Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

VÍRUSRIADÓ AZ ÁLHÍRUNIVERZUMBAN

2020. március 14. - Prusi

Miközben világszerte egyre nagyobb fenyegetést jelent az új, COVID-19 koronavírus, nem csak a járvány elleni harc fokozódik, a betegséggel kapcsolatos átverések, álhírek és összeesküvés-elméletek is futótűzszerűen terjednek. Magyarországon köznyugalom elleni bűncselekmény a rémhírterjesztés, amely három évig történő szabadságvesztéssel büntethető.

20200314_illusztracio_1.jpg

A nagy hatású negatív események nyomán általában megfigyelhető, hogy elburjánzanak a dezinformációk és összeesküvés-elméletek. Különösen, ha új és részben ismeretlen jelenségről van szó. Éppen ez a helyzet az új koronavírussal, amely év eleje óta a sokoldalú dezinformációs törekvések fő témájává és eszközévé vált.

A Political Capital (PC) szakértői a hazai nyilvánosságban terjedő koronavírusos dezinformációkat, szándékosan félrevezető tartalmakat és összeesküvés-elméleteket elemezték, amelyek több százezer emberhez jutottak és jutnak el, elsősorban a Facebookon keresztül. Jellemzően nem halálesetekkel riogató, de pánikkeltésre alkalmas, hamis narratívákat terjesztenek a közösségi médiában. Az elemzés – amelynek összefoglalója itt olvasható – még a koronavírus magyarországi felbukkanása előtt készült a SentiOne nevű social listening program segítségével, az egyhónapos keresés február 11-én zárult le. Az álhírek feltérképezése során mintegy 8500 releváns Facebook-bejegyzésből több mint 200 posztot azonosítottak konkrét álhírként, ezekért 13 portál volt a felelős. A legnagyobb ilyen a több mint 700 ezer követővel futó, hírhedt Mindenegybenblog volt, a legaktívabbak pedig a Világ titkai, Titkok szigete és Titok terminál című oldalak, ahol egyenként 30-50 koronavírusos kamuhírt azonosítottak. Ezek az oldalak 25 és 100 ezer közötti követőtáborral rendelkeznek. A közönség is ezeknél az oldalaknál volt leginkább vevő az álhírekre, több mint 10 ezer megosztással terjesztették tovább a hamis információkat.

Mint a Szicherle Patrik és Krekó Péter által jegyzett tanulmány rámutat, az álhírek terjesztésében a profitorientált kattintásvadász oldalak viszik a prímet. A dezinformációs portálok elsődleges jövedelemforrásai ugyanis az oldalakon megjelenő reklámok; nem egyszer komoly nagyvállalatok hirdetései jelennek meg rajtuk a Google Ads felületén keresztül. Fontos hozzátenni, hogy – ilyen esetekben nem példátlan módon – szakmai közösségekben, a gyógyszerészek között is elkezdtek terjedni a koronavírussal kapcsolatos megalapozatlan állítások.

A PC tanulmánya négy nagy csoportba sorolja a koronavírussal kapcsolatos álhíreket és összeesküvés-elméleteket. Az első csoportot a „népirtás-elméletek” alkotják, amelyek szerint „valakik” szándékosan terjesztették el a járványt, hogy elhozzák az Új Világrendet. A második csoportba sorolt „biológiai fegyver” elméletek alapján a koronavírusjárvány kitörése szándékos folyamat eredménye, a világban zajló titkos háború egyik hadművelete. A harmadik csoport a „világvége”-elméleteké. Ezek a teóriák az emberiség kihalását vizionálják azon – részben talán jogos – aggodalmakra építve, hogy egyes hatóságok szándékosan alábecsülik a megbetegedések számát. Utolsó, egyben legkisebb csoportként a vágyteljesítő, a vírus „ellenszeréről” szóló cikkeket említik.

A koronavírussal kapcsolatos hamis hírek növelik az álhíroldalak forgalmát, és a félelmeknek köszönhetően további egészségügyi álhírek, kamu gyógymódok terjedhetnek el. Ugyanezen oldalakon sokszor be is vásárolhatunk senki által nem igazolt hatású, mégis mindent gyógyító „alternatív medicinákból”.

20200314_illusztracio_2.jpg

Az álhírterjesztésbe a kattintásvadász oldalak mellett az információs káosz erősítésében érdekelt külpolitikai szereplők is beszálltak. Az Európai Bizottság külügyi főigazgatóságán belül működő, az orosz eredetű álhírek azonosításra szakosodott munkacsoport legfrissebb jelentése szerint a koronavírusjárvány az orosz dezinformációs gépezetet is megihlette, több ezer orosz hátterű álprofil terjeszt hamis információkat a koronavírussal kapcsolatban. Ezeknek a híreknek a közös jellemzője, hogy a Kremlhöz közel álló médiumokban kezdik el terjeszteni, majd számos nyelvre lefordítva, elsősorban a közösségi oldalakon keresztül juttatják el azokat az olvasókhoz. Ezek a cikkek a vírust általában a nyugati imperializmus eszközeként mutatják be, amely tulajdonképpen egy amerikai biológiai fegyver az oroszokkal, Kínával és más országokkal szemben. Mint ilyen, annak a hibrid hadviselésnek az eszköze, amelyet az árnyékhatalmak világközpontjai folytatnak az emberiség ellenőrzése céljából. Másrészt az is gyakran megjelenik az orosz álhírpropagandában, hogy a nyugati kormányok hazudnak a koronavírusról, és a mainstream média segítségével eltúlozzák a fenyegetést. A koronavírus körüli pánik létrehozásával és támogatásával ezeknek a hírhedt központoknak esélyük van arra, hogy közvetlenül befolyásolják más országok politikáját és gazdaságát. A hamis információk főleg a vírus afrikai és ázsiai továbbterjedése esetén jelenthetnek gondot, mert az emberek vészhelyzetben gyanakvással kezelhetik az Egyesült Államok segítségét. Szakértők szerint a mostani helyzet a KGB 1980-as évekbeli kampányára emlékeztet, amiben az Egyesült Államokat vádolta a HIV-vírus kifejlesztésével.

20200314_illusztracio_3.jpg

A glóbusz legnagyobb közösségi oldala igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a felhasználókhoz csak hiteles információk jussanak el a koronavírussal kapcsolatban. Február végén a Facebook bejelentette, kitiltja a platformról azokat a hirdetéseket, amelyekben egy termékről, módszerről azt állítják, hogy képes meggyógyítani a koronavírussal fertőződött betegeket vagy hatékony védelmet biztosít a kór ellen.

Az Amazon is kitiltotta azokat a termékeket, amelyek az árusítók szerint megfelelők a koronavírus kezelésére, a megbetegedés gyógyítására és a kórokozó elpusztítására. Ezek az eladók minden esetben megtévesztik a vásárlókat azzal, hogy a műtétekkor használt orvosi maszkokról, tisztítószerekről és szprékről azt állítják, képesek megölni a vírust. Néhány esetben még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevével is visszaélnek, hogy alátámasszák a leírásban megadottakat. A termékek többsége a beszámoló szerint legfeljebb arra alkalmas, hogy a szokásos módon fertőtlenítsen, némelyik azonban még arra sem. Márpedig ha valaki ilyesmit használ egy járvány idején azzal a meggyőződéssel, hogy így „immunis” lesz a vírusra, azzal komoly veszélybe sodorja magát és a környezetét is.

Ha valaki rákeres a koronavírus szóra a Facebookon, akkor az első találatként egy olyan kártya jelenik meg, amelyen a közösségi oldal a koronavirus.gov.hu weboldalt javasolja a friss és megbízható információk eléréséhez ezzel az ajánlással: „A legaktuálisabb információkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja, hogy egészséges maradhass, és segíthess megelőzni a vírus terjedését.” Talán még ennél is fontosabb lépés, hogy a Facebook ingyenessé tette a hirdetési lehetőséget a WHO számára, így annyi, a koronavírussal kapcsolatos hirdetést adhatnak fel a közösségi oldalon, amennyire csak szükség van.

A WHO honlapjának egy új, Myth Busters című oldalán hadat üzentek a COVID-19-cel kapcsolatos híreszteléseknek, féligazságoknak és álhíreknek. „Már nemcsak egy epidémia ellen harcolunk, hanem egy infodémia ellen is. Az álhírek gyorsabban és könnyebben terjednek, mint ez a vírus, és ugyanolyan veszélyesek” – panaszolta az új internetes oldalon Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. A „mítoszromboló” oldalon az Egészségügyi Világszervezet pontokba szedve, közérthető nyelven foglalkozik a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel.

20200314_illusztracio_4.jpg

Magyarországon a rémhírterjesztés a köznyugalom elleni bűncselekmények csoportjába tartozik. A Btk. 337. § szerint akkor valósul meg, ha közveszély színhelyén, nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állítanak vagy híresztelnek, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére. A rémhírterjesztés írásban és szóban is megvalósulhat, és csak szándékosan követhető el. Három évig történő szabadságvesztéssel büntethető.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az új koronavírus magyarországi megjelenése óta folyamatosan monitorozza az interneten a fertőzéssel kapcsolatos tartalmakat, több nyomozást is folytat közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozások internetes oldalakon, dezinformációs portálokon megjelentetett cikkek íróira és terjesztőire irányulnak, akik az új koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan állításokat tartalmaznak, kattintásvadász címekkel igyekeztek pánikot kelteni.

 

Hasznos tanácsok és hiteles források

Az Urbanlegends.hu a PolitiFact tényellenőrző szervezet útmutatójának továbbgondolásával próbál segítséget nyújtani a koronavírussal kapcsolatos álhírek felismeréséhez. Íme ebből néhány tanács:

Ismerd meg a betegséggel kapcsolatos alapinformációkat! Legyél tisztában azzal is, mely szakmai oldalakon kaphatsz hiteles információt a témáról: például angolul a WHO vagy a CDC oldalain, magyarul pedig az MTA vagy a Virológia Pécs oldalain.

Ne foglalkozz a járvány szándékos kirobbantásáról szóló konteókkal!

Ellenőrizd a témával kapcsolatban megjelenő képeket és videókat!

Ellenőrizd a járvány terjedésével kapcsolatos számokat hivatalos forrásból! A WHO naponta frissített adatait például itt találod. Idehaza a koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldal az igazolt magyarországi megbetegedések számát a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a nemzetközi helyzetet pedig a Johns Hopkins CSSE számai alapján frissíti folyamatosan.

Óvakodj mind a járványt elbagatellizáló, mind pedig a riogatást túltoló próbálkozásoktól!

Ne ossz meg olyan megelőzési tanácsot vagy gyógymódot, amit előtte nem ellenőriztél hivatalos forrásból!

Azzal is legyél tisztában, mit nem tudnak még a tudósok!

 

FELHASZNÁLT FORRÁSOK

ARATÓ László: Koronavírus: aktívan dolgozik az orosz dezinformációs gépezet. Elérhető: https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/03/12/orosz_propaganda_alhir_dezinformacio_koronavirus [Letöltés ideje: 2020. március 14.]

HVG.HU: Koronavírus: Lecsapott az Amazon, törölte a megtévesztő hirdetéseket. Elérhető: https://hvg.hu/tudomany/20200225_amazon_koronavirus_atveres [Letöltés ideje: 2020. március 14.]

HVG.HU: Koronavírus: Szembeszáll az álhírekkel a Facebook, ingyen hirdethet náluk az Egészségügyi Világszervezet. Elérhető: https://hvg.hu/tudomany/20200305_koronavirus_egeszsegugyi_vilagszervezet_who_hirdetes_facebook [Letöltés ideje: 2020. március 14.]

INDEX.HU: Újabb koronavírusos álhírterjesztőt kapott el a rendőrség. Elérhető: https://index.hu/belfold/2020/03/13/alhirek_koronavirus_rendorseg_gyanusitas [Letöltés ideje: 2020. március 14.]

KREKÓ Péter, SZICHERLE Patrik: Burjánzanak az álhírek a koronavírus nyomában. Elérhető: https://pcblog.atlatszo.hu/2020/02/28/koronavirus-a-dezinformacios-univerzumban [Letöltés ideje: 2020. március 14.]

MARINOV Iván: 7+2 tipp arra, hogyan kerüld el a koronavírussal kapcsolatos hamis infókat. Elérhető: https://www.urbanlegends.hu/2020/03/hogyan-keruld-el-a-koronavirussal-kapcsolatos-hamis-infokat [Letöltés ideje: 2020. március 14.]

MTI/HVG.HU: Annyi sületlenség terjed a koronavírusról, hogy a WHO nem győzi cáfolni őket. Elérhető: https://hvg.hu/tudomany/20200224_fokhagyma_koronavirus_jarvany_who_alhir [Letöltés ideje: 2020. március 14.]

VÁMOSI Ágoston: Orosz fake news hadjárat a vírusról. Elérhető: https://pestihirlap.hu/2020/03/02/orosz-fake-news-hadjarat-a-virusrol [Letöltés ideje: 2020. március 14.]

süti beállítások módosítása