Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

SZÁZÉVES A PUSKÁS TECHNIKUM

2012. október 25. - Prusi

Éppen száz évvel ezelőtt, 1912. október 24-én nyitotta meg kapuit a Puskás Tivadar Távközlési Technikum elődje, a Posta Műszerész Tanonciskola. A 2012. október 24-én kezdődött centenáriumi ünnepségsorozat megnyitójára érkező több száz vendéget – köztük számos egykori és jelenlegi diákot és tanárt, illetve a testvérintézmények képviselőit – dr. Horváth László Ferenc igazgató köszöntötte. Az elmúlt száz évről „Generációk vallomásai” címmel emlékeztek meg a meghívott előadók, valamennyien régi Puskás-diákok. Este a Vígszínházban folytatódott az ünnepség, ahol az iskolatörténeti visszatekintést követően Shakespeare Tévedések vígjátéka című darabját tekinthették meg az érdeklődő „gyáliutasok”.

20121025_illusztracio.jpg

EMLÉKTÁBLA-AVATÁS ELŐTT A GYÁLI ÚTON, AHOL „FILLÉRES EMLÉKEIRŐL” AZ EGYKORI PUSKÁS-DIÁK, A KOSSUTH-DÍJAS BRÓDY JÁNOS ÉNEKELT

Varga István az 1950 januárjáig tanoncként ide járók nevében köszöntötte a megjelenteket, és mondta el röviden a tanonciskola történetét. Párhuzamot vont a 20. század első felének diákjai és a maiak között, és kiemelte, hogy a Gyáli útról jött diákra mindig mint kiemelkedőre tekintettek. „Az ide járók megtanultak precízen dolgozni, bevezették őket a munka, a technika világába, felkeltve érdeklődésüket a szakma szépsége iránt, de emberségre és tisztességre is nevelt az intézmény” – mondta.

Dr. Szendrő Péter, a Gödöllői Egyetem dékánja, majd rektora – aki az 1956-57-es tanévben végzett az iskolában – történelmi korszakok és generációk találkozási helyeként értékelte a Gyáli úti alma matert, és az itt végzettek összetartásáról, az iskolához való kötődéséről szólt.

Katona Kálmán 1966-ban végzett a Puskásban, 1998 és 2000 között közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter volt, így a Puskás és a világtörténelem kapcsolatát földrajzi adatokkal és tényekkel színesítette. A ’60-as évek Puskás-diákja kiemelte, hogy a Puskás mindig is élen járt az elméleti tudás gyakorlati képzéssel való párosításában.

Nagy György MTV-s szerkesztő–rendező 1967–71 között járt a Puskásba. A Magyarország története című televíziós sorozat írója és szerkesztője a ’60-as évekbeli kamaszok világára, lázadásaira emlékezett vissza, különös tekintettel a beat- és a rockkorszak születésére, a hippikorszak kibontakozására. Beszéde alatt a Beatles, az Illés és Jimi Hendrix számai is felcsendültek, akárcsak az LGT híres Szól a rádió című slágere. Ennek szövege arra a bútorszállító kocsira utal, amelyben 1923-ban az első rádióadások születtek, és rekonstruált másolata ma is az iskola udvarán áll.

Bognár Mihály, az MTVA műszaki igazgatóhelyettese – a ’80-as évek Puskás-diákjainak képviselőjeként – arról mesélt, hogy milyen nehézségekkel kellett és kell szembenézniük a pedagógusoknak akkor, ha fiúiskolában tanítanak. Mint említette, különösen a tanárnők számára igazi kihívás kezelni a magukról néha megfeledkező tinédzsereket.

Az elmúlt húsz évet egy prezentáció elevenítette fel: az iskola aranykoráról szólt az összeállítás. Arról, hogy a Puskás a Magyar Telekom bázisiskolája lett, hogy megszépültek és megújultak a laborok, lett tornacsarnok, tévé- és rádióstúdió, kétévente évnyitó külső helyszínen vagy épp országos a Puskásban és élőben a királyi tévén. Emellett megannyi országos tanulmányi versenynek is helyet adott az iskola. Aztán a Telekom kiszállt, a Főváros vette kebelére az iskolát, amelynek a történelme most újabb irányt vehet. Hiszen – mint az elhangzott – az ország valamennyi nevelési intézményéhez hasonlóan a Puskásnak sem túl rózsás a helyzete.

Dr. Horváth László Ferenc az iskola fennállásának 100. évfordulóján, igazgatóságának 21. évében három emléket is kapott: egy Puskás Tivadar-mellszobrot az iskola dolgozóitól, a technikum százéves évfordulójára kiadott emlékbélyeg bekeretezett példányát Molnár Róbert egykori Puskás-diáktól, a Magyar Posta levél- és csomagüzletág-vezetőjétől, valamint a Tehetségek Segítéséért Életműdíjat, amelyet a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alelnöke, dr. Szendrő Péter adott át. Maros Katinkának, Puskás Tivadar ükunokájának a Puskás százéves évfordulójára kiadott emlékbélyeg bekeretezett példányát Molnár Róbert adta át. Az iskola zászlajára a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület nevében dr. Lindner Miklós nyá. altábornagy, címzetes egyetemi tanár, volt Puskás-diák és dr. Rajnai Zoltán mérnök ezredes, egyetemi tanár kötött emlékszalagot. A Bolyai János Katonai Klub nevében Ladiszlaidesz László nyá. őrnagy és Havasi János nyá. ezredes kötött emlékszalagot az iskola zászlajára.

Az ünnepség ezután a Gyáli úton folytatódott, ahol „Filléres emlékeiről” az egykori Puskás-diák, a Kossuth-díjas Bródy János énekelt. Az emléktáblát Maros Katinka, Puskás Tivadar ükunokája és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes avatta fel és koszorúzta meg, majd a városvezető emlékszöget vert az iskola zászlórúdjába.

Este a Vígszínházban gyülekezett ismét az ünneplő sokaság. A centenáriumi megemlékezésre készülve dr. Horváth László Ferenc igazgató és diák segítői több ezer órányi munkával állították össze Puskás Tivadar életútját, családi kötődéseit és családfáját, amit Horváth Milán 2012-ben végzett Puskás-diák mutatott be a közönségnek. Az esti díszelőadás előtt dr. Horváth László Ferenc foglalta össze a nap eseményeit és adott áttekintést a százéves alma mater történetéről. Ezután a délelőtti emlékülés filmhíradószerű összefoglalása következett. A megemlékező est zárásaként dr. Szvathné dr. Szalay Márta, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szakmai szolgáltatási főigazgató-helyettese bejelentette, hogy az OFI ebben az évben dr. Pomozi Andrásnak, az iskola tanárának ítélte oda a Pro Talento – A Tehetségért díjat. A díszelőadás Shakespeare Tévedések vígjátéka című színdarabja volt a Vígszínház társulatának előadásában, Eszenyi Enikő rendezésében.

KÉPES ÖSSZEFOGLALÓ: PUSKAS.HU

süti beállítások módosítása