkaloida Vegyészeti Gyárat, amely azonban pénzügyi nehézségekkel küszködött. Kabay 1931-ben újabb szabadalmat nyújtott be: sikerült morfint kivonnia a mindaddig mezőgazdasági hulladékként kezelt száraz mákszalmából. Ez a gazdaságos, ún. száraz eljárás forradalmasította a morfingyártást, s ezáltal a gyógyszergyár nem csupán a hazai szükségleteket tudta ellátni, hanem exportra is jutott a kábító fájdalomcsillapítóból. A Kabay házaspár tíz országban szabadalmaztatta módszerét.

Kabay János tovább folytatta kutatásait, hogy még gazdaságosabbá váljon a morfingyártás, de gyár felvirágzását már nem érhette meg: 1936-ban egy sérvműtétet követően vérmérgezésben váratlanul elhunyt. Sírja a Farkasréti temetőben, nagyszüleim sírja mellett található.

Az Alkaloida Vegyészeti gyár nagyon sok helybelinek biztosított munkát. Az utóbbi időben jelentős elbocsátás történt, miután külföldi tulajdonba került a gyár, amely jelenleg ICN Hungary néven folytatja a termelést. 2004 óta a tulajdonos az indiai Sun Pharma Industries Ltd. A cég jelenleg 300-400 embert foglalkoztat.

FORRÁS: WIKIPEDIA
FOTÓ: PRUSINSZKI ISTVÁN

KRISTÁLYOS FIATALSÁG

2013. december 23. - Prusi

Az emberiség évezredek óta mágikus erőt tulajdonít a kvarckristálynak, amelyet az ősi legendák szerint nem csupán drágakövek készítéséhez, hanem a kozmikus energia felerősítésére és gyógyításra is használtak. Az elmúlt évtizedekben tudományos kísérletekkel igazolták, hogy a kristályterápia hatékonyan segít a különböző betegségek leküzdésében, és a természetes ásványoknak köszönhetően az öregedés folyamata is lelassítható.

20131223_illusztracio_1.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása