Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

GYALOGTÚRA A HIRSCH-OROMHOZ

2012. július 07. - Prusi

Túraútvonal: Pilisszentlélek – Pálos kolostor romjai – Égett-hárs – Felső-Ecset-hegy – Alsó-Ecset-hegy – Hirsch-orom – Somos-árok – Kadar-kút – Miklós deák-völgy – Pilismarót

UNOKÁINK IS LÁTNI FOGJÁK?

2012. július 06. - Prusi

A Duna festői völgyszorosa által átölelt Dunazug-hegység nemcsak hazánk, de Európa természeti látnivalóinak ranglistáján is előkelő helyen áll. A Dunakanyar és a fölé magasodó Visegrádi-hegység sokak szerint a világ egyik legszebb tájképi együttese: hiszen a vadban gazdag erdők, a különleges geológiai képződmények és a változatos flóra sok helyütt még ma is érintetlen.

20120706_illusztracio.jpg

A Budai-hegység „Természetvédelmi terület” feliratú táblái az utóbbi évtizedekben sajnos egyre feljebb vándoroltak a hegyoldalakra. A valamikori nagy erdőségek mára villatelepek közötti parkocskákká silányultak, a megmaradt erdőkben pedig gyalogosok tömegét kerülgethetjük. Így – ha háborítatlanul szeretnénk egy kellemeset kirándulni, az erdő mélyére vagy csak egyszerűen új élményekre vágyunk – egy kicsit északabbra kell tekintenünk. A főváros határain túl kéklő hegyvonulatokon ugyanis jól kijelölt utak, változatos terepviszonyok és szebbnél szebb túrák várnak.

Az ember már évezredek óta él ezen a vidéken, s kihasználva a térség kedvező természeti adottságait, folyamatosan alakítja, változtatja a táj arculatát. Ugyanakkor még mindig nagy kiterjedésben maradtak fenn olyan területek, amelyek a mai napig megőrizték az eredeti, természetes állapotukat. A Pilismarót környéki erdők háborítatlan ősi állapotokat őrző részeit – amelyek a tájvédelmi körzet fokozottan védett területein belül is a legértékesebbek – a nyolcvanas években ún. bioszféra magterületnek jelölték ki, kiterjedésük akkor mintegy 1500 hektár volt. E területeken a védelmi előírások még szigorúbban érvényesülnek: jelentős hányadukon gyakorlatilag semmiféle gazdálkodás nem folyhat, a turisztika számára nem feltárt területek. A cél az ősi állapotok fenntartása, minden befolyásolástól mentesen – a természet erői viszont korlátlanul, szabadon fejthetik ki hatásukat. A magterületeket különböző mértékig befolyásolt, átalakított, ún. védzónák övezik, amelyek hasznosítása – bizonyos keretek között – már megengedett. Így a bioszféra rezervátumok a háborítatlan, természetes állapotú területrészektől a teljesen átalakított kultúrtájakig igen sokféle terület- és tájtípust foglalnak magukba.

Az erdők természeti értékeinek megóvása, oltalmazása nemcsak a hivatásos természetvédők és a területen gazdálkodók feladata, kötelessége, hanem minden egyes emberé, aki a védett területen tartózkodik. A turisták és a kirándulók elsősorban fegyelmezett magatartásukkal működhetnek közre a természeti értékek védelmében. Ez nem kíván senkitől sem áldozatot vagy rendkívüli teljesítményt, csupán annyit, hogy az erdőben nem szemetel, nem gyűjti csokorba a védett növényeket, a fokozottan védett területeken még a közönséges virágokat sem tépi le, és nem zavarja hangoskodó, zajos viselkedéssel az erdő lakóinak nyugalmát. Röviden fogalmazva: a természetből nem visz el semmit, de nem is hagy ott semmiféle „emléket”! Aki a természetvédelmi előírások betartásával járja e csodálatos vidék hegyeit-völgyeit, az erdőket és mezőket, az előtt a természet addig nem ismert, rejtett szépségei is feltárulnak, és életre szóló élményekkel gazdagodva térhet vissza otthonába. Gondoljunk mindig arra: a mi magatartásunktól is függ, hogy az utánunk következő generációk is gyönyörködhessenek a természet szépségeiben, és emberhez méltó, egészséges környezetben élhessenek.

süti beállítások módosítása