Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

UFO-INVÁZIÓ A KÍSÉRTETVÖLGYBEN

2014. szeptember 19. - Prusi

A Nagy-Britannia legfélelmetesebb vidékeként ismert Longdendale-völgyben valóságos UFO-invázió tartja izgalomban a terület lakosait és az erre tévedő utazókat. Az elmúlt évtizedekben elképesztően nagy számú észlelés került nyilvánosságra a környéken rendszeresen megjelenő fantomrepülőgépekről, valamint a felszínen és a légtérben egyaránt látható azonosítatlan fényekről, de a hátborzongató meglepetéseket tartogató „kísértetvölgy” rejtélyeire napjainkban sem született kielégítő magyarázat.

20140919_illusztracio_1.jpg

Az Anglia északnyugati részén fekvő Derbyshire megyében, Glossop és Holmfirth között elterülő Longdendale-völgy már évszázadokkal ezelőtt ismert volt a zord és kietlen tájat „benépesítő” fantomokról és kísértetekről. A titokzatos völgyet övező két magaslat, a Bleaklow és a Shining Clough csúcsáról valóban félelmetes látványt nyújtó területen – amelyet a 17. századi regényíró, Daniel Defoe találóan „Anglia legelhagyatottabb, legvadabb és legkülönösebb vidékeként” jellemzett – mindössze egy 78 négyzetkilométeres víztározó épült, amit keskeny erdősáv választ el a mocsaras síkságon kanyargó autóúttól.

 

Fantomrepülőgép a múltból

A természetfeletti jelenségeiről elhíresült völgy neves kutatója, Dr. David Clark szerint a néphagyomány már a középkor óta ismeri a környező falvakat és tanyákat rettegésben tartó lidércekről és „túlvilági” állatokról, a sejtelmes ködben menetelő római légiókról, a fejetlen lovasokról és az országúti fantomokról szóló történeteket. S bár a felsorolás ezzel korántsem ért véget, az UFO-kutatókat is élénken foglalkoztató megmagyarázhatatlan fényeket, a gyakran felbukkanó fantomrepülőgépeket és a légtérben manőverező, jelzés nélküli fekete helikoptereket már újabb kategóriába érdemes sorolni. A II. világháborúban legalább ötven repülőgépet és háromszáz emberéletet „követelő” lápvidéken napjainkban is lehet találkozni a szürkületben bolyongó, korabeli katonai egyenruhát viselő szellemekkel, valamint az elszórtan heverő, rozsdásodó roncsokkal.

20140919_illusztracio_2.jpg

A környéket kiválóan ismerő idős férfi, Tony Ingle 1995. április 15-én látott egy alacsonyan és hangtalanul repülő világháborús bombázógépet, amely folyamatosan veszített magasságából, és a szomszédos domboldalon hajtott végre kényszerleszállást. A rémült férfi azonnal a helyszínre sietett, de egyetlen jel sem utalt szerencsétlenségre, a fantomrepülő mintha felszívódott volna a sűrű ködben. Két évvel később, 1997. március 24-én este a Hale–Bopp-üstökös megfigyelésére induló Marie-France Tattersfield több társával egy szintén azonosítatlan repülő tárgyat pillantott meg a közeli hegycsúcs felett, amely hatalmas robbanással csapódott földhöz a víztározónál. A helyi katasztrófavédelem egy napon át kutatta a tragédia nyomait, de a keresés végül eredménytelenül zárult.

 

Rémálom az Ördög könyökénél

A Longdendale-völgytől északra található szálloda, a Crowden Youth Hostel legtöbb lakója már-már hozzászokott az éjszakánként tapasztalható fényjelenségekhez. A sziklás hegyoldalakon fel-felvillanó vagy pislákoló, kékes színű fényeket a völgy felett vezető útról is lehet látni, ráadásul az „Ördög könyökeként” emlegetett hajtűkanyarban több súlyos baleset is történt egy-egy rendkívül erősen világító fényjelenség feltűnésekor. A Glossop városába tartó Laverne Marshall családját 1995. február 14-én „támadta meg” négy-öt ragyogóan izzó fénygömb, amely perceken keresztül ugrált a gépkocsi belsejében, majd váratlanul elenyészett a sötétségben. A közeli ifjúsági szálló vendégei számára emlékezetes éjszakán, 1998. július 23-án pedig káprázatos fénysugár világította be a környéket a Bleaklow csúcsáról, de a hosszasan pulzáló fény eredetére azóta sem született megnyugtató magyarázat.

20140919_illusztracio_3.jpg

Nagy-Britannia legfélelmetesebb vidékén az ezredforduló óta is számos helyi lakos és turista látta a titokzatos fényeket. S míg a „hivatalos” álláspont egyszerűen érzéki csalódással, a terület felett húzódó légifolyosóval, a közelben épült adótorony jelzőfényeivel vagy gömbvillámokkal indokolja a hatóságokat is félrevezető téves riasztásokat, a hátborzongató élményeket átélő több száz szemtanú meggyőződéssel állítja, hogy valóban rendkívüli és természetfeletti jelenségekkel találkozott a kísértetvölgyben. A helyi UFO-kutató szervezet éppen ezért döntött úgy, hogy a Longdendale-völgy különböző pontjain elhelyezett speciális műszerekkel és webkamerákkal próbálja nyomon követni a rejtélyes eseményeket, amelyeket talán éppen a 21. századi technológia segíthet megoldani.

PRUSINSZKI ISTVÁN

MEGJELENT A HIHETETLEN! MAGAZIN
2010. FEBRUÁRI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása