Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg

 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, jelenleg önkormányzati lapszerkesztő és olvasószerkesztő. Komplex blogját 2012-ben indította; 2015-től a Meridián Csoport alapító tagja. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás.

Facebook-oldal

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_202103.jpg

Ajánló

prusi_dosszie_twitter_banner.png

 

ismerd_meg_hazadat_hird.JPG

 

retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

 

idegen_zona_hird.jpg

 
misztikus_zona_hird.jpg

 tiltott_zona_ujhird.jpg

Adatvédelem

adatkezeles_banner.jpg

BUDAPESTI FORGÁCSOK IV.

Prusi 2014.04.11. 09:28

ELTŰNT NEVEK, MEGSZŰNT ÜZLETEK

A szokás hatalma nagy úr, de nemcsak Londonban, ahol a magyar turista reflexszerűen balra néz a járdáról lelépni készülődve – örülhet, ha megússza a „balra hajts” szigetországi gyakorlatát. A szokás hatalma sokáig befolyásolta a belvárosi régi évjáratú mamákat és nagymamákat, akik húsért a „Brauch”-hoz, felvágottért a „Meinl”-hez,, szögért a „Zirkelbach”-hoz, virágért pedig a „Gelb Malvin”-hoz jártak vagy küldtek engem, pedig akkor már régen államosították ezeket az üzleteket.

A Brauch (új névvel: Hús és Hentesáru) a Tolbuchin (így, ch-val írták) körút végén – a mai Vámház körút 2. szám alatt –, a Vásárcsarnokkal szemben működött. Mindig csodáltam a gyönyörű, díszes csempékkel borított falait, a körbe-körbe erősített húskampókat, amiken persze hús alig lógott, ami kevés volt, azért rengeteget álltam sorba. A bolt már megszűnt, de a helyén működő gyorsétterem falán még látható néhány eredeti csempe. Akit érdekel a korabeli hangulat, a Mester utca közepén egy ugyancsak egykori Brauch boltban még megtekinthető a régi berendezés – szinte csoda, hogy ennyi év után megmaradt.

bp_forgacs_20140412.jpg

A Kálvin tér 4. szám alatti Meinl boltban feltehetően a korábbi alkalmazottak egy része végezte a munkát, legalábbis az idősebbek, akik utánozhatatlan hangsúllyal érdeklődtek kívánságom iránt, visszafogott mosollyal és gyors kézzel (késsel!) szeletelték a veronait (az olasz felvágottat még így hívták), vagy vágták ketté a gyárilag 10 dekásra csomagolt vajat, hogy vihessem az öt dekát. Ez a bolt a Csemege nevet viselte sokáig, aztán bezárt.

Ha szögre vagy egyéb vasra volt szükség, a Veres Pálné utca 37. szám alatti saroképület falai hatalmas betűkkel hirdették a Zirkelbach vaskereskedést. Hogy ez a felirat még „élő” volt vagy csak ott maradt, nem tudom. Minden volt benne, ami egy háztartáshoz kellett – az ’50-es évek színvonalához mérten. Régen megszűnt a bolt.

Ha virág kellett, irány Gelb Malvin boltja, a Múzeum körút 23. szám alatt. A földszintes bolt nagy kirakattal, belül hatalmas térben, oszloppal és elegáns pultokkal kínálta a növényeket évekig, persze már Virágboltként. Aztán elbontották, helyébe többemeletes ház épült, nyoma sincs a virágoknak.

Címkék: Nagybátyám írásai

A TORNÁDÓ BELSEJÉBEN

Prusi 2014.04.08. 18:52

A természet megszámlálhatatlan látványos és félelmetes jelenséggel bizonyítja rendkívüli erejét, azonban csak kevés ér fel a tornádó intenzitásával és pusztító hatásával. Az elmúlt évtizedekben több ezer fénykép- és videofelvételt készítettek a Föld legerősebb viharairól, de mindössze két amerikai farmernek adatott meg, hogy belülről is megfigyelje a feje fölött végigsöprő tornádó tölcsérét!

20140408_illusztracio_1.jpg

Címkék: Misztikus Zóna

HORROR A LEGELŐN

Prusi 2014.04.07. 18:35

Az ufológia egyik leghátborzongatóbb rejtélyét képezik azok az ötödik típusú találkozások, amelyek során nagy testű háziállatok, főként szarvasmarhák megcsonkított tetemére bukkannak a szántóföldeken. Számos esetben figyelték már meg az állatokat elragadó ismeretlen repülő szerkezeteket, és arra is akadt példa, hogy egy-egy eltérített az idegen űrjármű fedélzetén tanúja volt a földönkívüliek által véghezvitt, horrorfilmbe illő állatcsonkításoknak.

20140407_illusztracio_1.jpg

Címkék: Idegen Zóna

süti beállítások módosítása