Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg

 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, jelenleg önkormányzati lapszerkesztő és olvasószerkesztő. Komplex blogját 2012-ben indította; 2015-től a Meridián Csoport alapító tagja. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás.

Facebook-oldal

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_202106.jpg

Ajánló

prusi_dosszie_twitter_banner.png

 

ismerd_meg_hazadat_hird.JPG

 

retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

 

idegen_zona_hird.jpg

 
misztikus_zona_hird.jpg

 tiltott_zona_ujhird.jpg

Adatvédelem

adatkezeles_banner.jpg

BUDAPESTI FORGÁCSOK VI.

Prusi 2014.04.29. 14:45

A Múzeum körút páratlan oldalán három átjáróház volt. A páros oldalon ilyen nincs.

Az átjáróházak – a Kossuth Lajos utca felől haladva – a 7., a 21. és a 35. szám alattiak voltak, és összekötötték a Múzeum körutat a Magyar utcával. Ezek az átjárási lehetőségek megkönnyítették a környék lakosainak a Duna irányába történő közlekedését. És még két apró célszerűség is volt.

A 7. szám alatti ház túloldali kapuja éppen a Reáltanoda utca torkolatával szemben található. Ebben az utcában van az Eötvös Gimnázium, amely így közvetlenül elérhető. Megjegyzem, hogy az ötvenes években a mai gimnázium épületében általános iskola is működött (hiteles tanú vagyok, mert oda jártam). Érdemes tudni, hogy az átjáróházat Ybl Miklós tervezte, 1852-ben épült, ezt a ház Magyar utcai oldalán lévő szerény tábla igazolja. Az épület elég megviselt állapotú, de ettől még az udvari járda fakockáin (!) való gyaloglás zavartalan.

A 21. szám alatti átjáróház nem egy épület, melynek két kapuja van, hanem két ház egymással háttal állva, középen az elválasztó építményen („téglakerítésen”) létesített egyszerű vaskapun lehet közlekedni. Az átjárással éppen a Károlyi-kerthez jutunk, így nem kell(ett) a fél Múzeum körutat megkerülni egy kis szórakozás érdekében.

A 35. szám alatti egyszerűen hozzásegít a kevesebb gyalogláshoz – de ez is valami.

Jelenleg már csak a 7. szám alatti (Ybl-ház) használható, a többit zárva tartják, nyilván közbiztonsági okokból, vagy a szemetelés és a zaj elkerülése céljából.

Egy érdekességet még megemlítek: a 33. számú ház helyén (feltehetően a háborús pusztítás következményeként) üres telek volt, melyen egy időben postai autók parkoltak, majd sportpályát alakítottak ki, és a másik oldalon (esetleg a kapus elnéző pillantását kihasználva) ki lehetett jutni a Magyar utcába. De ez nem volt bevett gyakorlat.

bp_forgacs_20140429.jpg

A MÚZEUM KÖRÚT 7. SZÁM ALATTI ÁTJÁRÓHÁZ. FOTÓ: P. I.

Címkék: Nagybátyám írásai

süti beállítások módosítása