Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg

 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, jelenleg önkormányzati lapszerkesztő és olvasószerkesztő. Komplex blogját 2012-ben indította; 2015-től a Meridián Csoport alapító tagja. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás.

Facebook-oldal

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_202103.jpg

Ajánló

prusi_dosszie_twitter_banner.png

 

ismerd_meg_hazadat_hird.JPG

 

retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

 

idegen_zona_hird.jpg

 
misztikus_zona_hird.jpg

 tiltott_zona_ujhird.jpg

Adatvédelem

adatkezeles_banner.jpg

BUDAPESTI FORGÁCSOK XII.

Prusi 2014.07.12. 10:38

EGY TEMPLOM ROMJAI

Gyerekkorom egy részét Kelenföldön töltöttem. Nagyanyámmal együtt jártunk a kelenföldi katolikus templomba, a vasútállomás utcájába. Kis templom volt, a környékbeliek látogatták, szinte mindenkit ismertünk. Az épület a maga egyszerűségével magától értetődő otthonosságot és barátságot sugárzott. A bejárat a harangtorony alatt, egy kis előtéren keresztül vezetett az imaterembe. A világosra festett falak, a padok, a friss virágok, a közös éneklés soha el nem múló emlék marad. Milyen boldogan mondtam én is a hívekkel együtt az „Et cum spiritu tuo”-t, noha nem tudtam, mit jelent, hiszen kisgyerek voltam.

A templomtól kicsit messzebb, a mostani új építésű plébánia helyén, a Bartók Béla út végén földszintes házsor tartozott az akkori plébániához. Kis imaterem, lakóház volt ott. Szüleim – bár a belvárosban laktunk – ide írattak be az első áldozás és a bérmálás ismereteinek elsajátítása céljából. A „tanfolyam” ebben a kis imateremben történt, a szertartásokat már a plébániatemplomban rendezték. Ott álltunk a templom kis kertjében, és megilletődve vártuk a püspöki vizitációt.

Ez volt az emlék, és amikor most legutóbb arra jártam, a valóság látványa lehangolt. Ha jól olvastam a leírásokban, ezt a (régi) templomot 1930-ban építették, vagyis az idő még nem adhatott okot arra, hogy ilyen, szinte bombatámadásra emlékeztető valóság árválkodjon ott a kis utcában. Bedeszkázott ajtó, kitört ablakok, összeomlott tetőzet, őserdei dzsungel a kis kertben.

Egy gyerekkori emlék szomorú valósága sosem lehet vidám.

bp_forgacs_20140712.JPG

Címkék: Nagybátyám írásai

KIRÁNDULÁS ESZTERGOM KÖRNYÉKÉN

Prusi 2014.07.09. 08:15

Összesített túraútvonal: Pilisszentlélek, Hármashíd – Barát-kúti erdészház – Csurgó-berek – Hosszú-hegy – Kerek-berek – Hegymeg – Csikó-kút – Sas-hegy – Arany-hegy – Kis-Kúria-hegy – Hármas-szikla – Vaskapu – Brill Gyula-menedékház – Mély-völgy – Fári-kút – Kerektó – Búbánatvölgy

Címkék: Hazai tájakon

LESZÁLLÓPÁLYA IDEGENEKNEK

Prusi 2014.07.08. 19:14

Az utóbbi években egyre nagyobb lendületet vett azoknak a repülőtereknek az építése, amelyeket kifejezetten a Földünkre látogató idegenek számára készítenek. Az első UFO-leszállópályát a kanadai Alberta államban adták át, a legismertebb reptér pedig Puerto Ricóban található.

20140708_illusztracio_1.jpg

Címkék: Idegen Zóna

BUDAPESTI FORGÁCSOK XI.

Prusi 2014.07.07. 09:58

UNITÁRIUS TEMPLOM A FERENCVÁROSBAN

bp_forgacs_20140707_1.jpgBudapesten három unitárius templom van: a Nagy Ignác utcában, a pestszentlőrinci Szervét Mihály téren és a ferencvárosi Hőgyes Endre utcában.

Az unitárius vallás a XVI. század óta az egyedüli magyar alapítású vallás, amely először Erdélyben szerveződött, első püspöke Dávid Ferenc volt, akinek emléktáblája a róla elnevezett utcában, a XI. kerületben található.

A ferencvárosi unitárius templom a Hőgyes Endre utca 3. szám alatti épületben működik, amelynek története és egyéb kapcsolatai érdekesek. A Hőgyes Endre utcát a századforduló tájékán Rákos utcának hívták. Abban az időben ez az utca földszintes kis házak sorát jelentette, melyeket az Iparművészeti Múzeum építésekor elbontottak. Az akkori házak egyikéről (a Rákos utca 3. szám alattiról) mintázta Molnár Ferenc Nemecsekék otthonát A Pál utcai fiúk című ifjúsági regényében – amelynek helyén, a mostani Hőgyes Endre utcában a jelenlegi templom található.

Ha az épülettel szembeni járdára átmegyünk, az épület homlokzatán rögtön feltűnik az „unitárius templom” felirat, felette pedig egy kétnyelvű szöveg olvasható: „Angol–magyar amerikai unitárius testvériség örök emléke, 1923”. Az egykori lakóépületet angol–amerikai összefogásból vásárolták meg, és átépítés után, 1929-ben avatták misszióházzá. A misszióház a templomot, a gyülekezeti termet, a lelkészi lakásokat és az Erdélyből Magyarországra utazó tanulóifjúság számára kialakított szálláshelyeket foglalta magába.

A templom a Bartók Béla Unitárius Egyházközség önálló gyülekezeti életének megvalósítását teszi lehetővé. A templom mennyezetét kazettás kialakítással népi motívumok díszítik. A gyülekezeti teremben Szinte Gábor festőművész nagyméretű Bartók Béla-portréja látható. Az egyházi közösség számos alkalommal rendezett képzőművészeti kiállításokat a templomban.

Címkék: Nagybátyám írásai

süti beállítások módosítása