Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg

 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, jelenleg önkormányzati lapszerkesztő és olvasószerkesztő. Komplex blogját 2012-ben indította; 2015-től a Meridián Csoport alapító tagja. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás.

Facebook-oldal

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_202103.jpg

Ajánló

prusi_dosszie_twitter_banner.png

 

ismerd_meg_hazadat_hird.JPG

 

retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

 

idegen_zona_hird.jpg

 
misztikus_zona_hird.jpg

 tiltott_zona_ujhird.jpg

Adatvédelem

adatkezeles_banner.jpg

A NEMZETI SZÍNHÁZ VÍZTORNYA

Prusi 2015.02.15. 16:35

Napjainkban irodák találhatók a Csokonai utca 3. számú házban, de a közelmúltban még a Színházak Központi Műtermei működtek itt, korábban pedig a Nemzeti Színház díszlet- és jelmezműhelyei. Az utca túloldaláról és a Blaha Lujza térről egyaránt jól látszik az épületből kiemelkedő torony, amely szintén fontos szerepet töltött be a régi Nemzeti életében: ez volt a színház víztornya, innen biztosították a vizet a színpadi hidraulikus szerkezetekhez.

20150215_illusztracio.jpg

FOTÓ: KIS ÁDÁM, LECHNER TUDÁSKÖZPONT

Az építményt 1895-ben Kauser József tervezte, aki több pesti középület, klinika és templom terveit készítette. Itt kapott helyet a kazánház, innen indult ki a színház gőzfűtésének csővezetéke és a színpadi zápor vízvezetéke is. Az épületet a Nagykörút alatt titkos alagút kötötte össze a színházzal, amelyben a második világháború alatt és 1956-ban veszélyben lévő embereket bújtattak. Az alagutat azóta betemették, a Nemzeti Színházat pedig 1965-ben – a metró építése miatt – felrobbantották.

A negyvenhét méter magas torony legtetején helyezkedett el a hatalmas, szegecselt víztartály, amelyet egy szűk folyosón lehetett körbejárni. Alatta a toronyszárban körlépcső futott, körülölelve egy henger alakú magot. Ebben a magban – amely régen a le-föl menő vízcsöveknek adott helyet – ma lift közlekedik, a tartály helyén pedig tárgyalótermet alakítottak ki, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A VII. KERÜLETI HELYI TÉMA
2007. AUGUSZTUS 29-I SZÁMÁBAN

Címkék: Sajtóarchívum

JÉGBE FAGYOTT SUGÁRZÁS

Prusi 2015.02.13. 20:57

Orosz atomreaktorokból származó, radioaktivitással szennyezett jéghegyek fenyegetik az Atlanti-óceán élővilágát. Az egykori Szovjetunió északnyugati partjainál legalább húsz reaktorból zúdítottak rendszeresen a tengerbe sugárzó hulladékot, amely jéghegyekké fagyott, majd megállíthatatlanul nyugat felé kezdett sodródni, és felbecsülhetetlen környezeti katasztrófát okozhat.

20150213_illusztracio_1.jpg

Címkék: Tiltott Zóna

süti beállítások módosítása