Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ÖTVEN ÉV A RÓMAIN

2022. január 07. - Prusi

A Főváros Napján, november 17-én Budapestért díjat vehetett át Mihály Tibor, a Külker Evezős Klub Óbuda elnöke, a Magyar Evezős Szövetség örökös tiszteletbeli elnökségi tagja a budapesti evezős sportéletben, illetve a Római-part épített és természeti értékeinek védelmében végzett kiemelkedő szakmai és közösségi tevékenysége elismeréséül. Az evezősklubot immár ötven éve, 1972 óta vezető Mihály Tiborral az óbudai klub múltjáról, küzdelmeiről és sikereiről, valamint a római-parti evezősélet népszerűsítéséről beszélgettünk.

20220107_illusztracio_1.jpg

Éppen 110 évvel ezelőtt, 1912-ben alakult meg az Országos Központi Hitelszövetkezet Tisztviselői Sportegyesülete, és vízitelepet létesített a Külker Evezős Klub Óbuda mai területén. 1932-ben épült fel Bauhaus stílusban a mostani klub főépülete, amely azóta is változatlan formában szolgálja az evezést. A Hitelszövetkezettől 1940-ben a magyar állam megvette a sporttelepet, majd 1950-ben az akkor alakuló Külkereskedelmi Sportklub kezébe adta. A Külker SC-nek három alapító szakosztálya volt, közülük az egyik az evezés, amely akkor döntően szabadidősportot, túraevezést jelentett. Az evezős szakosztály Tompos Károly vezetésével alakult meg, aki 1970-ig vezette a szakosztályt. Az SC a külkereskedelmi vállalatok támogatásával dinamikusan fejlődött, fénykorában 16 sportszakosztályt működtetett. Mihály Tibor – akit személyes élményei és a hely szeretete segített az elköteleződésben – 1972-ben vette át a szakosztály vezetését.

 

Sorsdöntő változások

„Pásztóról származó, de már fiatalon Budapestre költözött apám mindenféle sportba belekóstolt. Valószínűleg ennek a sportos életformának köszönhető, hogy 95 évesen még teniszezett, és jelenleg is él, 101 éves. Hatvanévesen kezdett futni, és jelenleg is tizennégy, korosztályos országos csúcsot tart. Tízéves koromban apám megtanult evezni, és rajta keresztül kerültünk a Római-partra. Fivéremmel szemben engem megragadott az evezés, 1970 óta folyamatosan itt vagyok a Külkerben – meséli Mihály Tibor. – A rendszerváltás éveiben a külkeres vállalatok egyre kevesebb pénzt csöpögtettek a klubnak, ezért mi 1992-ben kimondtuk: saját lábra állunk. Engem egyébként még 1972-ben átmeneti időre bíztak meg az evezős szakosztály irányításával, majd két évtizeddel később, amikor az evezős szakosztály kivált az SC-ből, hivatalosan is megválasztottak az önálló sportegyesületté alakult klub elnökének. Jómagam eredetileg villamosmérnök voltam, s ezen a területen dolgoztam a nyugdíjazásomig.”

A klub életében sorsdöntő változást jelentett, amikor 1996-ban az országban elsőként –kormánydöntés alapján – megkapta a telep tulajdonjogát, és átalakult önfenntartó sportklubbá. Azóta a szervezet a tagok társadalmi munkájával tartja fenn magát, költségeit a tagdíjakból és pályázati támogatásokból fedezi. „A mi erősségünk mindig is az volt, hogy gőzerővel, iszonyú intenzitással alkalmazkodtunk a körülményekhez, a társadalmi változásokhoz. Szerencsére az évek során megvívott harcainkhoz elég ütőképes és kreatív tagságunk volt, mert én egyedül kevés lettem volna mindezekhez.” A teljesen tiszta formában megmaradt Bauhaus főépület 1998-ban fővárosi védettséget kapott, 1999-ben pedig a telep főépületének és a csónakházának külső homlokzatát a főváros települési értékvédelmi támogatásával eredeti formájában sikerült felújítaniuk.

20220107_illusztracio_2.jpg

Az addig túra és szabadidősport profilú klub 2000-től kezdődően fokozatosan utánpótlás-nevelésre és versenysportra kezdte áttenni a hangsúlyt. Fáth András mesteredző vezetésével 2000-ben a klub megszerezte az első magyar bajnoki érmet, amelyet minden évben újabb és újabb követett. Utánpótlás-nevelésük egyre dinamikusabbá vált, az utóbbi években egyre több válogatottat adtak a magyar evezésnek. 2006-ban egy uniós pályázat megnyerésével óriási változásokat sikerült elérniük a telep arculatában. „Ekkor nemzetközi kapcsolataink kibővültek, szlovák barátainkkal közösen tudtuk fejleszteni a Pozsony–Budapest vízitúra-útvonal állomáshelyeit. Egyúttal meglévő épületeink teljes felújítása mellett új csónakműhely és konditerem létesült, bővült az eszközállomány is. Annak elismeréseként, hogy 100 éve szolgáljuk Óbuda közösségének a vízisportéletét, 2012-től a kerület képviselő-testületének hozzájárulásával Külker Evezős Klub Óbuda néven folytatjuk tevékenységünket” – idézi vissza Mihály Tibor az elmúlt évtizedek szakmai mérföldköveit.

 

Összetartó, aktív közösség

A Külker Evezős Klub Óbuda napjainkban az egyik legjobban felszerelt evezősklub. A könnyű, keskeny versenyhajók – dubló, szkiff, négypárevezős – mellett találunk szélesebb, nehezebb szabadidős gigeket is a kezdő evezősök képzéséhez. A mozgás elsajátításához és gyakorlásához evezősgépeket, ergométereket használnak, így az evezős mozgást télen a szárazföldön is meg tudják tanítani. Továbbá többféle kondigép és sporteszköz áll rendelkezésre a téli edzésekhez. Az egyesület egyébként a klubok éves rangsorában a 40, működő szakosztály között hosszabb ideje az 5-10. helyek egyikét foglalja el, ami az erős középmezőnyt jelenti.

Az összetartó közösség, a szakmai támogatás tartalmas kapcsolatokat és élményeket, megfelelő rugalmasságot és szabadságot tud biztosítani a sportolni vágyóknak. Tevékenységi körük bővítésével – evezősoktatás, mindennapi edzések, versenyekre való felkészülés, szabadidős evezés és hajótárolás – tudtak alkalmazkodni a 21. századi elvárásokhoz, és aktívan részt vesznek a Római-part életében.

20220107_illusztracio_3.jpg

Mihály Tibor szerint ahhoz, hogy a szabadidős és versenysportklubok fennmaradhassanak, kiemelt állami figyelemre és támogatásra volna szükség. „Magyarországon különösen hiányzik az egyetemi evezéssel való foglalkozás, miközben szerte a világban az egyetemek nagy többségében igen aktív evezősélet zajlik. Ezekben a klubokban a versenyzőkben hatalmas mentális erők fejlődnek ki, amelyek a magyar társadalomban ugyancsak hiányoznak. A hazai egyetemeken a hallgatók lakhatása leginkább messze esik az edzéslehetőségtől, arról nem is beszélve, hogy legtöbbjüknek dolgoznia is kell a tanulás mellett. A Külker EK most ezen a téren is úttörő vállalkozásba kezdett. A volt gondnoki lakást felújítottuk, s most ott négy egyetemistának tudunk lakhatást biztosítani. Mellette kapnak helyben edzéslehetőséget és edzői vezetést, ami mind számottevő időmegtakarítást is jelenthet.”

Ősszel új edzőkkel vágtak neki az új idénynek, ami az evezősöknél a következő évi országos bajnokságig, júliusig tart. A klub filozófiája az élethosszig tartó sportolás. Az evezést tízéves kortól már el lehet kezdeni, de vannak „idősebb” kezdő tanítványaik is. Természetesen felnőttek számára is adott a lehetőség arra, hogy megtanuljanak evezni, és edző mellett sajátítsák el az evezést. A felnőtt edzéseken nincs korosztályi különbség, együtt tanulnak a különböző generációk. A felnőttek általában munka mellett sportolnak, így a hétvégi edzések jelentik a biztos pontot, a hétköznapokon tartott edzések pedig rugalmasan alakulnak. Hagyományosan minden évben megrendezik a Külker Kupát, a Budapest–Baja hosszútávú regattát és a Tisza-tavi tájékozódási evezősversenyt. Emellett számos izgalmas szabadidős program is szolgálja az evezés népszerűsítését, mint a szigetközi vadvízi evezés, a Balaton-átevezés vagy a Mikulás Kupa. Mihály Tibor és a Külker Evezős Klub Óbuda teljes tagsága elkötelezett híve annak, hogy még hosszú évekig fenntartsák az evezést a Római-parton, és büszkék arra, hogy egyre több emberrel tudják megismertetni a vízi sport szépségeit.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
AZ ÓBUDA ÚJSÁG 2021. JANUÁR 7-I SZÁMÁBAN

FOTÓK: PATEK ANDREA

süti beállítások módosítása