Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

BÖRTÖNBŐL LUXUSHOTEL

2014. október 28. - Prusi

Gondolkozott már azon, vajon milyen lenne egy fogdában éjszakázni anélkül, hogy előtte bűncselekményt követett volna el? Akik hajlandóak komoly összegeket áldozni erre a célra, azoknak természetesen mindez nem jelent akadályt: a legújabb trendet követve ugyanis egyre több börtönt építenek át luxusszállóvá a nagyvilágban. Első hallásra persze meglehetősen bizarr ötletnek tűnik a jól megérdemelt szabadságot egy barátságtalan cellában tölteni, holott az egykori fegyházakból kialakított hotelek éppen hátborzongató múltjuknak köszönhetik népszerűségüket.

20141028_illusztracio_1.jpg

20141028_illusztracio_2.jpgA világ leghíresebb börtönszállodája kétségtelenül a brit Malmaison Oxford Prison Hotel. A minden igényt kielégítő történelmi hajlékot a 11. században épült oxfordi kastély fogdájában rendezték be, ahol évszázadokon keresztül tartották lakat alatt a rabokat. Az ódon falak között kialakított börtön 1996-ban zárta be kapuit, a helyén berendezett luxushotel pedig 2005-ben nyílt meg. A 98 szobás szálloda vendégeit súlyos vasajtók, rácsos ablakok és csupasz falak emlékeztetik az épület hajdani funkciójára, no meg a komfortosnak éppen nem nevezhető körülményekre. A komor környezet ellensúlyozására a viktoriánus kort idéző kádakat és bársonnyal bevont bútorokat helyeztek el a lakosztályokban, sőt, az egykori kormányzó házában privát mozit is kialakítottak. A börtönszálló szobáit éjszakánként több mint 40 ezer forintos átlagáron bocsátják a vendégek rendelkezésére, míg a luxuslakosztályokért napi 80 ezer forintot kell fizetni.

 

Nászéjszaka magánzárkában

A svéd Langholmen-szigeten található börtönhotel – amelynek helyén egészen 1975-ig az ország legnagyobb fegyintézete működött – 1989-ben nyitotta meg kapuit a fizetővendégek előtt. A felújított épületben 89 egyszobás és 13 kétszobás cellát rendeztek be, amelyek átlagosan 40 ezer forintért bérelhetők. S bár a „lakosztályokat” jelentősen átalakították, az ajtókat, a zárakat és a folyosókat meghagyták eredeti állapotukban. A szálloda vezetése ennek ellenére ígéri, hogy kulcsot biztosítanak a cellákhoz, és a reggeli sem csupán kenyérből meg vízből áll. Ezen kívül rendszeresen szerveznek olyan estélyeket, amelyeken öltöny helyett rabruhában kötelező megjelenni – így legalább senki nem szökhet meg észrevétlenül. A szállóban helyet kapott egy konferenciaterem és egy étterem is, ahol a külföldi látogatók közelebbi barátságot köthetnek a hamisítatlan svéd konyhával.

A finnországi Helsinkiben található, 1837-ben megnyílt Katajanokka börtönt öt évvel bezárása után, 2007-ben építették át egyedülálló luxushotellé, amely ma már legénybúcsúk és népszerű partik színhelye. A csodálatos parkkal övezett szállodában 106 szobát és börtönjellegű éttermet alakítottak ki, ahol híres fegyencekről elnevezett fogások csábítják a turistákat. A felhőtlen kikapcsolódást szauna és tornaterem szolgálja, míg a fiatal párok – 75 ezer forintnak megfelelő összegért – „magánzárkában” tölthetik a nászéjszakát.

20141028_illusztracio_3.jpg

Lényegesen egyszerűbb körülmények között várja vendégeit a prágai Art Prison börtönszálló. A 18. században emelt, Szent Bertalanról elnevezett templomot 1949-ben alakították börtönné. Az épület egy részében a titkosrendőrség kapott helyet, amely több helyiségben kínzókamrát rendezett be. A romos állapotú létesítményt a rendszerváltás után eladták, és a felújítást követően szállóvá építették át. Noha az Art Prison nem szolgál különösebb kényeztetéssel, árai annál magasabbak: egy éjszakáért 16 ezer forintot kell fizetni.

A lettországi Liepajában található régi cári fegyintézmény, a Karosta vendégei a KGB-börtönök hangulatából is ízelítőt kapnak, ugyanis a 19. századi fogház később szovjet börtönként funkcionált. A vendégek a rabok ágyain tölthetik az éjszakát, és – az egykori lakókhoz hasonlóan – nekik is le kell mondaniuk a meleg vízről. Az igencsak szegényes szolgáltatások miatt egy éjszaka csupán 3000 forintba kerül.

Svájc első börtönszállodája, a Luzernben található Jail Hotel Löwengraben a meglehetősen riasztó „Oroszlánárok” nevet kapta. Az 1862-ben emelt, történelmi jelentőségű épületből tíz évvel ezelőtt költöztették ki a rabokat, de az átalakítást követően is teljes mértékben megőrizte eredeti jellegét. Az ételbeadó nyílással ellátott, eredeti tömörfa cellaajtók, a börtönéletet idéző dekorációk, a „guillotine” feliratú szobakulcsok, valamint a zuhanyzó és mellékhelyiség nélküli, vaságyas szobák a gyengébb idegzetűeknek akár álmatlan éjszakákat is okozhatnak. A borzongás a szobák méretétől függően 20 és 40 ezer forint közötti összegbe kerül.

20141028_illusztracio_4.jpg

Ezek után aligha lehet csodálkozni azon, hogy a régi börtönök hasznosításában rejlő lehetőségek már a francia befektetők fantáziáját is megmozgatták. A dél-franciaországi Avignon patinás fegyintézetét például a közelmúltban azzal a feltétellel kínálták megvételre, hogy a vevő négycsillagos luxusszállodává alakítja át. Az épület Rajna-parti fekvése és több mint 10 ezer négyzetméteres hasznosítható területe szinte mágnesként vonzotta a beruházókat, hiszen az ódon falak között egy legalább 110 szobás hotel kialakítására nyílik lehetőség. Az avignoni börtön értékesítése ráadásul nem egyedi vállalkozás, a francia kormány ugyanis kilenc további börtönt szeretne idegenforgalmi célokra hasznosítani.

 

Kényszermunka az Alcatrazban

Az európai országok mellett természetesen a világ más pontjain is számos exkluzív börtönszálló várja a „hűvösre” vágyó utazókat. A Four Seasons hotellánc isztambuli szállodája inkább tűnik mesebeli kastélynak, mint korabeli fogháznak, pedig az épületben egykor a rettegett Sultanhamet börtön működött. A szobák ára egy éjszakára 100-170 ezer forint, a lakosztályokért pedig nem kevesebb, mint 350 ezer forintot kérnek. A kappadókiai Ürgüp város közelében található Gamirasu Cave Hotel eredetileg kolostornak épült, majd börtönné alakított épülete hasonló kényelemmel várja a tehetős turistákat: 18 tágas lakószobájának mogorva falait bársonnyal és szőnyegekkel tették otthonossá. A 30 ezer forintért bérelhető szobák inkább a börtöni körülményekre emlékeztetnek, míg a drágább, 75 ezer forintos lakosztályokban tejben és vajban fürösztik a zavartalan nyugalomra vágyó vendégeket.

20141028_illusztracio_5.jpg

20141028_illusztracio_6.jpgA „kétes hírű” szállodák sorából persze San Francisco sem hiányozhat. Azok a szerencsés vendégek, akik időben jelzik igényüket, és kisorsolják őket, a világhírű Alcatraz börtönében, külön cellában tölthetnek el egy kellemes napot. A nem mindennapi élményt persze itt sem adják ingyen – sőt, a 180 ezer forintos számlához ráadásként egy-két óra kerti vagy az épületen belüli munka társul.

Az észak-amerikai Boston hírhedt fegyintézetét, a Charles Street Jailt bezárása után 15 évvel, 2007-ben alakították át fényűző luxusszállodává, amelyet – csavarintva egyet az igazság bajuszán – a szabadságról neveztek el. Az 1851-ben emelt börtön helyén álló Liberty Hotel összesen 300 cellával várja az igényes vendégeket. A négycsillagos hotelben, ahol egy éjszaka átlagosan 45 ezer forintba kerül, csak részleteiben hagyták meg a régi időkre emlékeztető berendezést, de így is sikerült kellő izgalmat vegyíteni a kifogástalan szállodai környezetbe. A vállalkozó szellemű turistáknak pedig már hónapokkal korábban szobát kell foglalniuk, ha az egykori börtön falai között szeretnék kipihenni az egész éves munka fáradalmait.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2008. NOVEMBERI SZÁMÁBAN

 

Ötcsillagos fegyintézetek

20141028_illusztracio_7.jpg

Az exkluzív börtönszállók mellett világszerte egyre több olyan „ötcsillagos” fegyintézet működik, amelyek a luxushotelek színvonalát biztosítják az elítéltek számára. Az elit amerikai börtönökben „sínylődő” rabok már évi 9 millió forintos tarifáért kedvezőbb körülményekben részesülhetnek: bevihetik személyes tárgyaikat, futárszolgálatoktól rendelhetnek ebédet, és akár naponta két órán át fogadhatnak látogatókat. Az ausztriai Leoben városában található, 2004 óta működő fegyház impozáns üvegépületének ideiglenes lakói sportolási lehetőségek egész sorából választhatnak, majd egyszemélyes, ízlésesen berendezett, világos cellákban pihenhetik ki magukat. Amikor pedig hozzátartozóik „beszélőre” érkeznek, egy kényelmes, ággyal ellátott szobában találkozhatnak velük. Hasonlóan kivételezett helyzetben tölthetik el börtönéveiket az indonéziai Jakarta exkluzív fegyintézetének lakói, akik klímaberendezést, mobiltelefont, sőt, akár örömlányokat is igényelhetnek.

süti beállítások módosítása