Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

NEGYVENÉVES AZ ÜLLŐI ÚTI KÖNYVTÁR

2016. december 12. - Prusi

Egész napos rendkívüli nyitvatartással, negyedéves ingyenes beiratkozással, retrókiállítással, játékokkal és 1976-os slágerekkel, valamint különleges tombolával és zenés születésnapi műsorral ünnepelte alapításának 40. évfordulóját a kispesti Üllői úti könyvtár.

20161212_illusztracio.JPG

DR. FODOR PÉTER, A FSZEK FŐIGAZGATÓJA AZ ÜNNEPSÉGEN. FOTÓ: ERDŐS LÁSZLÓ

Rendhagyó programokkal várta az érdeklődőket a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő kispesti könyvtár. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői út 255. szám alatti fiókkönyvtára a születésnap alkalmából lehetőséget biztosított negyedéves ingyenes tagság váltására, sok régi és új olvasó élt a rendhagyó lehetőséggel. Napközben eredeti bakelitlemezekről szólaltak meg a 70-es, 80-as évek hazai és nemzetközi slágerei, a retrókiállításon 1976-os plakátokat, újságokat, használati tárgyakat lehetett megtekinteni, a gyerekek pedig korabeli játékokkal ismerkedhettek.

Az esti születésnapi ünnepségen levetített közel 40 éves filmrészletben Vukán Viktória egykori könyvtárvezető mutatta be az akkor frissen megnyílt könyvtár egyik új szolgáltatását, a hanglemezek gyűjtését és hallgatását. Ezután Popovics Beatrix könyvtárvezető köszöntötte a vendégeket, köztük Kertész Csaba alpolgármestert, dr. Fodor Pétert, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatóját, valamint a régi és új kollégákat, olvasókat.

Kertész Csaba köszöntőjében felidézte a fővárosi könyvtár alapítását, majd a könyvtárakhoz fűződő személyes emlékeiről beszélt. Mint mondta, a kézbe vehető könyvekben az elektronikusan olvasható művekhez képest sokkal inkább testközelbe kerülnek az események és a szereplők. Bár a „hagyományos” könyv a digitális világban némileg veszített szerepéből és súlyából, teljesen soha nem tűnhet el, könyvekre mindig is szükség lesz – tette hozzá az alpolgármester.

Dr. Fodor Péter köszönetet mondott a könyvtár egykori és jelenlegi munkatársainak, valamint Kispest önkormányzatának a könyvtári programok megvalósításához nyújtott támogatásért. A FSZEK főigazgatója kiemelte, hogy a könyvtárak funkciója, szerepe az elmúlt években sokat változott, a hagyományos szolgáltatások biztosítása mellett egyre inkább közösségi térként is működnek, és minden korosztály számára kínálnak változatos programokat. Egy korszerű könyvtár egyszerre klasszikus értelemben vett bibliotéka és virtuális könyvtár, hiszen a könyvtári katalógusokat, adatbázisokat, információforrásokat a nyitvatartástól függetlenül lehet használni. Számunkra továbbra is a legfontosabb az olvasók, könyvtárhasználók, látogatók elégedettsége – hangsúlyozta a főigazgató.

Popovics Beatrix lapunknak elmondta, hogy az Üllői úti könyvtárban kicsik és nagyok egyaránt számos lehetőség közül válogathatnak: rendszeresen helyet biztosítanak kulturális és ismeretterjesztő programoknak, irodalmi és nemzetiségi esteknek, fellépéseknek, komolyzenei és dzsesszkoncerteknek. A kerület iskoláiból és óvodáiból gyakran érkeznek osztályok, csoportok ismerkedni a könyvtárral. Péntek délutánonként, a kreatív családi foglalkozásokon mesehallgatás után különböző kézműves technikákkal ismerkedhetnek a gyerekek. A könyvtárvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy egy jó beszélgetésre, közös tanulásra vagy társasjátékozásra is bármikor le lehet ülni a könyvtárban.

A köszöntőket követően Csonka Gábor és barátai „40 perc alatt a világ körül” címmel adtak koncertet, ahol klasszikus műveket és filmzenéket adtak elő. Ezután a vállalkozó kedvű résztvevők tombolán vehettek részt, ahol ingyenes jegyekért cserébe különleges nyereményeket kaptak: például utcácskát neveznek el róluk a polcsorok között, beállhatnak a pult mögé, vagy éppen bevezetik őket a raktár rejtelmeibe. Az ünnepi torta felvágása és a pezsgőbontás közben Csonka Gábor zongorázott, a születésnap zárásaként pedig ismét felcsendültek lemezjátszón a 40 évvel ezelőtti slágerek.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT A KISPEST.HU HONLAPON

süti beállítások módosítása