Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ŐSZI KALEIDOSZKÓP

2021. november 30. - Prusi

SZEPTEMBER 11. – GYÖKERESEN MEGVÁLTOZTATTA A VILÁGOT 9/11

Húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én követték el minden idők legnagyobb számú áldozattal járó merényletét az Egyesült Államokban. Ezen a napon négy utasszállító gépet raboltak el radikális iszlamista terroristák. A támadásokban csaknem 3000 ember vesztette életét, amikor a repülők becsapódtak a World Trade Center épületébe, a Pentagonba, illetve Pennsylvania állam területén egy mezőbe. A támadások kitervelőjét, Oszáma bin Ládent csaknem tíz év hajtóvadászat után, 2011. május 11-én ölte meg pakisztáni otthonában az amerikai haditengerészet egyik kommandós alakulata. A Kaliforniai Chapman University felmérése szerint az amerikaiak több mint fele úgy hiszi, hogy a különféle, egymást követő kormányok titkolják a terrortámadással kapcsolatos, valós információkat.

 

SZEPTEMBER 12. – SZÁZ ÉVE SZÜLETETT STANISLAW LEM

Éppen száz évvel ezelőtt született Stanislaw Lem (1921–2006), a keleti blokk első, nemzetközileg elismert science-fiction-írója. Bár orvosnak tanult, és kutatóként kezdett dolgozni, már a negyvenes évek végétől íróként tört magának utat. Munkáiban gyakran bocsátkozott filozófiai spekulációkba a technológiáról, az intelligencia természetéről, a kétoldalú kommunikáció és a kölcsönös megértés nehézségeiről vagy az emberi korlátokról és az emberiség világegyetemben elfoglalt helyéről. Témáit néha fikcióként mutatta be, elkerülve ezzel mind a tudományos élet buktatóit, mind a tudományos stílus korlátait, máskor azonban az esszé vagy filozófiai könyv műfaját választotta. A hatvanas-hetvenes években születtek legnépszerűbb munkái, mint a Kiberiáda című, robotok között játszódó, kíméletlen humorú filozofikus történetfüzér vagy a Solaris című kisregény. A bolygónyi nagyságú idegen lénnyel, egy különös óceánnal való kapcsolatfelvételi kísérletekről szóló történetből Andrej Tarkovszkij készített filmtörténeti mérföldkőként számon tartott mozit. Stanislaw Lem könyvei 41 nyelven, több mint 27 millió példányban keltek el. Utolsó regényét 1987-ben publikálta, 2006-ban bekövetkezett haláláig már csak esszéket írt, és jövőkutatással foglalkozott. Nevét a Naprendszer kisbolygóövében található, 3836-os számú aszteroida is őrzi.

 

SZEPTEMBER 15. – ÖTVEN ÉVE KEZDETT NYOMOZNI COLUMBO

Az amerikai NBC televíziótársaság 1971. szeptember 15-én vetítette az Ahogy a könyvben meg van írva című krimit, a Columbo-széria első rendes részét, két pilot, azaz kísérleti, bevezető epizód után. Peter Falk (1927–2011) attól a naptól azonosult a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának nyomozójával, és rövid úton a maga képére formálta a karaktert. A tévésorozatok talán legismertebb, de mindenképpen legkedveltebb nyomozója, a szakadt ballonkabátos, folyton szivarozó, rozoga járgánnyal közlekedő Columbo 35 éven át küldte rács mögé Amerika legagyafúrtabb gyilkosait. Szokatlan kérdéseivel, problémáival és kitartásával őrölte fel a gyanúsítottak idegeit, és a legapróbb hibát is megtalálta a csaknem tökéletesen kivitelezett gyilkossági ügyeknél. A Columbo sorozatból összesen 69 epizód készült 1968 és 2003 között tíz évadon át, de nem folyamatosan, és az évadok sem követték a naptári éveket.

 

OKTÓBER 15. – HARMINCÉVES A MAGYAR INTERNET

Hat évvel az internet első bejegyzett domainneve után, 1991. október 15-én hajnali 2 órakor megszületett az első .hu-ra végződő internetes cím. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet weboldala, a sztaki.hu indulása után nem sokkal jött el a hazai internet elindulásának pillanata a SZTAKI és a bécsi műegyetem között. Bár az első bejegyzett cím a sztaki.hu, azonban az első igazi, megtekinthető magyar honlap a Budapesti Műszaki Egyetem által 1993-ban indított bme.hu volt. A bővülés 1996 elején indult meg igazán, ekkor év elején 400, áprilisban pedig már több mint 500 domainnév üzemelt hazánkban. Mindez persze mai szemmel nézve elenyésző: jelenleg mintegy 700 ezer domain van bejegyezve a .hu alá, és ez a szám napi átlagban 350 új címmel bővül. Az első olyan internetes cím, amely nem egy állami intézmény nevéhez köthető, hanem befektetési célból jött létre, a zene.hu volt. Sokan emlékezhetnek még az első magyar keresőre is, a Heuréka.hu-ra, amely 1997-ben jelent meg.

 

OKTÓBER 15. – BELFÖLDI LÉGI FORGALOM MAGYARORSZÁGON

Hetven éve született újjá magyar polgári légi forgalom: 1946. október 15-én szállt fel Budaörsről a Maszovletnek, a Malév jogelődjének két első belföldi járata Szombathely, illetve Debrecen irányába. Még abban az évben Győrbe, Szegedre és más városokba is sorra indultak a belföldi járatok. Ezt a közlekedési eszközt a gyorsaságon kívül az ára is vonzóvá tette, hiszen a repülőjegyek csak kevéssel voltak drágábbak, mint a vonatjegyek. Egyre sikeresebbnek bizonyultak az 1954-től indított körjáratok, az ügyes menetrendi tervezés révén bizonyos közös pontokon át is lehetett szállni egyik körről a másikra. A Malév hivatalosan 1969. március 15-én szüntette meg az országon belüli légi forgalmat, a légitársaság ezután már csak a kifizetődő és nyereséges nemzetközi tevékenységére összpontosított.

 

OKTÓBER 20. – NYITÁSKOR A PESTI JÉGBÜFÉBEN

20211020_illusztracio.jpg

A márka 1952 óta ugyanaz, a helyszín nem véletlenül nem ismerős...

BUDAPESTI FORGÁCSOK LXVI.

2021. november 18. - Prusi

EGY RÉGI MAGYAR ÍRÓ

„És ha valakinek van valakije, akit nagyon szeret s akinek kedves karácsonyi ajándékot szán: annak nem ajánlhatok jobbat, mint ezt a könyvet” – írta 1921 november havában Rákosi Jenő a könyv előszavában, melynek címe „Őszi esték”, és amelynek szerzője Bartóky József (1865–1928) volt. Mivel karácsony gyorsan közeledik, érdemes megismerkedni azzal íróval, akit talán kevesek ismernek, pedig érdemes lenne.

bp_forgacs_20211118.jpg

A BARTÓKY CSALÁD A ZEBEGÉNYI NYARALÓ UDVARÁN. ELÖL BALRÓL JOBBRA: BARTÓKY MELINDA, BARTÓKYNÉ SZÉKÁCS JULIANNA, BARTÓKY JÓZSEF ÉS BARTÓKY MAGDA. FORRÁS: DUNAKANYARKULT.BLOG.HU

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a „Bartóky” nevet ismerem, mert Zebegényben, a Bartóky utcában, az egykori Bartóky-villában van a Szőnyi István Emlékmúzeum. Szőnyi István festőművész második felesége Bartóky József lánya, Melinda volt. Azt is tudtam, hogy Bartóky József mint államtitkár a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) tevékenykedett, de azt nem tudtam, hogy nyugdíjazása után igazi szenvedélyének, a szépirodalomnak tudta szentelni életét. Ő nem az írásból élt meg, hanem a polgári foglalkozásából. Végigjárta a közigazgatás megfelelő lépcsőfokait, szolgabíró, főjegyző, FM-tisztviselő, miniszteri tanácsos, majd államtitkár, mely utóbbi posztot 1910–1918 között töltötte be. Számos közigazgatási tárgyú tanulmány fűződik nevéhez. A közigazgatás alkalmas arra, hogy az, aki ezen a területen dolgozik, sok tapasztalatot gyűjtsön a mindennapok eseményeiből, vidám vagy éppen szomorú helyzetekkel találkozzon, vagyis a valóságos és nem mesterségesen kitalált élethelyzetekből ismerje meg az akkori magyar viszonyokat. Bartóky Józsefnek nem kellett más műveiből vagy esetleg valamilyen tudományos műből felkutatni a magyar életet – a maga tapasztalatai elég alapot adtak még a szépirodalom műveléséhez is. Hogyan írt erről Rákosi Jenő ugyancsak a hivatkozott könyv előszavában? „Nem az idegeket táncoltatja, nem az érzékiségre pályázik, nem csiklandós helyzeteket vadász, nem hurcol oly dolgokat az utcára, amiket a legmerészebb író maga is csak zárt ajtók mögött szokott, mer és szeret gyakorolni, és amellett oly érdekes, oly izgató, oly vonzó tollának legegyszerűbb témája is, hogy az ember nem tud olvasásával betelni.”

A korabeli visszaemlékezések egy kedves, jóságos és bölcs embert tárnak elénk. Tagja volt a korszak legfontosabb irodalmi közösségeinek, a Kisfaludy és a Petőfi Társaságnak. A nyilvántartások szerint Bartóky József 13 kötetet írt, nem egy több kiadást is megélt. Az antikváriumokban jó néhány könyve még most is kapható.

„A SIKERNEK NEM TITKA, HANEM ÁRA VAN”

2021. november 05. - Prusi

Még pihenéssel tölti az idejét Tótka Sándor, a kajak egyes 200 méter friss olimpiai bajnoka, de már várja, hogy novemberben újra elkezdje az edzéseket. Az olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, valamint ifjúsági olimpiai bajnok kajakos élete talán legfókuszáltabb felkészülését gyúrta egybe Tokióra a járványhelyzet alatt. Az UTE sportolója arra biztatja a fiatalokat, hogy próbálják ki az egyik legeredményesebb hazai sportágat, amelyre a klub több mint 70 éve Óbudán működő vízitelepén nyílik lehetőség.

20211105_illusztracio_1.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása